• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maskavas un visas Krievijas patriarha vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.2006., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136158

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas 2006.gada 29.maija sēdē

Vēl šajā numurā

30.05.2006., Nr. 83

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maskavas un visas Krievijas patriarha vizīti Latvijā

01.JPG (19729 bytes)
27.maijā Rīgā triju dienu vizītē pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes- Freibergas ielūguma ieradās Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Svētais patriarhs Aleksijs II. Ar goddevības ziediem pie Brīvības pieminekļa 27.maijā
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

27.maijā plkst.11 Rīgā pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ielūguma oficiālā vizītē ieradās Viņa svētība Maskavas un visas Krievijas Svētais patriarhs Aleksijs II.

Viņa svētību vizītē pavadīja Maskavas eparhijas lietu pārvaldnieks Kalugas un Borovskas metropolīts Kliments, Jaroslavļas un Rostovas arhibīskaps Kirils, Sergijevoposadas bīskaps Feognosts, Tambovas un Mičurinas bīskaps Feodosijs, Jegorjevas bīskaps Marks, igumene Filareta un citas augstas Krievijas baznīcas personas.

Lidostā “Rīga” Viņa svētību sagaidīja Latvijas valsts amatpersonas: finanšu ministrs Oskars Spurdziņš, Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis, Krievijas vēstnieks Latvijā Viktors Kaļužnijs.

Baznīcas protokols sākās ar Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas metropolīta Aleksandra apsveikumu, kurš Svētajam patriarham uzdāvināja Latvijas juvelieru izgatavotu sarkankoka un dzintara zizli un sacīja:

– Jūsu Svētība, mēs sirsnīgi sveicam jūs ar ierašanos Latvijas Republikas galvaspilsētā. Pirmo reizi 900 gadu laikā, kopš Latvijā ir pareizticība, uz šīs senās zemes savu kāju ir spēris pirmsvētnieks. Pieņemiet no mums, klēra un Latvijas draudzes, šo Latvijas meistaru darināto zizli kā mūsu dziļās mīlestības un godbijības zīmi. Un, atbalstoties uz tā, apciemojiet mūsu baznīcas un klosteri. Slavēts lai ir, kas nāk Kunga vārdā! Ispolla eti Despota! (grieķu val.: Uz ilgiem gadiem, Kungs! – Red.).

Latviešu un krievu tautastērpos bērni apsveica Viņa Svētību ar sālsmaizi un ziediem. Pēc tam Svēto patriarhu sveica Latvijas Pareizticīgo baznīcas garīdznieki un Latvijas galvaspilsētas viesi.

02.JPG (17806 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Viņa svētības Maskavas un visas Krievzemes Svētā patriarha Aleksija II sveiciena vārdi, ierodoties vizītē Latvijā, lidostā “Rīga” 2006.gada 27.maijā:

Pirmo reizi Krievijas Pareizticīgo baznīcas vadītājs apmeklē Latvijas Pareizticīgo baznīcu. Man ir nācies šeit būt jau 60.gadu sākumā, kad es uz laiku vadīju Rīgas eparhiju, esmu bijis šeit arī uz metropolīta Leonīda jubilejas svinībām, bet šī, trešā vizīte man ir patriarha statusā, un es esmu pateicīgs Viņas ekselencei Valsts prezidentei par ielūgumu. Esmu pateicīgs Viņa eminencei metropolītam Aleksandram par to, ka viņš jau sen mani ir aicinājis patriarhālā vizītē apmeklēt Latvijas Pareizticīgo baznīcu un visus pareizticīgos, kas šai vietai velta savu darbu un ticību.

Mēs apmeklēsim Kristus Piedzimšanas katedrāli, mēs būsim Sv.Trijādības katedrālē, mums būs tikšanās ar Viņas ekselenci Valsts prezidenti, citiem Latvijas valsts vadītājiem, un es esmu pārliecināts, ka šīs tikšanās, šīs sarunas palīdzēs nostiprināt savstarpējo sapratni un draudzību starp tautām, jo mūsu uzdevums visur ir palīdzēt ļaudīm viņu kalpošanā. Mēs esam pateicīgi Latvijas politiskajai vadībai par to, ka galvenās tradicionālās konfesijas Latvijā veic savu kalpošanu mierā un savstarpējā saticībā, garīgi bagātinot savus ticīgos.

