• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ārstam ekspertam, veicot ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu un pieņemot lēmumu par līdzekļu izmaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.06.2006., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137310

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zāļu cenu valsts aģentūras rīkojums Nr.45

Par Kompensējamo zāļu sarakstu

Vēl šajā numurā

13.06.2006., Nr. 91

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra

Veids: ieteikumi

Numurs: 1

Pieņemts: 06.06.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ieteikumi Nr.1

Rīgā 2006.gada 6.jūnijā

Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ārstam ekspertam, veicot ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu un pieņemot lēmumu par līdzekļu izmaksu

Izdoti saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 72.panta pirmās daļas 2.punktu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Iekšējais normatīvais akts “Ieteikumi Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras ārstam ekspertam, veicot ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu un pieņemot lēmumu par līdzekļu izmaksu” (turpmāk — ieteikumi) nosaka vadlīnijas, kas Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (turpmāk - Aģentūra) ārstam ekspertam (turpmāk — ārsts eksperts) jāņem vērā, veicot ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu saskaņā ar Ministru kabineta 2004.gada 21.decembra noteikumu Nr.1036 “Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība” (turpmāk — noteikumi Nr.1036) 11.pielikuma 9.punktu un pieņemot lēmumu par līdzekļu atlikuma, kas nav izlietots samaksai par ģimenes ārstu kontrolētajiem speciālistu sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, izmaksu saskaņā ar noteikumu Nr.1036 58.7.punktu.

2. Ieteikumos noteiktos ārsta eksperta pienākumus veic Aģentūras teritoriālo nodaļu Kontroles un uzraudzības daļu ekspertīzes ārsti (turpmāk — ekspertīzes ārsti).

3. Ārsts eksperts katra ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu veic un lēmumu par ģimenes ārstam izmaksājamo sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līdzekļu atlikuma izmaksu pieņem, pamatojoties uz Aģentūras Vadības informācijas sistēmas ambulatoro pakalpojumu apmaksas norēķinu sistēmas (turpmāk — VIS APANS) programmatūras aprēķinu, kas tiek veikts, balstoties uz VIS APANS ievadīto uzskaites dokumentu informāciju.

4. Ārsts eksperts ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu un lēmumu par ģimenes ārstam izmaksājamo sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līdzekļu atlikuma izmaksu pieņem par iepriekšējo ceturksni līdz tam sekojošā mēneša 30. datumam.

II. Ģimenes ārstam izmaksājamā līdzekļu apjoma aprēķināšanas kārtība

5. Ārsts eksperts pieņem lēmumu, kas tiek noformēts kā administratīvais akts, par 75% no līdzekļu atlikuma, kas nav izlietots samaksai par ģimenes ārstu kontrolētajiem, speciālistu sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, izmaksu ģimenes ārstam, kuram sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līdzekļu atlikums nepārsniedz 30% no ceturksnim ieplānotā sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līdzekļu apjoma, neveicot ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu.

6. Ģimenes ārstam, kuram sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līdzekļu atlikums pārsniedz 30% no ceturksnim ieplānotā līdzekļu apjoma, ārsts eksperts veic ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu, piemērojot sekojošus kritērijus:

6.1. vidējais ceturkšņa viena mēneša apmeklējumu skaits uz 100 reģistrētiem pacientiem (turpmāk — apmeklējuma kritērijs);

6.2. ģimenes ārstam piemaksājamo manipulāciju aprēķināto līdzekļu apjoms vidēji vienā ceturkšņa mēnesī, izteikts latos uz 100 reģistrētiem pacientiem (turpmāk — manipulāciju apjoma kritērijs).

7. Ārsts eksperts, veicot ģimenes ārsta darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu, apmeklējuma kritēriju piemēro sekojošā veidā — VIS APANS katram ģimenes ārstam aprēķina vidējo viena mēneša apmeklējuma rādītāju uz 100 reģistrētiem pacientiem, ceturkšņa trīs mēnešu apmeklējumu skaita summu izdalot ar trīs mēnešu reģistrēto pacientu skaita summu un reizinot to ar 100. No iegūtajām vērtībām izslēdz vērtības, kuras ir vienādas ar nulli, un no pārējām vērtībām aprēķina mediānu. Aprēķināto mediānu (turpmāk — M) reizina ar 1,25, tādējādi iegūstot mediānas vērtību — 1,25 M. Iegūto mediānas vērtību 1,25 M ārsts eksperts salīdzina ar ģimenes ārsta apmeklējuma rādītāju. Ģimenes ārsta, kuru apmeklējuma rādītājs ir vienāds vai pārsniedz 1,25 M, darbībair uzskatāms par atbilstošu apmeklējuma kritērijam.

