• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES līdzekļu efektīvāku izmantošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2006., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ES preses balvu "Par dažādību. Pret diskrimināciju"

Vēl šajā numurā

23.05.2006., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES līdzekļu efektīvāku izmantošanu

Plānoto izmaiņu rezultātā saņemt ES līdzekļus būs daudz vienkāršāk, nodrošinot arī stingru pārvaldību un pārskatāmību. Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2007.gadā un būs nepieciešami ES jauno programmu īstenošanai saskaņā ar Finanšu plānu 2007.–2013.gadam.

Finanšu plānošanas un budžeta Eiropas komisāre Daļa Gribauskaite (DaliaGrybauskaité) teica: “Vienkāršāka un pārskatāmāka līdzekļu piešķiršanas kārtība un stingra kontrole ir svarīgs nosacījums to jauno programmu sekmīgai īstenošanai, kas tiks sāktas 2007.gadā. Priekšlikuma mērķis ir panākt labāku līdzsvaru starp nodokļu maksātāju naudas aizsardzību un ērtāku tās izmantošanas kārtību.”

Piekļuves vienkāršošana ES līdzekļiem

Ņemot vērā samērīguma vai proporcionalitātes principu, uz kuru tagad ir tieša norāde, tiks samazināts dokumentu apjoms, kas jāsagatavo mazajiem un vidējiem uzņēmumiem (MVU), skolām, universitātēm, attīstības aģentūrām un nelielām pašvaldībām. Tieši tie ir neliela apjoma atbalsta un kontraktu saņēmēji, un viņiem tāpēc būs vieglāk saņemt ES finansējumu. Piemēram, tiks mainīti dažādi pienākumi un saistības, lai tās būtu “atbilstošas un samērīgas”, piemēram, attiecībā uz apliecinājumu iesniegšanu par to, ka nav bijuši finanšu, krimināli sodāmi vai profesionāli pārkāpumi, vai garantijām priekšfinansējuma saņemšanai.

Elastīgi un efektīvi pārvaldības mehānismi

Vadītājiem tiks dota lielāka rīcības brīvība. Piemēram, attiecīgos gadījumos ES institūcijas un dalībvalstis varēs publicēt kopīgus uzaicinājumus konkursa piedāvājumu iesniegšanai. Eiropas Komisijai būs vieglāk dot uzdevumus Eiropas Investīciju bankai un Eiropas Investīciju fondam, lai labāk izmantotu to zināšanas un iespējas.

Tiks saīsināti tādu lēmumu pieņemšanas termiņi, kas attiecas uz daudziem atbalsta saņēmējiem, piemēram, līdzekļu piešķiršanu studentu apmaiņai, Eiropas Komisijai atļaujot atbalsta saņēmējam par tā piešķiršanu vienkārši paziņot, nenoslēdzot formālu vienošanos.

Gada beigās, humanitāro krīžu vai krīžu menedžmenta situācijās Eiropas Komisija varēs bez kavēšanās rīkoties un piešķirt nākamajam gadam paredzētos līdzekļus. Tāpat tiks samazināti ierobežojumi pirms izmēģinājuma un sagatavošanas darbībām kopējās ārpolitikas un drošības jomā, radot plašākas reaģēšanas iespējas, visbeidzot, iespējas līdzekļu pārvaldību uzticēt noteiktā kārtībā atzītām organizācijām tajās trešās valstīs, kas saņem ES atbalstu.

Stingrāka kontrole roku rokā ar pārredzamību

Jaunajos priekšlikumos skaidri un nepārprotami iekļauts princips par efektīvu un iedarbīgu iekšējo kontroli, kas jāievēro gan ES institūcijām, gan dalībvalstīm. Pirms jauno politikas principu ieviešanas jānosaka finanšu darījumu pārkāpumu un nelikumību risks un jāparedz atbilstoši kontroles pasākumi. Bez tam tiks optimizēti kontrolei izmantojamie resursi, jo Eiropas Komisija un dalībvalstis sadarbosies un veiks informācijas apmaiņu par veikto revīziju un kontroles pasākumu rezultātiem.

Pienākums katru gadu publicēt ES līdzekļu saņēmēju sarakstu tiks attiecināts arī uz tām politikas jomām, kuras Eiropas Komisija un dalībvalstis pārvalda kopīgi (lauksaimniecības politika, struktūrfondi u.c.).

Labākai ES finansiālo interešu aizsardzībai tādu atbalsta un kontraktu saņēmēju identificēšanas sistēma, kuru darbībā pierādīti profesionāli pārkāpumi vai krāpšana, ES budžeta pārvaldīšanai būs jāizmanto arī dalībvalstīs. Tas nodrošinās, ka šādi atbalsta saņēmēji turpmāk ES finansējumu noteikti nesaņems.

Pašlaik spēkā esošā Finanšu regula, kas pieņemta 2002.gadā, attiecas uz visiem Eiropas Savienības institūciju veiktajiem darījumiem. Tā jāpārskata ne retāk kā reizi trijos gados.

Pirmo priekšlikumu regulas pārskatīšanai Eiropas Komisija iesniedza 2005.gada 3.maijā. Revīzijas palāta par to 2005.gada decembrī sniegusi visumā labvēlīgu atzinumu. Eiropas Parlaments un Padome izskatīšanu pirmajā lasījumā pabeidza 2006.gada martā; šīs izskatīšanas rezultāti ir Eiropas Komisijas pašreizējā priekšlikuma pamatā.

Pēc saskaņošanas procedūras ar Eiropas Parlamentu Eiropas Komisijas iesniegtie grozījumi ar vienprātīgu lēmumu jāpieņem Padomei. Pēc tam Eiropas Komisija pieņems lēmumu par vajadzīgajiem grozījumiem regulas īstenošanas noteikumos, kuros pilnīgāk izklāstīta Finanšu regulā paredzētā kārtība.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!