• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2006., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/136968

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

08.06.2006., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2006.gada 1. jūnija sēdes

Latvijas radio tiešajā raidījumā

A.Brigmanis
(Zaļo un Zemnieku savienības frakcija):

Kopumā vērtējot šajās divās dienās– trešdien un ceturtdien– padarīto, varu teikt, ka daudz laika tika veltīts neproduktīviem strīdiem. Protams, ir jautājumi, kuri ir akceptēti un pieņemti. Tie galvenokārt bija Ministru kabineta iesniegtie likumprojekti, taču vēlreiz uzsveru, ka bija daudz tukšu runu.

Vēl gribu teikt, ka mūsu frakcijā vislielāko nožēlu un sašutumu izraisīja fakts, ka tālāk netika virzīts jautājums par svētku un atceres dienām– grozījumi likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Te jāatceras, ka pirmajā lasījumā diezgan lielā vienprātībā tika atbalstīts priekšlikums par Jūras svētku dienas noteikšanu jūlija otrajā sestdienā. Bet pēkšņi liela daļa deputātu savu viedokli mainīja, tagad uzskatot, ka šī diena nav atzīmējama. Šī diena jau nebija domāta kā svētku diena; mēs tikai gribējām tiem cilvēkiem, kuriem tā ir svēta diena, noteikt oficiālus viņu amata svētkus. Taču daudzi deputāti tā neuzskatīja.

Tāpat mūsu neizpratni izsauca fakts, kāpēc atbalstu neguva Māras dienas 15.augustā noteikšana par svētku dienu, kas ir svēta diena katoļiem; kāpēc atbalstu neguva 8.marta noteikšana par Starptautisko sieviešu dienu: liela daļa mūsu valsts iedzīvotāju šo dienu tomēr atzīmē; kāpēc netika atbalstīts priekšlikums par Skolotāju dienu oktobra pirmajā svētdienā. Visi šie priekšlikumi tika noraidīti tā, it kā mūsu kalendārā ir par daudz svētku vai atzīmējamu dienu. Mēs– Zaļo un Zemnieku savienība– uzskatām, ka šis jautājums tomēr tiks aktualizēts, jo, ja tās ir atzīmējamas dienas, tās neprasa nekādus valsts budžeta līdzekļus– mēs tikai godinām dažādu profesiju pārstāvjus, mūsu sievietes un arī ticīgos. Es domāju, ka šoreiz šis jautājums varbūt ir nolikts malā, bet ne uz ilgu laiku.

M.Grīnblats
(apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija):

Šodien mūsu frakcija piedāvāja trīs likumprojektus, kuri saistīti ar jauno sociāli ekonomiskās politikas programmu. Šīs programmas mērķis ir taisnīgi nodokļi, kas dotu iespēju ģimenēm dzīvot savā mājoklī, un nodrošināt iespēju sabiedrības vidusslānim kļūt par pamatu stabilai un pārdomātai saimnieciskajai attīstībai. Programmas galvenā doma ir mainīt pašlaik esošo situāciju, kad tiek iekasēts maksimāls iedzīvotāju ienākuma nodoklis gan no mazajām, gan arī vidējām algām, lielāku uzsvaru šī nodokļa ziņā liekot uz turīgiem un ļoti turīgiem nekustamo īpašumu īpašniekiem un dažādu darījumu veicējiem. Šī programma izstrādāta Eiropas Parlamenta deputāta Roberta Zīles vadībā.

Šodien izskatīšanai bija trīs mūsu sagatavotie likumprojekti. Ar grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” mēs piedāvājām veikt pāreju no 25 procentu ienākuma nodokļa likmes uz 15 pakāpeniski un ne tik strauji, jo no šī samazinājuma, pirmkārt, vislielāko labumu gūs tieši lielo algu īpašnieki, nevis ģimenes ar zemiem un vidējiem ienākumiem.
Tādējādi mūsu izvirzītie mērķi ir saistīti ar to, lai pirmie šīs priekšrocības izmantotu cilvēki ar zemākiem un vidējiem ienākumiem, kā arī ģimenes ar bērniem, kurām ir vidēji ienākumi. Mēs iesakām šī nodokļa likmi noteikt tuvu nullei tām ģimenēm, kurās ir vismaz trīs bērni un kurās abi vecāki kopā saņem divas vidējās algas.

