• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stratēģiju, apkarojot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2006., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropu kā pasaules centru - ar latvieša skatījumu

Vēl šajā numurā

09.06.2006., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stratēģiju, apkarojot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas

Eiropas Komisija ir pieņēmusi paziņojumu, kura mērķis ir uzsākt diskusiju ar visām iesaistītajām pusēm par Eiropas stratēģiju, lai apkarotu izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Tajā norādīts, ka izvairīšanās no nodokļu maksāšanas kļūst par arvien lielāku problēmu un dalībvalstis nespēj vienatnē rīkoties efektīvi. Eiropas Komisija ierosina jaunu Kopienas pieeju administratīvajai sadarbībai ar trešajām valstīm un ir gatava iesaistīties plašā diskusijā par nepieciešamību veikt izmaiņas PVN sistēmās. Attiecībā uz dalībvalstu sadarbību Eiropas Komisija ierosina stiprināt spēkā esošos noteikumus netiešo nodokļu (PVN un akcīzes nodokļa) jomā un reformēt Kopienas tiesību aktus attiecībā uz tiešajiem nodokļiem un palīdzību nodokļu piedziņas jomā.

“Esmu pārliecināts, ka ir pienācis laiks apsvērt jaunus veidus, kā efektīvāk apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Izvairīšanās no nodokļu maksāšanas rada pamatu nopietnām bažām,” sacīja par nodokļu politiku atbildīgais Eiropas Komisijas loceklis Lāslo Kovāčs. “Es aicinu visas iesaistītās puses nopietni pievērsties šai problēmai, lai mēs varētu izstrādāt efektīvu krāpšanas apkarošanas stratēģiju, neradot papildu slogu nodokļu maksātājiem. Ar šo jauno stratēģiju jāierosina saskaņoti pasākumi, tai skaitā inovatīvas metodes, kas pielāgotas globalizētai ekonomikai.”

Galvenie priekšlikumi

Dalībvalstu administratīvās sadarbības uzlabošana

Eiropas Komisija uzskata, ka izvairīšanās no nodokļu maksāšanas tiks efektīvāk apkarota, izmantojot:

– efektīvākus sadarbības mehānismus. Kopienas administratīvās kultūras trūkums ir šķērslis cīņā pret krāpšanu;

– esošo tiesību aktu stiprināšanu attiecībā uz sadarbību tiešo nodokļu jomā un palīdzību nodokļu piedziņas jomā;

– uzlabotu riska pārvaldību, kā rezultātā varētu ātri informēt valstis par potenciālo risku, kādu varētu radīt konkrēti uzņēmumi, jo īpaši tad, kad tie pirmoreiz uzsāk darbību šo valstu teritorijā;

– pastāvīga foruma izveidi administratīvai sadarbībai Kopienas līmenī attiecībā uz visiem tiešajiem un netiešajiem nodokļiem.

Jauna Kopienas pieeja sadarbībai ar trešajām valstīm

Izvairīšanās no nodokļu maksāšanas nebeidzas pie ES ārējām robežām.

Eiropas Komisija ierosina Kopienas pieeju sadarbībai ar trešajām valstīm. Pašreizējie sadarbības mehānismi balstās uz valstu divpusējiem līgumiem, kas rada dažādas situācijas, ko izmanto krāpnieki.

Tāpat Eiropas Komisija ierosina līgumos par ekonomisko partnerību, ko Eiropas Savienība slēdz ar saviem partneriem, iekļaut klauzulas par sadarbību nodokļu jomā.

Izmaiņu ieviešana pašreizējā PVN sistēmā

Eiropas Komisija uzsāk diskusiju par iespēju stiprināt solidārās atbildības principu attiecībā uz nodokļu maksāšanu, pienācīgi ņemot vērā proporcionalitātes un tiesiskās noteiktības principu.

Turklāt Eiropas Komisija ir gatava apsvērt iespēju attiecināt apgriezto nodokļu iekasēšanas mehānismu arī uz iekšzemes darījumiem dalībvalstī. Taču tā ir noteikusi, ka jebkādām izmaiņām PVN sistēmā būtiski jāsamazina krāpšanas iespēja, jāizslēdz jauni riski un – vissvarīgākais – tās nedrīkst radīt nesamērīgu slogu uzņēmumiem, jo īpaši tiem, kuri darbojas godīgi, vai iestādēm, un tām jānodrošina nodokļu neitralitāte un vienlīdzīga attieksme pret visiem uzņēmējiem.

Citi apspriežamie pasākumi

Eiropas Komisija ierosina apspriest arī specifiskākus pasākumus, piemēram:

– stingrākas nodokļu deklarēšanas saistības uzņēmumiem, kas tiek uzskatīti par riskantiem;

– šo saistību samazināšanu uzņēmumiem, kuri saņem atļauju, izveidojot partnerību ar nodokļu iestādēm;

– standartizētu, ātrdarbīgu informācijas tehnoloģijas līdzekļu izmantošanu ātrai informācijas apmaiņai.

Jāapspriež arī jauni informācijas apmaiņas veidi, piemēram, kopīgas datubāzes.

Kopumā pētījumi ekonomikā liecina, ka izvairīšanās no nodokļu maksāšanas apjoms atbilst 2–2,5% no IKP, t.i., 200–250 miljardiem eiro. PVN karuseļveida krāpšana ir viena no lielākajām problēmām, taču tikpat nopietnas problēmas sagādā alkohola un tabakas kontrabanda un viltošana (izvairīšanās no akcīzes nodokļa maksāšanas) un krāpšana tiešo nodokļu jomā.

Kopš 1993.gada pastāvošā preču, pakalpojumu, personu un kapitāla brīva kustība iekšējā tirgū padarījusi arvien grūtāku cīņu pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas katrā dalībvalstī atsevišķi.

Eiropas Komisija norāda, ka pašreizējie sadarbības mehānismi vai nu ir nepietiekami izmantoti dalībvalstīs (attiecībā uz PVN un akcīzes nodokli), vai tie paši ir nepietiekami (attiecībā uz tiešajiem nodokļiem un palīdzību nodokļu piedziņas jomā).

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!