• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Runa "Nāciet izzināt iespējas un veidot kontaktus sadarbībai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2006., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135826

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.05.2006., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Runa “Nāciet izzināt iespējas un veidot kontaktus sadarbībai”

ASV Biznesa investīciju un tirdzniecības misijas Baltijas valstīs konferencē Rīgā 2006. gada 23. maijā:

01.JPG (17442 bytes)
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Vēstniece Beilijas kundze [ASV vēstniece Latvijā]! Vēstniek Riekstiņa kungs [Latvijas vēstnieks ASV]!

Bohidžiana kungs [ASV Tirdzniecības departaments, valsts sekretāra palīgs]!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Es esmu priecīga un pagodināta uzrunāt jūs šajā nozīmīgajā pasākumā, kas kopā pulcējis visu trīs Baltijas valstu un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) valdību pārstāvjus, kā arī ASV un Baltijas uzņēmējus. Es izsaku pateicību visiem, kas palīdzēja organizēt šo ASV biznesa misiju Baltijā, un es ceru, ka tā kalpos jaunu biznesa kontaktu nodibināšanai un jaunu kopīgu projektu radīšanai.

Ekselences! Dāmas un kungi!

Kopš Latvija, Igaunija un Lietuva deklarēja neatkarību 1918. gadā, tām ir bijušas īpašas attiecības ar Amerikas Savienotajām Valstīm. ASV vienmēr ir atbalstījušas trīs Baltijas valstu centienus nostiprināt savu neatkarību kā brīvām un demokrātiskām valstīm. Mēs esam pateicīgi Amerikai par tās atteikšanos atzīt mūsu valstu prettiesisko inkorporāciju Padomju Savienībā 1940. gadā. Mēs esam pateicīgi arī par ASV spēcīgo atbalstu mūsu centieniem iestāties Eiropas Savienībā un NATO aliansē, tas bija sapnis, kas piepildījās pirms diviem gadiem.

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas iestāšanās Eiropas Savienībā 2004. gadā pozitīvi ietekmēja mūsu valstu ekonomisko attīstību un to veidu, kā tās tiek uztvertas starptautiskajā sabiedrībā. Strauji pieaug ārvalstu investīciju un tirdzniecības apjoms. Kopš neatkarības atgūšanas 1991. gadā Latvija, Igaunija un Lietuva ir kļuvušas slavenas Eiropā un Baltijas jūras reģionā ar to, ka tās var piedāvāt ārvalstu kompānijām konkurētspējīgu un pievilcīgu uzņēmējdarbības vidi. Šīs trīs valstis ir kļuvušas par ekonomiskās izaugsmes dinamisku dzinējspēku, radot daudzas biznesa iespējas amerikāņu uzņēmējiem darbībai šajā reģionā.

Baltijas jūras reģions ir ticis atzīts par vienu no vispievilcīgākajiem pasaules reģioniem uzņēmējdarbības attīstībai, un tam ir labs iemesls. Viena no priekšrocībām ir tā, ka Baltijas jūras reģionā dzīvo vairāk nekā 90 miljoni cilvēku. Tā ir mājvieta labi zināmām kompānijām un prečzīmēm, un tas ir vadošais reģions Eiropā informācijas tehnoloģiju (IT) un telekomunikāciju produktu ražošanā. Tajā ir augstākais mobilo telefonu pārklājums pasaulē, un tas kļūst par pieaugošas dinamiskas attīstības centru.

Dāmas un kungi!

Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvija, Igaunija, Lietuva un septiņas citas Eiropas valstis ir kļuvušas par daļu no lielā vienotā tirgus, kas aptver 450 miljonus patērētāju. Šis tirgus veido gandrīz vienu piekto daļu (18 procenti) no pasaules tirdzniecības un rada vairāk nekā vienu ceturto daļu (25 procenti) no pasaules iekšzemes kopprodukta. Tas nozīmē, ka jebkurš no ASV produktiem, kas tiek importēts, ir ražots vai tapis kopražojumā Latvijā, Igaunijā vai Lietuvā, var tikt brīvi pārvietots uz jebkuru no 24 pārējām Eiropas valstīm. Tas nozīmē arī to, ka ASV kompānijas, kas veic uzņēmējdarbību vienā valstī, var pārvietot preces un sniegt pakalpojumus visās 25 Eiropas Savienības dalībvalstīs.