Mēs arī piedāvājām straujāk palielināt neapliekamo minimumu 35 procentu apmērā no vidējās algas, kas būtu ieguvums tieši mazo algu saņēmējiem, kā arī noteikt līdzvērtīgus nodokļa atvieglojumus par apgādībā esošu personu, tieši tādus pašus kā neapliekamā minimuma līmenī. Tāpat arī ierosinām samazināt nodokļa likmi par diviem procenta punktiem par katru apgādībā esošu bērnu, kā arī straujāk palielināt pašvaldību ieņēmumu daļu iedzīvotāju ienākuma nodoklī līdz pat 100 procentiem pašreizējo 75 procentu vietā.

Saistībā ar nekustamā īpašuma nodokli mēs kā galveno redzam arī pašvaldību ieņēmumu avotu kompensēšanu. Mēs piedāvājām diferencētas nodokļu likmes atkarībā no īpašuma izmantošanas veida, aizsargāt mazturīgos un vidēji turīgos nodokļu maksātājus, lielāku uzsvaru nodokļu ziņā liekot uz lielo un dārgo īpašumu īpašniekiem, tai skaitā uz īpašumiem, kas netiek izmantoti, bet tiek turēti tālākai pārdošanai. Mēs piedāvājām ieviest kārtību šobrīd plaši izplatītajā praksē un novērst apzinātu darījumu vērtības samazināšanu; labvēlīgāku nodokļu režīmu, pazeminot nodokļa likmi no 1,5 uz 0,5 procentiem, pirmā mājokļa pircējiem, kuri gatavojas tajā dzīvot, salīdzinājumā ar tiem, kuri šos mājokļus iegādājas spekulatīviem darījumiem, kā arī aplikt ar nodokli dzīvojamo ēku to vērtības daļu, kas pārsniedz simts tūkstošu latu.

Tāpat arī piedāvājām konkrētas izmaiņas saistībā ar nekustamā īpašuma reģistrācijas nodevu– likumprojektu “Par valsts nodevu par notariālo darbību izpildi mājokļa īpašuma tiesību nostiprināšanai zemesgrāmatās”, kam jānonāk pašvaldībā, un tā būtu ieinteresēta šīs nodevas precīzākā iekasēšanā, izvēloties dārgāko novērtējumu– vai nu kadastrālo vērtību vai ieķīlāto vērtību bankā, vai arī darījuma līgumā uzrādīto vērtību. Nepieciešams arī noteikt samazinātas nodevas likmi, iegādājoties pirmo mājokli, un ieviest progresīvu likmi attiecībā uz dārgiem mājokļiem, kuru vērtība pārsniedz divsimt tūkstošu latu un vairāk.

Tādi ir mūsu priekšlikumi. Esam gatavi tos iesniegt vēlreiz, kā arī papildināt šo sociāli ekonomisko programmu vēl ar citiem vajadzīgiem likumu grozījumiem.

K.Šadurskis
(frakcija “Jaunais laiks”):

Šodien pat tā īsti negribas neko stāstīt par šo Saeimas sēdi, jo es to varētu raksturot vienā teikumā: Latvijas parlaments ir izdarījis vēl vienu darbu, lai Latvijas pilsoņiem būtu kauns par savu Saeimu. Vēlme pazemot savus politiskos oponentus, ķīvēties un tukši reklamēties, manuprāt, jau ir ņēmusi nopietnu pārsvaru pār latviešiem kādreiz raksturīgo darba tikumu. Un, ja mēs nevaram apstiprināt savu pārstāvi Ziemeļu investīciju bankas Kontroles komitejā tikai tāpēc vien, ka tas ir Jaunā laika pārstāvis Valdis Dombrovskis, kurš jau vienu termiņu tur sekmīgi darbojies, tad tas ir jocīgi.

Skumji, ka šodien par Latvijas pārstāvi Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas Parlamentu asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā tika ievēlēts deputāts Dainis Turlais, jo, ja Latvijas parlamentam nav labāka kandidāta kā Padomju armijas atvaļināts pulkvedis un no PCTVL saraksta ievēlēts deputāts, tad man jāpasmaida par tām valdošās koalīcijas partijām, kuras sevi mēģina saukt par nacionālām. Negribu neko sliktu teikt par Turlā kungu, bet uz Krievijas uzbrukumiem viņš labākajā gadījumā droši vien paklusēs, jo diez vai spēs aizstāvēt Latvijas intereses.