Es vēlu Dieva svētību visai Latvijas tautai, vēlu, lai šī valsts plauktu un cilvēki dzīvotu mierā un saticībā.


 

03.JPG (20981 bytes)
Ordeņu pasniegšanas brīdī Rīgas pilī 27.maijā (no labās): Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Svētais patriarhs Aleksijs II un Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, pasniedzot Triju Zvaigžņu ordeni Maskavas un visas Krievijas Svētajam patriarham Aleksijam II Rīgas pilī 2006.gada 27.maijā:

Jūsu svētība! Godātie garīdznieki! Dāmas un kungi!

Man kā Valsts prezidentei ir tas gods un prieks Latvijas Ordeņu kapitula vārdā pasniegt Viņa svētībai Maskavas un visas Krievzemes patriarham Aleksijam II Latvijas visaugstāko apbalvojumu – I pakāpes Triju Zvaigžņu ordeni. Ar šo žestu mēs vēlamies izrādīt cieņu garīgam virsganam, kas ir palīdzējis gan Krievijā, gan citās zemēs, kur ir viņa eparhijas, atdzimt pareizticībai, atdzimt kristīgai ticībai pēc gariem karojošā ateisma gadiem.

Mēs augstu novērtējam to, ka Krievijā notiek garīgā atdzimšana, tāpat kā tā notiek citās zemēs, kur Pareizticīgo baznīca ir atguvusi savas tiesības un cilvēki bauda reliģijas brīvību. Bet it īpaši tā ir cieņa arī tāpēc, ka Latvijā ir ļoti ievērojama pareizticīgo draudze, kuru vada augsti cienītais metropolīts Aleksandrs, un visas šīs draudzes jūs atzīst par savu garīgo virsganu. Tādēļ ar vislielāko cieņu un godu pasniedzu jums šo Triju Zvaigžņu ordeni.

Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Svētais patriarhs Aleksijs II, pasniedzot Svētās Apustuliskās lielkņazienes Olgas ordeni Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai Rīgas pilī 2006.gada 27.maijā:

Jūsu ekselence Valsts prezidente!

Es sirsnīgi pateicos jums par lielo godu, ko man izrādāt. Es to pieņemu kā novērtējumu visai Pareizticīgo baznīcai, kuru man ir tas gods un Dieva žēlastība vadīt nu jau gandrīz sešpadsmit gadus. Mūsu garīdznieki, draudžugani, pareizticīgie ļaudis un mūki, visi piedalās garīgās atdzimšanas procesā. Visi viņi piedalās tajā garīgajā atdzimšanā, kuras liecinieki mēs esam. Jūs šodien augstu novērtējāt Viņa eminences metropolīta Aleksandra darbu, kas šeit Latvijā kopā ar savu garīdzniecību un mūkiem veic garīgu atjaunotni.

Es pieņemu to kā augstas cieņas un novērtējuma zīmi visam mūsu baznīcas ieguldījumam garīgajā atdzimšanā. Tajā pašā laikā es vēlētos lūgt jūs, Jūsu ekselence, pieņemt Krievu Pareizticīgo baznīcas ordeni – par atbalstu garīgajai atdzimšanai, par to, ka ne bez valsts vadības atbalsta ir izveidojušās draudzīgas, brālīgas attiecības starp tradicionālajām konfesijām. Šeit tiek sludināts miers un saskaņa starp ļaudīm. Un jūs ar savu paraugu to atbalstāt un veicināt.

Kristus Piedzimšanas katedrāles atjaunošana, ko man bija tā laime šodien redzēt, ir notikusi pēdējo gadu laikā, un tā ir varējusi notikt arī jūsu iesaistes un atbalsta dēļ. Paldies par visu to, ko jūs darāt garīgās un morālās izglītošanas laukā Latvijas daudznacionālās tautas labā. Atļaujiet man šodien pasniegt jums Svētās Apustuliskās lielkņazienes Olgas ordeni, kas daudz paveica Krievzemes labā. Šis ordenis ir nodibināts, un pēdējā Svētās Sinodes sēdē tika pieņemts lēmums, ka ar šā ordeņa pirmo pakāpi tiks apbalvoti valstu vadītāji. Šis ir pirmais no šiem ordeņiem, ko pasniedzu, un es pasniedzu to jums.