Viena no lielākajām trīs Baltijas valstu priekšrocībām ir to stratēģiskais novietojums ceļu krustojumā starp Austrumeiropu un Rietumeiropu. Tā kā es pārstāvu Latviju, es detalizētāk raksturošu dažus interesantus faktus par manas valsts priekšrocībām. Kā daudzi no jums to jau ir dzirdējuši, Latvija jau gadsimtiem ilgi bijusi svarīgs tirdzniecības centrs. Šodien tās izdevīgais ģeogrāfiskais stāvoklis sniedz vairāk biznesa iespēju nekā jebkad agrāk. Gandrīz puse jeb 45 procenti no Krievijas ārējās tirdzniecības notiek caur Baltijas jūras ostām, tai skaitā caur Latvijas trim lielākajām neaizsalstošajām ostām, kuras ir aprīkotas ar labi attīstītu infrastruktūru, kas prasa ļoti mazas izmaksas.

Latvija kalpo kā dabisks tilts austrumu – rietumu (Eiropa – Āzija) satiksmei, kas to padara par ideālu bāzes vietu ārvalstu kompānijām, lai paplašinātu to biznesa operācijas gan uz Rietumeiropas, gan uz austrumu un Krievijas tirgiem.

Amerikas kompānijas un investori ir laipni gaidīti manā valstī. Zemi nodokļi, tai skaitā 15 procentu uzņēmumu ienākumu nodoklis, stabila un stipra banku sistēma, noteiktās jomās augsti kvalificēts darbaspēks, augsts zinātnes un attīstības potenciāls, kā arī daudzas citas priekšrocības padara Latviju par ļoti pievilcīgu vietu uzņēmējdarbībai.

Es īpaši priecājos uzrunāt šo izcilo auditoriju laikā, kad Latvijā ir vieni no visstraujāk augošajiem ekonomikas attīstības tempiem pasaulē. Pagājušajā gadā Latvijas iekšzemes kopprodukta pieaugums sasniedza 10,2 procentus, kas ir augstākais rādītājs Eiropas Savienībā un piektais augstākais rādītājs pasaulē. Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvija ir izvirzījusi prioritāti panākt tās Rietumu kaimiņus un sasniegt Eiropas Savienības vidējo iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju (2005. gadā Latvijas iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju bija 46 procenti no Eiropas Savienības vidējā rādītāja.) Lai sasniegtu ilgtermiņa ilgtspējīgu izaugsmi, Latvija veic nopietnu darbu, lai modernizētu tās tradicionālos ekonomikas sektorus un attīstītu jaunus postindustriālus, zināšanās balstītus sektorus. Mēs esam apņēmušies īstenot veiksmīgu pāreju no ekonomikas, kuras pamatā ir intensīva darbaspēka izmantošana, uz zināšanās balstītu ekonomiku. Eiropas Savienības strukturālie fondi jau dod savu ieguldījumu šo procesu veicināšanā, un mēs esam ļoti priecīgi, ka ASV investē inovācijās un zinātnē balstītā ražošanā.

Es esmu sevišķi gandarīta par to, ka vairāki Latvijas zināšanās balstīti sektori piedzīvo strauju izaugsmi. Viena no ASV augsto tehnoloģiju ražošanas kompānijām “ISP Optics” ir izveidojusi ražošanas uzņēmumu šeit, Latvijā. Tas ražo augstas kvalitātes optiskās lēcas aviokosmiskajai rūpniecībai, aizsardzības vajadzībām un zinātnei. Kompānijas darbs norit klusi, taču tās iekarotais tirgus ir iespaidīgs, un produkti, kas ražoti Latvijā, tiek nosūtīti tādiem globāliem milžiem kā, piemēram, NASA, “Boeing”, “Lockheed Martin” un Losalamosas Nacionālā laboratorija.