8. Ja ģimenes ārstam apmeklējuma rādītājs ir vienāds vai pārsniedz 1,25 M, ārsts eksperts veic ģimenes ārsta ceturkšņa darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu, piemērojot manipulāciju apjoma kritēriju.

9. Ārsts eksperts, veicot ģimenes ārsta darbības analīzi par speciālistu pakalpojumu izmantošanu, manipulāciju apjoma kritēriju piemēro sekojošā veidā — VIS APANS katram ģimenes ārstam aprēķina vidējo naudas apjomu uz 100 reģistrētajiem pacientiem mēnesī, trīs mēnešu aprēķināto līdzekļu summu par piemaksājamām manipulācijām izdalot ar ceturkšņa trīs mēnešos reģistrēto pacientu skaitu un reizinot to ar 100. No iegūtajām vērtībām izslēdz vērtības, kuras ir vienādas ar nulli, un no pārējām vērtībām aprēķina mediānu. Aprēķināto mediānu (turpmāk — M1) reizina ar 1,25, tādējādi iegūstot mediānas vērtību — 1,25 M1. Iegūto mediānas vērtību 1,25M1 ārsts eksperts salīdzina ar ģimenes ārsta manipulāciju apjoma rādītāju. Ģimenes ārsta, kura manipulāciju apjoma rādītājs ir vienāds vai pārsniedz 1,25M1, darbība ir uzskatāms par atbilstošu manipulāciju apjoma kritērijam.

10. Ārsts eksperts pieņem lēmumu, kas tiek noformēts kā administratīvais akts, par līdzekļu 75% apmērā no piešķirto līdzekļu atlikuma, kas nav izlietots samaksai par ģimenes ārstu kontrolētajiem, speciālistu sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, izmaksu ģimenes ārstam (ja sekundārās ambulatorās veselības aprūpes līdzekļu atlikums pārsniedz 30% no ceturksnim ieplānotā līdzekļu apjoma), kura darbības rādītāji gan pēc apmeklējuma kritērija, gan manipulāciju apjoma kritērija ir vienādi vai pārsniedz 1,25 M.

11. Ārsts eksperts pieņem lēmumu, kas tiek noformēts kā administratīvais akts, atteikt ģimenes ārstam līdzekļu atlikuma, kas nav izlietots samaksai par ģimenes ārstu kontrolētajiem speciālistu sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, izmaksu, ja pēc izvērtēšanas ir konstatēta neatbilstība kaut vienam no Instrukcijas 5.punktā noteiktajiem kritērijiem (ģimenes ārsta darbības rādītāji pēc apmeklējuma kritērija vai manipulāciju apjoma kritērija ir zemāki par 1,25 M).

III. Noslēguma noteikumi

12. Par ieteikumu ievērošanas nodrošināšanu ir atbildīgs Aģentūras direktora vietnieks, kura pakļautībā atrodas teritoriālās nodaļas.

13. Aģentūras Informācijas drošības un kvalitātes departaments iekļauj ieteikumus Aģentūras darbību reglamentējošo iekšējo procedūru reģistrā.

14. Aģentūras Administratīvais departaments izplata ieteikumus Aģentūras direktora vietniekiem, teritoriālo nodaļu vadītājiem, Juridiskā departamenta, Attīstības un analīzes departamenta, Līgumu departamenta, Finanšu departamenta, Norēķinu departamenta, Kontroles un uzraudzības departamenta un Informācijas drošības un kvalitātes departamenta vadītājiem.

15. Aģentūras teritoriālo nodaļu vadītāji divu nedēļu laikā no ieteikumu pieņemšanas iepazīstina ar tiem pakļautībā esošos ekspertīzes ārstus.

Saskaņots ar Veselības ministriju 2006.gada 8.maijā.

Saskaņots ar Tieslietu ministriju 2006.gada 26.maijā.

Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras direktore L.Akermane

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!