Tiekoties ar Valsts prezidenti

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien, 27.maijā, Rīgas pilī tikās ar Viņa svētību Maskavas un visas Krievzemes Svēto patriarhu Aleksiju II. Tikšanās laikā abas puses apspriedās par Krievijas un Latvijas Pareizticīgo baznīcas aktualitātēm, abu tautu saticību un valstu attiecībām.

Prezidente augstu novērtēja pirmo Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarha vizīti Latvijā, atzīmējot, ka tas ir liels notikums ne tikai visai Latvijas pareizticīgo saimei, bet arī visai Latvijas tautai. V.Vīķe-Freiberga novērtēja patriarha lielo ieguldījumu baznīcas un kristīgās ticības atjaunošanā Krievijā, garīgās atjaunotnes veicināšanā.

Sarunā novērtēta Latvijas Pareizticīgo baznīcas pozitīvā loma Latvijā. Svētais patriarhs izteica gandarījumu par to saskaņu un savstarpējo sadarbību, kāda valda starp tradicionālajām konfesijām Latvijā. Prezidente atzīmēja, ka, lai gan valsts un baznīca ir šķirtas, attiecības ir lietišķas un sadarbība laba. Prezidente tikšanās laikā pievērsās arī Latvijas un Krievijas attiecību un sadarbības jautājumiem. Pēc viņas sacītā, Latvija ir ieinteresēta veidot pragmatiskas attiecības ar Krieviju, kas atbilstu abu valstu iedzīvotāju interesēm. Valstu darba kārtībā ir vairāki svarīgi risināmi jautājumi: premjerministru un citas augsta līmeņa tikšanās, Starpvaldību komisijas darbības atjaunošana, dažādu līgumu parakstīšana.

Prezidente pateicās patriarham par viņa ikgadējo aizlūgumu Butovas poligonā, kur dus arī represētie Krievijas latvieši, kuri nošauti 1937. un 1938.gadā. Pēc V.Vīķes-Freibergas domām, būtu apsveramas iespējas Butovas poligonā uzstādīt Baltā krusta piemiņas zīmi viņu piemiņai. Pēc patriarha stāstītā, katru gadu šajā vietā uz aizlūgumu pulcējas ap 10000 ticīgo, lai pieminētu nošauto Krievijas garīdznieku un citu piemiņu.

Patriarhs informēja par starpkonfesiju konferenci, kas Krievijā notiks pirms lielā astoņnieka valstu vadītāju tikšanās šā gada jūlijā. Rīgas pilī notika svinīga ordeņu apmaiņas ceremonija: Valsts prezidente pasniedza patriarham Triju Zvaigžņu ordeni, bet prezidente saņēma Svētās Apustuliskās lielkņazienes Olgas ordeni, ko patriarhs pirmo reizi piešķīra kādas valsts vadītājam.

Valsts prezidenta preses dienests

04.JPG (11578 bytes)
Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Svētais patriarhs Aleksijs II un Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre Saeimas namā 29.maijā
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Pirmdien, 29.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Viņa svētību Maskavas un visas Krievzemes Svēto patriarhu Aleksiju II, kas ieradies vizītē Latvijā.

Tikšanās sākumā patriarhs Aleksijs II pasniedza Saeimas priekšsēdētājai I.Ūdrei Krievijas Pareizticīgo baznīcas Svētās Apustuliskās lielkņazienes Olgas otrās pakāpes ordeni par ieguldījumu sabiedrības garīgi tikumiskajā atdzimšanā un palīdzības sniegšanu Latvijas Pareizticīgo baznīcai.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja un patriarhs pārrunāja jautājumus, kas skar reliģiskās konfesijas, to savstarpējo sadarbību un saskaņu, kāda valda starp tradicionālajām konfesijām Latvijā, kā arī Latvijas Pareizticīgo baznīcas pozitīvo lomu. Patriarhs Aleksijs II izteica pateicību Latvijas Saeimai par labo sadarbību ar Pareizticīgo baznīcu Latvijā.

Pārrunāti arī Latvijas un Krievijas attiecību jautājumi un nepieciešamība padziļināt savstarpējos parlamentāros kontaktus.