Viens no vislabākajiem rādītājiem, lai raksturotu valsts ekonomiskās attīstības potenciālu, ir investīciju pieaugums. Kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO mēs esam pieredzējuši ievērojamu ārvalstu investīciju pieaugumu, un mēs sagaidām vēl vairāk. 2005. gada septembra beigās ārvalstu investīciju apjoms Latvijā sasniedza gandrīz 5 miljardus ASV dolāru jeb 32 procentus no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Nepārsteidz fakts, ka galvenais ārvalstu investīciju Latvijā avots ir Eiropas Savienība (85 procenti). Tomēr Amerikas Savienotās Valstis arī ir devušas lielu ieguldījumu, un ir lielākais investors pēc Eiropas Savienības un Krievijas no kopējā investīciju apjoma. Galvenās nozares, kurās ASV ir investējusi Latvijā, ir tirdzniecība, nekustamais īpašums, finanšu starpniecība, ražošana, viesnīcu bizness un citas. Amerikas kompānijas izvēlas Latviju gan kā mārketinga bāzes vietu Baltijas reģionā, gan arī kā izdevīgu vietu ražošanai ar pievilcīgu uzņēmējdarbības vidi. Amerikas Tirdzniecības kamera Latvijā trīspadsmit gadu laikā kļuvusi četrreiz lielāka, sākot ar mazāk nekā 30 biedriem, kad tā tika nodibināta, līdz vairāk nekā 130 biedriem šodien.

Latvijas un Amerikas uzņēmēji ir nodibinājuši vairāk nekā 1400 kopuzņēmumu. Starp lielākajiem ASV investīciju projektiem ir šī pati viesnīca, kurā mēs šodien esam pulcējušies un kuru uzbūvēja “Polar Bek” kompānija. Citas labi pazīstamas ASV kompānijas, piemēram, tādas kā “Procter & Gamble”, IBM, “Microsoft”, “McDonald’s” un “Coca-Cola” ir pārstāvētas Latvijā. Starp citu, “Coca-Cola” pēdējos gados ir investējusi vairāk nekā 75 miljonus ASV dolāru Latvijā, lai radītu lielāko “Coca-Cola” dzērienu iepildītāju Eiropā.

Es esmu gandarīta atzīmēt, ka ASV logu un durvju ražošanas uzņēmums “Jeld-Wen” ir uzsācis ražošanu 50 miljonu ASV dolāru vērtajā fabrikā, kas atrodas Aizkrauklē. Šīs fabrikas produkcija paredzēta Eiropas tirgum. Es varētu turpināt stāstīt veiksmes stāstus par šeit ieguldītajām ASV investīcijām. Taču pietiks, ja sacīšu, ka ASV investori Latvijā ir atraduši veiksmīgas biznesa nišas. Pastāv vēl daudzas citas iespējas, un es aicinu jūs tās atklāt.

Dāmas un kungi!

Latvijai un ASV ir iespējams vēl vairāk paplašināt tirdzniecības attiecības. 2005.gadā Amerikas Savienotās Valstis bija Latvijas piektais lielākais tirdzniecības partneris pēc Eiropas Savienības, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Pēdējos piecos gados Latvijas eksports uz ASV ir trīskāršojies. Es ceru, ka šī tendence turpinās pieaugt.

Ārvalstu investori koncentrējas šeit, Rīgā, kā bāzes vietā, lai no tās izvērstu darbību citās Latvijas vietās, kā arī Krievijas un Eiropas tirgus virzienā. Rīga ir parādījusi savu potenciālu kā nozīmīgs tirdzniecības, finanšu un transporta centrs Ziemeļeiropā. Rīgas lidosta ir lielākā Baltijas valstīs, un tā atrodas īsa lidojuma attālumā no Eiropas lielajiem ekonomiskajiem centriem.

Es domāju, ka daudzi no jums sekoja pasaules hokeja čempionāta norisēm, kas beidzās tikai pirms divām dienām un atveda uz Rīgu slavenas NHL zvaigznes un to atbalstītājus. Es vēlos atzīmēt, ka nākamais NATO samits notiks Rīgā šā gada novembrī. Mēs būsim laimīgi un lepni uzņemt Latvijā ASV prezidentu Bušu otro reizi viņa prezidentūras laikā, kas norāda uz Latvijas un ASV attiecību pieaugošo nozīmi.