Vēl viens bēdīgs fakts Latvijas iedzīvotājiem– šodien Saeima pirmajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, nosakot 5 procentu pievienotās vērtības nodokļa likmi kurināmajam, kas līdz šim nebija. “Par” balsoja 65 deputāti. Ekonomisti un finansisti saka, ka, paaugstinot nodokļa likmi, pazemināsies kurināmā cenas. Nu, bet mēs atceramies līdzīgu ekvilibristiku nesen saistībā ar grāmatām, kur arī ar likmes paaugstināšanu tika solīts, ka cenas kritīsies. Kā ir “kritušās” grāmatu cenas, to mēs visi redzam katrā grāmatu veikalā– grāmata, kas maksāja četrus latus, šodien maksā sešus latus un tamlīdzīgi. Baidos, ka tas pats notiks arī ar kurināmo.

Šodienas sēdi es varu vērtēt tikai vienā vārdā– tā ir pilnīga neveiksme.

V.Agešins
(politisko organizāciju (partiju) apvienības “Saskaņas centrs” frakcija):

Šodien pastāstīšu par “Saskaņas centra” veiksmīgi atbalstītajiem un arī noraidītajiem likumprojektiem.

Vispirms gribu atgādināt visiem Liepājas un Ventspils iedzīvotājiem, ka viņiem visiem tagad ir tiesības privatizēt savu mājokli un dzīvokli. Tagad tas ir iespējams, pateicoties mūsu priekšlikumiem grozījumiem likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”.

Vēl ir atbalstīts mūsu priekšlikums grozījumiem Ministru kabineta iekārtas likumā. “Saskaņas centra” deputāti uzskata un ļoti cer, ka pēc mūsu ierosinājuma šo likumprojektu Saeima beidzot izskatīs un ministriem vairs nebūs tiesību saņemt milzīgas kompensācijas par savu bezatbildīgo rīcību.

Mēs ceram, ka jau šogad pēc mūsu deputāta ierosinājuma neapliekamais pensiju līmenis būs 130 lati un ka valsts beidzot izmaksās nelikumīgi ieturēto naudu visiem strādājošajiem pensionāriem.

Vēl gribu pateikt, ka Saeima šodien noraidīja mūsu priekšlikumu grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, kur mēs piedāvājām noteikt, ka mēneša neapliekamā minimuma apmērs ir puse no valstī noteiktās minimālās algas.

Savukārt vakar Saeima, otrajā lasījumā skatot grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, noraidīja deputāta Valērija Agešina priekšlikumu par Skolotāju dienas kā atzīmējamās dienas noteikšanu oktobra pirmajā svētdienā. Ļoti dīvaini, ka pret šo priekšlikumu balsoja arī daži deputāti– skolotāji.

Mēs– politisko organizāciju (partiju) apvienība “Saskaņas centrs”–uzskatām, ka sabiedrībai vajadzīgas jaunas idejas un jauna politika. Cilvēkus, mūsuprāt, ir nogurdinājusi nacionālistiskā histērija Saeimā, sociālās kolīzijas un politiskā vāvuļošana. “Saskaņas centrs” ir kreisi centriska partija, un mūsu mērķis ir Latvijā uzcelt mūsdienīgu labklājības sabiedrību, par galveno valsts uzdevumu padarot rūpes par cilvēku. Un mūsu galvenie politiskie principi ir pragmatisms, mērenība, principialitāte un atbildība. Mūsu devīze ir “Cilvēka cienīgu dzīvi ikvienam!” Mēs uzskatām, ka ikviena iedzīvotāja ienākumiem jābūt atbilstošiem reālajam iztikas minimumam, un “Saskaņas centrs” līdz ar to ierosina ieviest jaunu reālā iztikas minimuma aprēķināšanas metodiku. Mēs uzskatām, ka pensijas un sociālie pabalsti ir jāpiesaista šim rādītājam.

S.Fjodorovs
(Latvijas Sociālistiskās partijas frakcija):

Runājot par šodienas Saeimas sēdi, vispirms gribu atgādināt par vakardienas sēdi.

