• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.12.2000., Nr. 452/453 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13612

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēstule

Vēl šajā numurā

14.12.2000., Nr. 452/453

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes

Pēc 2000.gada 7.decembra sēdes

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume .

Sēdes vadītājs. Pulkstenis ir 17. Ir pienācis laiks uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem.

Politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", es atvainojos, Kalvīša kungs, frakcijas deputāti ir iesnieguši jautājumu Ministru prezidentam Andrim Bērziņam par nelikumīgo atteikumu dzīvokļu privatizācijai un Satversmes tiesas 2000. gada 31. oktobra sprieduma izpildi. Atbilde uz šo jautājumu ir uzticēta ārlietu ministram, kurš šobrīd neatrodas Latvijā. Līdz ar to šī atbilde uz jautājumu tiek pārcelta uz nākamo ceturtdienu.

Izskatīsim Ministru prezidenta Andra Bērziņa atbildi uz deputātu Baldzēna, Lāzo, Zvejsalnieka, Labanovska un Imanta Burvja jautājumu par ekonomikas ministra Aigara Kalvīša rīcības atbilstību Korupcijas novēršanas likumam. Ministru prezidenta vārdā atbildi sniegs ekonomikas ministrs Aigars Kalvītis. Rakstiska atbilde nav iesniegta. Līdz ar to jūsu rīcībā 5 minūtes.

A.Kalvītis (ekonomikas ministrs). Cienījamie deputāti! Tātad esmu saņēmis jautājumus, kur tātad galvenais jautājums, vai es kā ekonomikas ministrs vai kā 1998. gadā ievēlēts Saeimas deputāts esmu izpildījis visas vajadzīgās darbības attiecībā pret Korupcijas likumu, vai es esmu informējis Saeimas Prezidiju, uzzinot par to, ka es esmu kļuvis par Saeimas deputātu, kādus amatus es ieņemu attiecīgās uzņēmējsabiedrībās, vai es esmu atbrīvots, teiksim, atbilstošos termiņos no šo pienākumu pildīšanas un vai Saeimas Prezidijs par to ir informēts. Es esmu apkopojis dokumentus, kuri ir iesniegti arī prokuratūrā, kura veic pašreiz izmeklēšanu attiecībā par mani.

Es varu informēt, ka 1998. gada 24. oktobrī es informēju Saeimas Prezidiju, ka es ieņemu atbilstošus amatus arī divās minētajās uzņēmējsabiedrībās — prezidenta amatu SIA "Baltic Foods" un valdes locekļa amatu akciju sabiedrībā "Valrit". Tātad Prezidijs bija informēts tieši tajā pašā dienā, kad oficiāli "Latvijas Vēstnesis" publicēja informāciju par manu ievēlēšanu.

Savukārt 19. novembrī 1998. gadā, tas ir mazāk nekā mēnesi, mēnesis ir atļautais termiņš, kurā man ir jāstājas šajā amatā, Saeimas Prezidiju ir informējis SIA "Baltic Foods" direktors Edgars Kārkls, kur viņš informē, ka ar valdes sēdes no 14. oktobra 1998. gada lēmumu Aigars Kalvītis ir atstādināts no pienākumu pildīšanas, atstādināts no prezidenta amata un pienākumu pildīšanas valdē un atbrīvots arī no pienākumu pildīšanas un atalgojuma saņemšanas līdz kārtējai pilnsapulcei, kad es tikšu atbrīvots no atbildības. Šāda vēstule ir reģistrēta Saeimas kancelejā. Reģistrēta 23. novembrī 1998. gadā.

Tāpat, tādu pašu vēstuli ir arī nosūtījusi akciju sabiedrība "Valrit", tādā pašā veidā informējot Saeimas Prezidiju, ka viņi mani ir atbrīvojuši no pienākumu pildīšanas un kārtējā pilnsapulcē atbrīvojuši arī no atbildības kā akciju sabiedrības valdes priekšsēdētāja vietnieku, un šāda vēstule reģistrēta 1998. gada 17. novembrī.

Attiecīgi es personiski SIA "Baltic Foods" esmu uzrakstījis iesniegumu jau no 6. oktobra 1998. gada, tas ir dažas dienas pēc Saeimas vēlēšanām, ka es varētu tikt ievēlēts Saeimā, ņemot vērā, ka SIA "Baltic Foods" ir kopuzņēmums, un tajā brīdī bija ieradušies partneri no Lielbritānijas, tātad 14. oktobrī mani viņi atbrīvoja uz mana iesnieguma pamata.

Un tāpat akciju sabiedrība "Valrit" ir saņēmusi iesniegumu tieši 26. oktobrī no manīm, lai mani atbrīvotu no 1998. gada 23. novembra no pienākumu pildīšanas. Tā ka es uzskatu, ka es esmu veicis visas nepieciešamās darbības, ko nosaka Korupcijas novēršanas likums, esmu veicis, un tā informācija, kas izskanējusi presē, vairāk attiecas uz atbildīgām šo uzņēmumu amatpersonām, kas nav likumā noteiktajā kārtībā reģistrējušas Uzņēmumu reģistrā šīs lietas.

Sēdes vadītājs. Paldies! Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Imantam Burvim papildjautājuma uzdošanai.

I.Burvis (LSDSP). Cienījamais Kalvīša kungs! Ņemot vērā, ka jūsu situācija šobrīd ir analoģiska situācijai, kad Šķēles kungs bija premjerministrs un Krištopana kungs bija satiksmes ministrs, vai šobrīd jūsu partijas vadītājs, kura politiskai kontrolei jūs esat pakļauts, pieņems tādu pašu lēmumu kā toreiz, risinot jautājumu par Krištopana kunga formālo pārkāpumu? Paldies!

A.Kalvītis. Es pirmām kārtām gribētu jūs informēt, ka šeit nav konstatējams formāls pārkāpums, un arī Valsts ieņēmumu dienests, pārbaudot 2000. gada marta mēnesī, nav konstatējis pārkāpumus manā darbībā. Ir konkrēti Korupcijas novēršanas likumā teikts, kas katrai amatpersonai jāizdara, lai novērstu savu korumpētību. Šīs darbības es esmu veicis, tādēļ nav nekāda pamata domāt, ka kaut kādā veidā es būtu atbildīgs par citu uzņēmumu amatpersonu neizdarībām.

Sēdes vadītājs. Paldies! Otrs papildjautājums tiks uzdots? Netiks. Uz jautājumu atbilde ir sniegta. Paldies! Sēde slēgta.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!