Es ceru, ka jūsu vizītes laikā Rīgā un trijās Baltijas valstīs jums izdosies iepazīt daudzas biznesa un investīciju iespējas, kas dzimst šajā reģionā, un ka daudzi no jums nolems veikt šeit uzņēmējdarbību.

Mani vislabākie novēlējumi jums visiem!

“LV” (Ivonna Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas


 

Come Explore Opportunities and Develop Contacts for Cooperation

Welcoming address by H.E. Dr. Vaira Vīķe-Freiberga, President of Latvia, at the U.S. Business Investment and Trade Mission to the Baltic States, May 23rd, 2006:

Ambassador Bailey [USA Ambassador to Latvia], Ambassador Riekstiņš, [Latvian Ambassador to USA]

Mr. Bohigian, [Assistant Secretary, U.S. Department of Commerce]

Excellencies, Ladies and gentlemen,

I am pleased and honored to address this important event, which is bringing together government representatives from the three Baltic governments and the United States, as well as U.S. and Baltic business leaders. I thank everyone who helped to organize this U.S. business mission to the Baltics, which I hope will lead to the establishment of new business contacts and to the initiation of new joint projects.

Excellencies, Ladies and gentlemen,

Since Latvia, Estonia and Lithuania first declared their independence in 1918, they have enjoyed a special relationship with the United States. The U.S. has always supported the efforts of the three Baltic countries to consolidate their independence as free and democratic nations. We remain grateful to America for its refusal to recognize the illegal incorporation of our countries into the Soviet Union in 1940. We are also grateful for the strong U.S. support of our endeavors to accede to the European Union and to the NATO Alliance, a dream that came true two years ago.

The accession of Latvia, Estonia and Lithuania to the EU in 2004 has had a positive effect on our countries’ economic development and on the way they are perceived in the international community. Foreign investment and trade flows are also increasing rapidly. Since regaining their independence in 1991, Latvia, Estonia and Lithuania have made a name for themselves in Europe and the Baltic Sea region by offering foreign companies an increasingly competitive and attractive business environment. Theses three countries have become dynamic engines of economic growth, providing many business opportunities for American enterprises to take advantage of in this region.

The Baltic Sea region has been recognized as one of the most attractive areas of the world for business, and for good reason. Among just some of its assets, the Baltic Sea region has over 90 million inhabitants. It is home to well-established companies and product brands, and is the leading IT and telecom producing area of Europe. It has the highest cellular telephone penetration in the world and is becoming an increasingly dynamic growth center.

Ladies and gentlemen,

Since joining the European Union, Latvia, Estonia, Lithuania and seven other European countries have became part of a huge, single market of more than 450 million consumers. This market accounts for nearly one fifth (18%) of world trade and contributes to more than a quarter (25%) of the world’s GDP. This means that any US products imported, processed or co-manufactured in Latvia, Estonia or Lithuania can move freely to 24 other European countries. It also means that US companies based in one country can provide their goods and services throughout the EU’s 25 member states.

One major advantage of the three Baltic countries lies in their strategic location at the crossroads between Eastern and Western Europe. Since Latvia is the country that I represent, I will outline in more detail some interesting facts about my own country’s assets. As many of you already know, Latvia has been an important center of trade for centuries. Today, its advantageous geographic location is offering more opportunities for businesses than ever before. Nearly half, or 45% of Russia’s total foreign trade passes through Baltic Sea ports, including Latvia’s three largest ice-free ports, which are endowed with very cost-efficient and well-developed infrastructures.

Latvia serves as a natural bridge for East-West (Europe-Asia) traffic, making it an ideal place for foreign companies to use as a base for expanding their business operations, both to the Western European and Eastern, Russian markets.

American companies and investors are certainly most welcome in my country. Low taxes, including a 15% Corporate Tax Rate, along with a well-established and strong banking system, highly qualified labour in certain areas, high potential in the field of research and development and many other assets make Latvia a very attractive location to do business.

