• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bērnu - cilvēku - tiesībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2000., Nr. 452/453 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13584

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ministru kabineta balvām olimpiāžu dalībniekiem

Vēl šajā numurā

14.12.2000., Nr. 452/453

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bērnu — cilvēku — tiesībām

11.un 12.decembrī organizācija "Glābiet bērnus" ANO projekta "Valsts vardarbība pret bērnu" ietvaros pētīja bērnu tiesību pārkāpumus Liepājā. Ar Sorosa fonda — Latvija un Britu vēstniecības finansiālo atbalstu un Valsts cilvēktiesību biroja pilnvarojumu "Glābiet bērnus" komanda tikās ar bērniem un darbiniekiem Liepājas internātskolā, bērnunamā, 8.vidusskolas filiālē un policijas reidā uz ielas.

Darba grupā bija organizācijas priekšsēdētāja un direktore, Saeimas deputāte, psiholoģe, kā arī filmēšanas grupa.

"Glābiet bērnus" devās uz Liepāju pēc tam, kad bija iepazinusies ar žurnālisti Marinai Kosteņeckai sniegto informāciju par bērnu tiesību pārkāpumiem Liepājas bērnu iestādēs.

"Glābiet bērnus" izsaka pateicību par atbalstu projektam un augsto profesionalitāti un mīlestību pret bērniem Liepājas valsts bērnu tiesību speciālistei Dacei Liņķei, internātskolas direktorei Guntai Laubergai, pašvaldības policijas nepilngadīgo lietu inspekcijas priekšniecei, 8.vidusskolas filiāles direktorei Santai Simsonei.

Daļa internātskolas un bērnunama bērnu izteicās, ka nav ar ko parunāties reizēs, kad ir skumji un vientuļi. Neviens bērns nesūdzējās par internātskolas direktori. Vairāki bērni sūdzējās par bērnunama atsevišķām audzinātājām, ka tās viņus dažkārt ieperot.

Īpaši bērnunama bērni sūdzējās par atsevišķām bērnunama audzinātājām par emocionālu vardarbību — konsekventi noraidošu attieksmi, kad bērni lūdz palīdzību vai morālu atbalstu. Bērnunamā nav psihologa.

Bērnunama direktora vietas izpildītāja Edīte Eņģele intervijā kategoriski noliedza vardarbības eksistenci starp bērniem vai bērniem un audzinātājiem, lai gan mazie bērni sūdzējās par savām ciešanām no seksuālās vardarbības, ko izdarot vecākie zēni. Situācija ir nopietna, jo par šiem bērniem neviens nezina un šie likumpārkāpumi netiek izmeklēti. Pāridarītāji ir no internātskolas krievu klases. Ievācot informāciju no darbiniekiem, izrādījās, ka jau iepriekš ir ierosināta krimināllieta, kur seksuālajā vardarbībā iesaistīti 15 bērni no latviešu klasēm, taču mūsu atklātās sūdzības acīmredzot ir jauna lieta.

Neizpratni izraisa fakts, ka, lai gan par internātskolas audzēkņu iesaistīšanos seksuālajā vardarbībā jau ierosināta krimināllieta, direktore mūs par to neinformēja. Patiesībā arī internātskolas bērni būtu jāinformē par notikušo un īpaši jāveic preventīvi pasākumi.

Bērnunamā atrodas mazi, neaizsargāti bērni kopā ar nepilngadīgajiem likumpārkāpējiem, kuri, kā pastāstīja bērni, lieto alkoholu un narkotikas. Viņi pirms dažām nedēļām esot sadūruši audzinātāju, kura ārstējoties slimnīcā. Audzinātāja esot bijusi lieciniece seksuālai vardarbībai pret mazāku zēnu. Kad runājām ar šo zēnu, viņš izskatījās nomākts. Bērnu tiesību speciālists šo informāciju apstiprināja daļēji, izsakoties, ka par seksuālo vardarbību viņai ziņu neesot.

Bērnunama meitenes sūdzējās par regulāru fizisko vardarbību no lielo zēnu puses, taču viņas baidoties par to ziņot, jo nesaņemot atbalstu, bet pēc tam tiekot vēl vairāk piekautas.

Pārkāptas ir divu meiteņu tiesības, no kurām viena ir adoptēta uz Franciju, šķirot no māsas un nevaicājot viņas piekrišanu. Bāriņtiesas priekšsēdētāja diemžēl bija slimnīcā, taču uzreiz jāsaka, ka galvenā atbildība par starpvalstu adopciju gulstas uz Labklājības ministriju un tiesu. Adoptētās meitenes audžuvecāku pārstāve esot informējusi Liepājas bērnu tiesību dienestus par seksuālo vardarbību pret adoptēto meitenīti bērnunamā, taču līdz šim laikam nav aizsūtīts pieprasījums audžuvecākiem pēc oficiāla iesnieguma, lai sāktu izmeklēšanu. Līdz ar to pāridarītāji turpina atrasties bērnunamā un apdraudēt citus bērnus.

Joprojām Latvijas bērnunamos vismaz puse bērnu būtu nododami adopcijā, aizbildnībā vai audžuģimenēs. Diemžēl attiecīgie dienesti nepārtrauc vecāku varu, nolemjot šos bērnus varmācībai, zemai izglītībai un nožēlojamai dzīvei. Joprojām notiek demagoģiskas atrunas, ka vecāku tiesības jāsaglabājot, lai bērni varētu atgriezties vecāku ģimenēs. "Glābiet bērnus" pētījumi gan apliecina, ka reāli ģimenēs atgriežas tikai 8—14% bērnu. Tas ir rupjš starptautisko bērnu tiesību pārkāpums.

Konstatēts rupjš bērnu tiesību pārkāpums pret aizdomās par slepkavības meģinājumu turētu zēnu. Lai gan nav ne slepkavības ieroča, ne pārliecinošu liecinieku, zēns tika arestēts 1999.gada vasarā, turēts pretlikumīgi izmeklēšanas izolatorā, pārsniedzot jebkurus likumā noteiktos pirmstiesas izmeklēšanas termiņus. Arī šobrīd zēns atrodas necilvēcīgos apstākļos, bet sprieduma pēc pusotra gada vēl nav. Par šo bērnu ļoti norūpējusies ir valsts bērnu tiesību speciāliste.

Valsts prezidente ir lūgusi ģenerālprokuroru personīgi izvērtēt organizācijas "Glābiet bērnus" priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem likumdošanā, lai varētu novērst minētos pārkāpumus. Ģenerālprokurors atbalstīja vairākumu mūsu priekšlikumu un lūdza iesniegt "Glābiet bērnus" rīcībā esošos materiālus par bērnu tiesību pārkāpumiem Liepājā personīgi viņam.

Turpmākajās dienās organizācija "Glābiet bērnus" veiks papildu izziņas darbu un gatavos informāciju iesniegšanai Ģenerālprokuratūrā, Izglītības un zinātnes, Labklājības un Tieslietu ministrijā.

Organizācijas "Glābiet bērnus" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!