• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stratēģijām dabas katastrofu novēršanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2006., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135571

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2006.gada 16.maija sēdē

Vēl šajā numurā

23.05.2006., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stratēģijām dabas katastrofu novēršanai

Eiropas Savienība spētu efektīvāk cīnīties ar sausumu, mežu ugunsgrēkiem un plūdiem, ja tā savu rīcību pamatīgāk koordinētu. Šāds secinājums izriet no trim ziņojumiem, ko Eiropas Parlaments 18.maijā pieņēma plenārsesijā. Parlaments iesaka izveidot Eiropas Civilās aizsardzības spēkus, lauksaimniecības katastrofu fondu un paredzēt līdzekļus upuru atbalstam. Deputāti arī iesaka noteikt kopējus pasākumus mežu apsaimniekošanai un stingrāk vērsties pret ugunsgrēku izraisītājiem.

Pieņemot Žerardo Galeota-Kvesedo (Spānija) sagatavoto ziņojumu par dabas katastrofām no reģionālās attīstības viedokļa, deputāti rosina Eiropas Komisiju izstrādāt jaunu direktīvu par ugunsgrēku novēršanu – tas ļautu efektīvāk izmatot ES un dalībvalstu resursus krīžu gadījumos. Līdzīgs likumprojekts būtu vajadzīgs arī attiecībā uz sausumu, pārtuksnešošanos un plūdiem. Deputāti aicina izveidot Eiropas Civilās aizsardzības spēkus krīžu gadījumiem un Eiropas Sausuma un pārtuksnešošanās novērošanas centru, kā arī piešķirt upuriem un viņu ģimenēm kompensācijas no Solidaritātes fonda līdzekļiem un citiem Kopienas instrumentiem. Deputāti arī iesaka Komisijai izstrādāt visaptverošu Eiropas stratēģiju cīņai ar dabas katastrofām un uzskata, ka ES 2007.–2013.gada ilgtermiņa budžetā jāizveido programma mežu aizsardzībai, kuras mērķis būtu “veicināt izpratni par mežu ugunsgrēku risku, to novēršanu un pārvaldību”.

Luiša Manuela Kapulas-Santoša ziņojumā par ugunsgrēkiem, sausuma periodiem un plūdiem cīņa pret dabas katastrofām vērtēta no lauksaimniecības viedokļa. Parlaments uzskata, ka Kopienas palīdzības mehānismiem jākļūst elastīgākiem un Solidaritātes fonda līdzekļu piešķiršanas kritēriji jāpielāgo katras dabas katastrofas īpatnībām, tostarp attiecībā uz sausumu un salu. Deputāti ir pārliecināti, ka arī “smaga tirgus krīze ir viens no tiem neparedzētajiem un ārkārtas notikumiem, kas lauksaimniecībai nozīmē dabas katastrofai līdzvērtīgu risku, tādēļ ir jāparedz īpašs Eiropas Savienības atbalsts”. Parlaments ziņojumā atkārto jau agrāk izteikto prasību izveidot stratēģiju Eiropas mežsaimniecībai, kas ietvertu mežu ugunsgrēku novēršanas pasākumus. Ziņojumā arī norādīts, ka, “izstrādājot riska kartes un pārvaldības plānus, nevajadzētu to darīt tikai attiecībā uz plūdiem”, kā to Eiropas Komisija plāno pašlaik, “bet tas jādara arī attiecībā uz sausumu un ugunsgrēkiem”.

Portugāļu deputātes Edītes Estrelas sagatavotajā ziņojumā “Par dabas katastrofām (ugunsgrēki, sausums un plūdi) – vides aspekti” Parlaments konstatē, ka ES savu rīcību dabas katastrofu novēršanai koordinē nepietiekami. Ņemot vērā klimata izmaiņas, ES būtu vairāk jāpievēršas ilgtspējīgiem ūdens apsaimniekošanas projektiem un jāveic kampaņas sabiedrības informēšanai, ko varētu finansēt no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem vai tādām programmām kā “Forest Focus”. Deputāti arī prasa Eiropas Komisijai līdzfinansēt infrastruktūru celtniecību un aprīkojumu cīņai pret mežu ugunsgrēkiem, tostarp atbalstot satelītu un citas mūsdienīgas tehnoloģijas. Deputāti aicina ierobežot monokultūru audzēšanu un mežu atjaunošanu. Apzinoties, ka daudzu ugunsgrēku cēlonis ir kaitniecība, deputāti iesaka noteikt stingrāku atbildību par šāda veida noziegumiem.

Eiropas Komisiju plenārsesijas debatēs pārstāvēja komisārs Andris Piebalgs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!