• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas ierosinājumu atkārtoti diskutēt par ārpuslīgumu saistībām piemērojamajiem tiesību aktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2006., Nr. 86 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136557

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 1.jūnija sanāksmē

Vēl šajā numurā

02.06.2006., Nr. 86

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas ierosinājumu atkārtoti diskutēt par ārpuslīgumu saistībām piemērojamajiem tiesību aktiem

Eiropas Savienības (ES) tieslietu ministri ceturtdien, 1.jūnijā, kārtējā Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sēdē atkārtoti diskutēja par Regulas projektu par ārpuslīgumu saistībām piemērojamajiem tiesību aktiem jeb tā saukto ROME II regulu.

Regulas projektā paredzēti vienoti noteikumi starptautisko privāttiesību jomā, kas noteiks, kuras valsts tiesību akti piemērojami tādos strīdos, kad puses nav noslēgušas savstarpēju līgumu. Latvija kopumā atbalstīja šo iniciatīvu, jo tas būtiski pilnveido regulējumu starptautisko privāttiesību jomā, nosakot vienotus principus visās ES dalībvalstīs.

Tomēr, kā padomē uzsvēra Latvijas tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds, regulas projektā ir iekļautas atsevišķas normas, kas raisa bažas. Jau iepriekšējā padomes sanāksmē Latvija ierosināja diskusiju par regulējumu attiecībā uz kolektīvo rīcību. Gan Latvija, gan Igaunija tajā saskatīja ierobežojumus brīvas preču un pakalpojumu kustības ievērošanai ES.

Lai skaidrotu abu valstu pozīciju, Latvija sagatavoja deklarāciju, norādot, ka šīs normas piemērošana nedrīkst kļūt par papildu šķērsli uzņēmējiem.

1.jūnijā, Latvijai atkārtoti aktualizējot diskusiju, bažas par šīs normas ietekmi uz kuģniecības sektora attīstību pauda arī Grieķija, Malta, Kipra un Dānija.

Latvija ierosināja šīs debates padomē, jo jau iepriekš Latvijas uzņēmēji saskārušies ar problēmām, attīstot biznesu citās ES dalībvalstīs. Par regulas projektu vēl notiks diskusijas Eiropas Parlamentā.

Tieslietu ministrs G.Grīnvalds aicina Eiropas Parlamenta deputātus no Latvijas pievērst uzmanību šim jautājumam.

Regulas ROME II projekts paredz, ka vispārējo kolīziju normas princips jeb ārpuslīgumiskās saistības, kas izriet no kaitējuma vai neatļautas darbības, ir pakļautas tās valsts likumam, kur kaitējums radies vai varēja rasties. Taču regulā ir paredzēti arī izņēmumi no šī vispārējā principa, kas attiecas uz noteiktu lietu kategorijām, piemēram, produktu kvalitāti, negodīgu konkurenci, kaitējumu videi u.c.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!