Vakar mēs vēlreiz pārliecinājāmies par mūsu valstsvīru dubultajiem standartiem pret savu tautu un arī starpvalstu līmenī. Pagājušajā nedēļā, kamēr Latvijā ciemojās Viņa svētība Maskavas un visas Krievzemes Visusvētīgais patriarhs Aleksijs II, mūsu politiķi un visaugstākās amatpersonas vienbalsīgi runāja par cieņu pret pareizticīgo un vecticībnieku reliģiskajām jūtām, pieņēma balvas, ordeņus, bučoja roku, bet vakar ar balsu pārsvaru otrajā lasījumā nepieņēma grozījumus likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”. Ar šo balsojumu tika atsaukts priekšlikums noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par atzīmējamu dienu. Iedomājieties: ne svētku, bet tikai atzīmējamu! Ar to viņiem žēl sarkanās krāsas, lai šīs dienas vismaz atzīmētu kalendāros. Šo balsojumu citādi kā par ņirgāšanos es nosaukt nevaru. Ar to vienlaikus tika noraidīti visi priekšlikumi, kurus bija atbalstījusi atbildīgā komisija un Saeima jau iepriekšējā sēdē– gan 8.marts, gan Skolotāju diena, gan Māras diena 15.augustā, kas īpaši svarīga ir latgaliešiem. Man liekas, ka tas ir kauns!

Šodien Saeima vispār nestrādāja efektīvi un daži svarīgi jautājumi netika izskatīti. Saeimas tribīne šodien pārsvarā tika izmantota priekšvēlēšanu solījumiem, populistiskiem izteicieniem un partiju kritušos reitingu celšanai.

Saistībā ar šo priekšvēlēšanu kampaņu gribu pateikt dažus vārdus par bijušās VDK personu dokumentu izmantošanas likumprojektu, kas šodien tika noraidīts. Tomēr es visus saucu uz diskusiju un, izmantojot iespēju, gribu izteikt mūsu frakcijas viedokli. Saeimā jau ir jūtama priekšvēlēšanu kampaņa un ir nepatīkami, ka šis likumprojekts tiek aktualizēts regulāri pirms Saeimas vēlēšanām un tieši tagad. Mūsu frakcijas pozīcija par šo jautājumu ir šāda: tas bija jāizdara pirms desmit, piecpadsmit gadiem, lai cilvēki jau iepriekš zinātu, kas kurš ir. Mēs domājam, ka dokumentu skaits pa šiem gadiem ir krietni samazinājies, un augstākās personas šo laiku varēja izmantot savā labā. Mūsuprāt, lielākajai daļai šī tēma nav tik aktuāla kā pirms desmit, piecpadsmit gadiem. Bet pats svarīgākais ir tas, ka šobrīd daudziem cilvēkiem– bērniem, radiniekiem, mazbērniem– nevajadzētu radīt morālu traumu, tāpēc mēs uzskatām, ka uzvārdu publicēšana nav aktuāla un nav ētiska.

Un nobeigumā visus apsveicu ar vasaras sākumu, novēlu veselību, panākumus darbā un, neskatoties uz to, ka līst, labu garastāvokli.

J.Šmits
(Latvijas Pirmās partijas frakcija):

Vakar Saeima turpināja skatīt likumprojektu “Grozījumi likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām””. Jau sēdes sākumā visus šokēja “Jaunā laika” frakcijas priekšsēdētājs ar savu paziņojumu, ka likumprojektā ir iebalsotas dažādas nejēdzības, tāpēc “Jaunā laika” deputāti atturēsies visos turpmākajos balsojumos par atsevišķiem priekšlikumiem un likumprojektu kopumā. Acīmredzot pēc Šadurska domām tā ir nejēdzība, ka Latvijā svin Zvejnieku dienu vai pareizticīgo un vecticībnieku Ziemassvētkus. Tā ir nejēdzība, ka katru gadu 15.augustā tūkstošiem katoļu un citu konfesiju pārstāvju pulcējas Aglonā, lai svinētu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas dienu. Un Latvijas Pirmās partijas deputāta Andreja Nagļa priekšlikums pasludināt par svinamu 15.augustu– Lielo Māras dienu– arī ir nejēdzība. Man patiesi skumji bija dzirdēt šos vārdus. Likumprojekts tika nodots atpakaļ Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai pirmā lasījuma redakcijā, bet priekšlikumi otrajam lasījumam jāiesniedz līdz 7.oktobrim jeb dienai, kad notiks 9.Saeimas vēlēšanas. Šā gada 15.augusts diemžēl nebūs brīvdiena, jo baznīcā zvērējusī partija atturējās balsot par šādām “nejēdzībām”, tāpat kā par cita veida “nejēdzībām”, piemēram, Ģimenes, kā arī Tēva dienu, kas, pēc “Jaunā laika” domām, arī ir nejēdzības.