It is a particular pleasure to address this prominent audience at a time when Latvia has one of the fastest growing economies in the world. Last year Latvia’s GDP growth rate reached 10.2%, which is the highest in the European Union and the 5th highest in the world. Since joining the EU, Latvia has made it a priority to catch up with its western neighbours and attain the EU’s average GDP per capita. (In 2005 Latvia’s GDP per capita was 46% of the EU average). In order to achieve long-term sustainable growth, Latvia is working on modernising its traditional sectors of the economy and on developing new, post-industrial knowledge-intensive sectors. We intend to make a successful transition from a labour-intensive to a knowledge-intensive economy. EU structural funds are already helping to facilitate these processes and we are especially pleased by U.S. investments in innovation and science-based industries.

I am particularly pleased that several of Latvia’s knowledge-based sectors are experiencing rapid growth. One US hi-tech manufacturing company, ISP Optics, has headquartered its production operations here in Latvia. It manufactures hi-tech optical lenses for the aerospace, defence, and research industries. The company is operating quietly, but its market is impressive, with products made in Latvia being shipped to such global giants as NASA, Boeing, Lockheed Martin and the Los Alamos National Laboratory, to name but a few.

02.JPG (17325 bytes)
23.maijā pirms ASV un Baltijas valstu biznesa konferences viesnīcā “Radison SAS Daugava”: Amerikas Savienoto Valstu Tirdzniecības departamenta valsts sekretāra palīgs Deivids Bohidžians, Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

One of the best indicators for measuring a country’s economic development potential is investment growth. Since Latvia has joined the EU and NATO, we have experienced a considerable increase in foreign investment and we expect much more to come. At the end of September 2005, the FDI stock in Latvia amounted to almost 5billion US dollars, or 32 percent of Latvia’s GDP.

Not surprisingly, the main source of foreign investment into Latvia has come from the EU (85 %). However, the United States has also contributed a great deal and is the largest investor after the EU and Russia in terms of accumulated investment. The main areas of US investment in Latvia have been in trade, real estate, financial intermediation, manufacturing, the hospitality industry and others. American companies are choosing Latvia both as a market base for the Baltic region and as a favorable manufacturing location with an attractive business environment. The American Chamber of Commerce in Latvia has, within the space of 13 years, more than quadrupled in size from less than 30 original members to over 130 today.

More than 1400 joint ventures have been established between Latvian and American entrepreneurs. Among the largest US investment projects is this very same hotel where we are meeting today, which was built by the Polar Bek company. Other well-known US companies like Proctor & Gamble, IBM, Microsoft, McDonald’s and Coca-Cola are all present in Latvia. Incidentally, Coca-Cola has invested more than 75 million USD in Latvia in recent years to create the largest Coca-Cola beverages bottler in Europe.

I am glad to note that the US window and door manufacturing company Jeld-Wen has begun production from its 50 mln USD green-field factory that is located in the city of Aizkraukle. Production from this factory is designed to supply the European market. I could go on in describing other success stories of U.S. investment here. But suffice it to say that U.S. investors have been successful in finding promising business niches in Latvia. There are many more opportunities that I invite you to discover.

Ladies and gentlemen,

There is still room for Latvia and the U.S. to expand their trade relations. In 2005, the United States was Latvia’s 5th largest trade partner after the EU, Russia, Belarus and Ukraine. During the past five years, Latvia’s exports to the U.S. have almost tripled. I hope that these trends will continue in the future.

Foreign investors are concentrating here in Riga as a base from which to expand their activity elsewhere in Latvia, as well as in the direction of both the Russian and European marketplaces. Riga is showing all the potential of becoming a significant commercial, financial and transportation centre in Northern Europe. Riga’s airport is the largest in the Baltic countries and is a short flight from Europe’s major economic centers.

I imagine that many of you have followed the World Ice Hockey Championship, which finished only two days ago and brought well-known NHL stars and their supporters to Riga. I would like to add that the next NATO summit will take place in Riga this November. We will be happy and proud to receive U.S. President Bush in Latvia for the second time during his presidency, which testifies to the increasing importance of relations between Latvia and the U.S.

I hope that during your visit to Riga and the three Baltic States you will have a chance to explore numerous business and investment opportunities that are arising in this region, and that many of you will decide to conduct more and more of your business here.

My best wishes to you all.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!