• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar mūziku un politiku Latvija ceļā uz Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2000., Nr. 458/459 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai Latvija un Eiropa runātu vienā valodā

Vēl šajā numurā

19.12.2000., Nr. 458/459

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar mūziku un politiku Latvija ceļā uz Eiropu

Vakar tika nominēts Eiropas cilvēks Latvijā — Renārs Kaupers

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

E2.JPG (16817 BYTES) Vakar, 18. decembrī, svinīgā gaisotnē Melngalvju namā, Ludviga van Bēthovena skaņdarba "Oda priekam" (arī Eiropas Savienības himnas) pavadībā tika nominēts 2000. gada Eiropas cilvēks Latvijā — cilvēks, kurš aizejošā gadā visvairāk tuvinājis Latviju Eiropas Savienībai. Sīvā cīņā ar mūsu Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu gada eiropieša titulu izcīnīja Renārs Kaupers ar grupu "Prāta vētra" (attēlā centrā Renārs Kaupers).

Konkurss par gada Eiropas cilvēku ir "Eiropas kustības Latvijā" iniciatīva, un tas šogad risinājās jau trešo reizi. Iepriekš par gada eiropiešiem nominēti Eiropas Komisijas administrācijas darbinieks Eduards Bruno Deksnis un pašreizējais 7. Saeimas deputāts, tolaik Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

E1.JPG (23259 BYTES)
2000. gada Eiropas cilvēks Latvijā — Renārs Kaupers — ar Valsts prezidentes sūtītiem apsveikuma ziediem

Tāpat kā pirms gada un diviem, arī šogad visa gada garumā par Eiropas cilvēku bija iespējams nobalsot "Eiropas kustības Latvijā" mājaslapā internetā. Šogad Eiropas cilvēka izvēlē piedalījušies ap 500 balsotāju un balsošanā piedalījušies ne vien Latvijas, bet arī deviņu ārvalstu iedzīvotāji.

Eiropas cilvēka titulam šogad tika izvirzītas 23 personas, to vidū sportisti, kā ierasts, politiķi, valsts amatpersonas un politologi, arī Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, kā arī arhibīskaps Jānis Vanags un citas sabiedrībā pazīstamas personas. Tomēr galvenā spēkošanās noritēja tikai divu kandidātu starpā. Par cīņas dramatiskumu liecina arī iznākums, proti, par Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu savu balsi atdevuši 229, bet par grupu "Prāta vētra" un tās solistu Renāru Kauperu — 234 aptaujas dalībnieki.

Saņemot balvu, Renārs Kaupers pateicās visiem balsotājiem un novēlēja veiksmi un veselību viņa sīvākajai konkurentei Vairai Vīķei–Freibergai.

Pēc gada eiropieša nominēšanas klātesošos uzrunāja ārlietu ministrs Indulis Bērziņš. Viņš atzina, ka uzstāties publikas priekšā nācies visai bieži, tomēr nekad nav nācies runāt pēc Ludviga van Bēthovena un Renāra Kaupera. I. Bērziņš uzstājās ar lekciju "Latvijas ārpolitikas aizejošais gads ceļā uz Eiropas Savienību". Bet, pirms runāt par politiskiem procesiem, ārlietu ministrs kā galvenos Latviju raksturojošos notikumus Eiropā minēja Latvijas iestāšanās sarunu ES sākšanu, Latvijas uzvaru pār Krievijas izlasi pasaules čempionātā hokejā un grupas "Prāta vētra" uzvaru "Eirovīzijas" rīkotajā konkursā.

Var visai droši apgalvot, ka, pateicoties mūziķiem, sportistiem un, protams, arī politiķiem Latvijas vārds kļuvis arvien zināmāks un populārāks visā Eiropā. Bet gandrīz tikpat droši var teikt, ka arī Eiropa kļūst arvien populārāka Latvijā, par to liecina fakts, ka "Eiropas kustības Latvijā" biedru skaits pēdējā gada laikā audzis no 303 līdz 585.

Artis Nīgals, "LV" Eiropas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!