Šodien Saeima pirmajā lasījumā diemžēl neizskatīja, bet nākamtrešdien skatīs speciālos baznīcas likumus par tradicionālajām konfesijām. Baznīcai un valstij, kā to precīzi atzīmēja mūsu Valsts prezidente, ir kopīgs mērķis– gādāt, lai ikviens valsts iedzīvotājs dzīvotu labklājībā, mierā un saskaņā ar savu pārliecību.

Esmu gandarīts, ka Saeimas deputātiem tomēr ir pieticis politiskās drosmes un gribas pēc 15 neatkarībā nodzīvotiem gadiem beidzot uzņemties atbildību un sākt sakārtot baznīcas un valsts attiecības, tādējādi atjaunojot tiesisko pēctecību un vēsturisko taisnīgumu.

Un noslēgumā– Latvijas Pirmās partijas frakcijas deputāti neatbalstīja lēmuma projektu, kurā “Jaunā laika” deputāti ierosināja šā gada Saeimas pavasara sesiju slēgt rudenī. Atgādināšu, ka Saeima jau ir atbalstījusi koalīcijas frakciju priekšlikumu uzdot Saeimas pastāvīgajām komisijām turpināt darbu Saeimas sesiju starplaikā līdz 1.septembrim un iesniegt izskatīšanai Saeimā sagatavotos likumprojektus, kas varētu tikt pieņemti Saeimas ārkārtas sesijās. Līdz ar to likumdošanas darbs netiktu pārtraukts. Mēs šodien varējām pārliecināties, ka “Jaunajam laikam” Saeimas tribīne ir vajadzīga nevis darbam, bet kaismīgām un tukšām priekšvēlēšanu runām. Arī vakar, kad likumu pieņemšanā vajadzēja strādāt līdz pieciem vakarā, tieši “Jaunā laika” deputāti bija tie, kuri “norāva” kvorumu, tādējādi parādot, ka visi viņu vārdi ir tukša skaņa. Nu ko lai dara?! Tādi ir laiki. Ar muti Rīgā, ar darbiem– aizkrāsnē!

Un vēl gribu informēt, ka šodien divu gadu jubileju svin Bērnu un ģimenes lietu ministrija– Latvijas Pirmās partijas lolojums, kas ar ministru Aināru Baštiku priekšgalā sevi ir pierādījusi darbā. Šai ministrijai mēs vēlam veiksmi un ilgu mūžu!

Lai visiem svētīga nedēļas nogale un priecīgi un svētīgi Vasarsvētki!

J.Lagzdiņš
(Tautas partijas frakcija):

Atšķirībā no iepriekšējām nedēļām, šajā nedēļā Saeima strādāja divās sēdēs– vakar un šodien. Saeimas darba kārtībā bija iekļauti vairāki svarīgi valdības izstrādāti nodokļu likumprojekti, tajā skaitā Finanšu ministrijas atbalstītais likumprojekts, kurš paredz pakāpenisku ienākuma nodokļa samazināšanu tiem pensionāriem, kuru pensijas pārsniedz 100 latus mēnesī. Mēs ļoti ceram, ka nākamajā sēdē šis likumprojekts beidzot tiks pieņemts vismaz pirmajā lasījumā, lai jau rudens pusē pensionāriem reāli būtu lielāka pensija.

Jāsaka, ka šīs abas Saeimas sēdes varēja būt daudz ražīgākas, ja vien opozīcijas partijas Saeimā nebūtu bloķējušās un pārtraukušas Saeimas darbu, tīši “noraujot” kvorumu. Diemžēl Saeimas frakcija “Jaunais laiks”, kura parlamentā ir pārstāvēta ar lielāko deputātu skaitu, piebiedrojās kreisajai opozīcijai– Ždanokas un Rubika partijai– un atteicās pildīt savus deputāta pienākumus, nepiedaloties balsošanā. Tādējādi Saeimai vakar sēde bija jāpārtrauc. Šāda destruktīva rīcība diemžēl turpinājās arī šorīt, tikai, pozīcijai disciplinēti balsojot, varēja nodrošināt sekmīgu šodienas parlamenta darbu, un Saeima nostrādāja ražīgu darba dienu. Mēs ļoti ceram, ka turpmāk “Jaunais laiks”, kurš, aizejot opozīcijā, šobrīd valdībā vairs nestrādā, turpmākos Saeimas darba mēnešus strādās konstruktīvāk. Mēs sagaidām atbildīgu “Jaunā laika” rīcību parlamentā un aicinām “Jauno laiku” netraucēt valdībai un Saeimai strādāt. Ja tas tā notiks, tad parlaments varēs godam pabeigt savu darbu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!