• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Latvijas Universitātes zinātniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.05.2006., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/135940

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2006.gada 25.maija sēdē

Vēl šajā numurā

26.05.2006., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Latvijas Universitātes zinātniekiem

Trešdien, 24.maijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Latvijas Universitātes zinātniekiem, kas strādā pie pētniecības projektiem dzīvības zinātņu nozarēs. Zinātnieki iepazīstināja ar saviem pētījumiem, to praktiskās pielietošanas iespējām un nozīmi tautsaimniecības attīstībā. Tikšanās laikā Ministru prezidents pasniedza Pateicības rakstu Latvijas Universitātes zinātņu prorektoram prof. Indriķim Muižniekam.

21.gadsimta attīstības tendences liecina, ka dzīvības zinātnes ir perspektīvākā, straujāk augošā un finansējuma apjoma ziņā bagātākā zinātņu nozare pasaulē, atzīmēja Indriķis Muižnieks. Tām ir ļoti daudzveidīgs pielietojums, un tikšanās laikā ieskatu dažās no tām sniedza astoņi zinātnieki. Viņi iepazīstināja ar savu pētījumu būtību, to praktiskā pielietojuma iespējām un to perspektīvām, sadarbību ar uzņēmējiem, inovāciju komercializāciju, kā arī šķēršļiem, kas to kavē.

Prof. Indriķis Muižnieks iepazīstināja ar pētniecības darbu ar veselību stiprinošajām vielām no mikroorganismiem, augiem un sēnēm. Kā vienu no praktiskiem piemēriem I.Muižnieks minēja sekmīgo sadarbību ar Rīgas piena kombinātu, kas ražošanā ieviesis pētnieku radītās jaunās jogurta šķirnes. Dr. Jānis Ancāns no Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedras informēja par cilmes šūnu izmantošanas perspektīvām. Viņš uzsvēra, ka cilmes šūnas ir medicīnas nākotne, jo zināms, ka ar šūnu transplantācijas palīdzību iespējams ārstēt dažādas slimības, no kurām daudzas mūsdienās tiek uzskatītas par neārstējamām. Patlaban tiek veikta šo šūnu tipu reģenerācija no ādas cilmes šūnām.

Dr. Arturs Vīksna no Analītiskās ķīmijas katedras informēja par Ķīmijas fakultātes sekmīgo sadarbību ar akciju sabiedrību “Grindeks” jaunu medikamentu sastāvdaļu risinājumu izstrādē, kā arī uzņēmuma izveidoto stipendiju programmu ķīmijas studentiem.

Savukārt Organiskās ķīmijas laboratorijas speciālisti Dr. Andris Zicmanis un Dr. Aira Bartuseviča pastāstīja par jaunu ūdens kvalitātes un kontroles ekspresanalīžu metožu izstrādi, kas notiek sekmīgā sadarbībā ar ASV ražošanas firmu. Šī firma apsver iespēju atvērt ražošanas filiāli Latvijā. Arī viens no Dr. Māra Kļaviņa pētniecības darba rezultātiem – kūdras pārstrādes un humusvielu izdalīšanas tehnoloģijas jaunu humusvielu intensīvu produktu ražošanas iespējām – jau tiek izmantots ražošanā. Viens no visatzinīgāk vērtētajiem produktiem ir kūdras eliksīrs – augu augšanas stimulators un augsnes auglības uzlabotājs.

Tikšanās noslēgumā Ministru prezidents Aigars Kalvītis prof. Indriķim Muižniekam pasniedza Pateicības rakstu par zinātniski inovatīvās darbības organizēšanu un vadīšanu, un izteica gandarījumu par to, ka izdevies palielināt finansiālo atbalstu zinātnei un pētniecībai. I.Muižnieks, pateicoties par izteikto atzinību, norādīja, ka tas ir kopējas darbības rezultāts.

Bioloģijas fakultātē patlaban risinās plašas rekonstrukcijas darbu pirmā kārta, tiek remontētas telpas, un atjaunots to pētnieciskais un tehniskais aprīkojums. Iecerēts, ka pēc rekonstrukcijas, kas noslēgsies 2011.gadā, Bioloģijas fakultātē tiks palielinātas studiju vietas un iespējas nodarboties ar pētniecību un tā kļūs par Latvijas dabaszinātņu studiju un pētniecības centru.

Latvijas Universitātes Preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!