Saeimas preses dienests

Tiekoties ar Ministru prezidentu

05.JPG (15738 bytes)
Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Svētais patriarhs Aleksijs II un Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis Valdības namā 29.maijā
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.aaa

Pirmdien, 29.maijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Viņa svētību Maskavas un visas Krievijas patriarhu Aleksiju II, kurš ieradies Latvijā vizītē.

Tikšanās laikā patriarhs Aleksijs II pasniedza Aigaram Kalvītim Krievu Pareizticīgo baznīcas svētā Maskavas kņaza Daņiila otrās pakāpes ordeni par ieguldījumu sabiedrības garīgi tikumiskajā atdzimšanā un palīdzības sniegšanu Latvijas Pareizticīgo baznīcai.

Sarunu laikā, kas noritēja draudzīgā un konstruktīvā gaisotnē, Ministru prezidents un Krievzemes Svētais patriarhs pārrunāja reliģisko konfesiju jautājumus Latvijā, reliģijas un baznīcas nozīmi sabiedrībā, iedzīvotāju attieksmi pret galvenajām reliģijām, kurā nozīmīga loma ir arī Pareizticīgo baznīcai.

Patriarhs Aleksijs II pateicās par Latvijas valdības konstruktīvo sadarbību ar Pareizticīgo baznīcu Latvijā.

Aigars Kalvītis un patriarhs Aleksijs II apsprieda arī Latvijas un Krievijas attiecības. Ministru prezidents uzsvēra Latvijas gatavību veidot pragmatisku dialogu ar Krieviju. Valdības vadītājs izteica cerību, ka Krievzemes patriarha vizīte Latvijā savā ziņā ir vērtējama kā signāls, ka Krievija varētu būt gatava šādam dialogam.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas runa pieņemšanā par godu Maskavas un visas Krievzemes Pareizticīgo baznīcas Svētā patriarha Aleksija II vizītei Latvijā, Rīgā, Melngalvju namā, 2006.gada 28.maijā:

Jūsu svētība! Eminences, Ekselences! Dāmas un kungi!

Esmu pagodināta jūs uzņemt mūsu valstī. Pirmā Krievijas Pareizticīgo baznīcas patriarha vizīte Latvijā tiešām ir īpašs notikums ne tikai visiem pareizticīgajiem ļaudīm, bet arī visai Latvijas tautai.

Latvijas valsts un tautas vārdā vēlos paust dziļu pateicību jums par nelokāmo ticību, cilvēkmīlestību un nemainīgo uzticību kristīgajām vērtībām. Tieši jūsu vadībā mūsu kaimiņzemē Krievijā ir sākusies garīgā un tikumiskā atdzimšana pēc ilgajām bezdievības un karojošā ateisma dekādēm.

Jūsu aizbildniecībā uzsākts grūts un ilgstošs darbs, lai izkoptu garīgās vērtības, rūpētos par izglītības, sociālās aprūpes un tautas vēsturisko tradīciju jautājumiem. Ir patiesi svarīgi, lai šī garīgā atdzimšana turpinātos atbilstoši modernas demokrātiskas un plurālistiskas sabiedrības principiem.

Jūsu svētība, jūsu interese un darbība, kas vērsta uz starpkonfesionālā dialoga vēršanos plašumā kristīgajā baznīcā un arī starp pasaules reliģijām, ir augstu vērtējama. Tas ir neatsverams ieguldījums cīņā ar ļaunumu, kas turpina plosīt cilvēci dažādos pasaules reģionos. Šo ļaunumu baro aizspriedumi, neiecietība, fanātisms un ekstrēmisms. Mūsu pienākums ir stāties tam pretim ar dialogu, atvērtību, patiesību, kā arī savstarpēju cieņu un citām tikumiskajām vērtībām.

06.JPG (17026 bytes)
Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs un Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Svētais patriarhs Aleksijs II, uzrunājot klātesošos masu mediju pārstāvjus, atvadoties no Latvijas starptautiskajā lidostā “Rīga” 29.maijā
Foto: A.F.I.

Jūsu svētība!

Vēsturiski Pareizticīgo baznīca Latvijā veidojusies kā viena no kristīgajām pamatkonfesijām Latvijā. Gadsimtu gaitā tā ir iesakņojusies Latvijas kultūrā, valodā, mākslā, arhitektūrā, vēsturē un sabiedrībā, kļūstot par neatņemamu Latvijas kristīgā mantojuma daļu. Izmantojot šo iespēju, vēlos pateikties metropolītam Aleksandram par viņa ilggadīgo un auglīgo ieguldījumu Latvijas Pareizticīgo baznīcas atdzimšanā, kā arī par smago darbu, ko viņš un viņa vadītā draudze veltīja šīs nozīmīgās vizītes rīkošanā. Es vēlos jums pasacīt: “Sirsnīgs paldies!”

Arī šodien Pareizticīgo baznīcai ir ievērojama loma Latvijas sabiedrībā. Brīvā Latvijā pareizticīgie – gan latvieši, gan krievi un citu tautību ticīgie – spēj brīvi sekot savai reliģiskajai pārliecībai un tradīcijām. Pēc ilgiem posta gadiem baznīca atguvusi savu vietu un lomu sabiedriskajā dzīvē.

Jau gadu desmitiem Pareizticīgo baznīca ir viens no stūrakmeņiem Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju harmoniskai līdzāspastāvēšanai, tādā veidā veicinot savstarpējo sapratni sabiedrībā un kopīgi stiprinot kristīgās vērtības.

Tas ļauj nākotnē skatīties pozitīvi, jo apliecina, ka mūsu kristīgais mantojums nav tikai mantojums vien. Laikā un ticībā pārbaudītās kristīgās vērtības ir Latvijas tautas identitātes daļa.

Savstarpēja iecietība, mērenība un garīgums ir mūsu rakstura gaišākās iezīmes neatkarīgi no piederības tai vai citai kristīgajai konfesijai.

Jūsu svētība!

Esmu pārliecināta, ka jūsu viesošanās Latvijā ne vien raisīs personiskas atmiņas, bet ļaus arī pārliecināties par Latvijas sekmēm kristīgās atjaunotnes un harmoniskās dažādo kristīgo konfesiju līdzāspastāvēšanas izveidē un saskanīgajās attiecībās ar valsti.

Lai gan valstij un baznīcai ir atšķirīgs statuss, funkcijas un uzdevumi, divu institūciju augstākais darbības mērķis ir lielā mērā kopējs – strādāt ar domu, lai ikviens valsts iedzīvotājs dzīvotu labklājībā, mierā un saskaņā ar savu pārliecību.

Ticu, ka jūsu vizīte stiprinās Latvijas un Krievijas pareizticīgo saites. Tūkstošiem ticīgo atmiņā palicis 2004.gada jūnijs, kad ar jūsu svētību un Latvijas metropolīta Aleksandra pūlēm Rīgas Kristus Dzimšanas katedrālē varēja apskatīt Tihvinas Dievmātes ikonu.

Jūsu svētība!

Mūsu tautas pagājušajā gadsimtā ir cietušas no noziedzīgiem totalitāriem režīmiem. Mēs nedrīkstam aizmirst to izdarītos noziegumus un milzīgos upurus. Svarīga ir Krievijas Pareizticīgo baznīcas loma šo procesu izvērtēšanā Krievijā. Šajā svinīgajā sarīkojumā īpaši vēlētos izcelt jūsu dvēseles atvērtību un cieņu, ko jūs šajās dienās apliecinājāt, godinot Latvijas valsts brīvības cīnītājus, kā arī totalitārisma un Otrā pasaules kara laikā bojāgājušo piemiņu. Tas bija saviļņojošs pārdzīvojums man, kopā ar jums noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa, tie bija notikumi, kas ilgi paliks visas Latvijas tautas atmiņā. Latvija šo draudzīgo attieksmi uzlūko kā atbildīgu un, varētu pat sacīt, drosmīgu žestu. Šim žestam ir dziļa simboliska slodze.

Jūsu vārdi un rīcība rāda piemēru, kā pārvarēt vēstures netaisnību un pārestības, stiprināt savstarpēju cieņu un uzticību, kā veidot turpmākās kaimiņattiecības mūsu bērnu un mazbērnu labā. Tā būs jūsu vizītes paliekoša vērtība.

Vēlu jums, Jūsu svētība, stipru veselību un ilgu mūžu, Krievijas tautai – labklājību un pārticību un mūsu valstīm – uzplaukumu. Visiem klātesošajiem – laimi un panākumus!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!