• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lēmums par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2006. gada 7. jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2006., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137535

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par Saeimas 2006. gada 15. jūnija sēdes sasaukšanu un sēdes darba kārtību

Vēl šajā numurā

15.06.2006., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lēmums par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumiem 2006. gada 7. jūnijā

 

Saeimas Prezidijs nolemj:

Izziņot jautājumus, uz kuriem tiks sniegtas atbildes 2006.gada 7.jūnijā pulksten 17.00:

1. Deputātu A.Latkovska, I.Druvietes, K.Šadurska, S.Āboltiņas un A.K.Kariņa jautājums Ministru prezidentam A.Kalvītim (Jautājumu reģistra nr.142)
“Par mazākumtautību izglītības reformas atcelšanu, Izglītības un zinātnes ministrijas un Kultūras ministrijas nekustamo īpašumu nodošanu Finanšu ministrijas kapitālsabiedrībai”
(pilns jautājuma teksts pielikumā). (Atbildes dok. nr.5992, 5992A)

2. Deputātu J.Plinera, A.Tolmačova, J.Sokolovska, A.Aleksejeva un V.Buzajeva jautājums izglītības un zinātnes ministrei B.Rivžai (Jautājumu reģistra nr.143)
“Par zemas metodiskās kvalitātes ieskaiti”
(pilns jautājuma teksts pielikumā). (Atbildes dok. nr.6000)

3. Deputātu J.Plinera, V.Buzajeva, J.Sokolovska, A.Aleksejeva, A.Tolmačova un N.Kabanova jautājums izglītības un zinātnes ministrei B.Rivžai (Jautājumu reģistra nr.144)
“Par ziņu aģentūras BNS izplatīto paziņojumu”
(pilns jautājuma teksts pielikumā). (Atbildes dok. nr.6001)

4. Deputātu A.Golubova, O.Deņisova, M.Bekasova, S.Fjodorova un I.Solovjova jautājums Ministru prezidentam A.Kalvītim (Jautājumu reģistra nr.145)
“Par valsts deklarētās kompensācijas, kas nosedz zāļu iegādes izdevumus, neatbilstību faktiskajiem slimnieku izdevumiem, par šīs neatbilstības juridisku novēršanu un finansēm, kas nepieciešamas šo trūkumu novēršanai”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

5. Deputātu A.Golubova, O.Deņisova, M.Bekasova, S.Fjodorova un I.Solovjova jautājums Ministru prezidentam A.Kalvītim (Jautājumu reģistra nr.146)
“Par tā saucamo kredītu G-24 atpakaļ atdošanu”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

6. Deputātu A.Golubova, O.Deņisova, M.Bekasova, S.Fjodorova un I.Solovjova jautājums Ministru prezidentam A.Kalvītim un finanšu ministram O.Spurdziņam (Jautājumu reģistra nr.147)
“Par līdzekļiem, kas tiek saņemti par Rēzeknes rajona Audriņu pagastā izvietoto NATO radaru, un šo līdzekļu izmantošanu”
(pilns jautājuma teksts pielikumā).

Saeimas priekšsēdētāja I.Ūdre

Rīgā 2006.gada 5.jūnijā

 

 

Pielikums

Par mazākumtautību izglītības reformas atcelšanu, Izglītības un zinātnes ministrijas un Kultūras ministrijas nekustamo īpašumu nodošanu Finanšu ministrijas kapitālsabiedrībai

1. Vai izglītības un zinātnes ministres Baibas Rivžas (ZZS) un Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Jāņa Strazdiņa (ZZS) pieļautā atkāpšanās no mazākumtautību izglītošanas daļēji latviešu valodā, nenoraidot Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas vadītāja Igora Pimenova izstrādāto Mazākumtautību izglītības likumu, ir saskaņota ar Ministru prezidentu un atbilst valdības politikai? Vai spēsiet novērst sabiedrības šķelšanos un šī likuma ietvaros provocētos krievu skolu aizstāvības štāba protestus?

2. Vai Jūsu vadītā valdība atteiksies no Izglītības un zinātnes ministrijas nekustamo īpašumu nodošanas augstskolām, kuras kļūst par atvasinātām publiskām personām, lai apsaimniekotu savus īpašumus pašas, neveidojot arī specializētu izglītības īpašumu apsaimniekotāju? Tā vietā ēkas un zemi ir paredzēts nodot Finanšu ministrijas kapitālsabiedrībai “Valsts nekustamie īpašumi”. Kā tas sekmēs augstskolu, skolu un sporta centru attīstību, īpaši ja objekti tiks nodoti privatizācijai, kā paredz Baibas Rivžas rīkojums?

3. Kāpēc Ministru kabineta rīkojumā “Par valsts nekustamā īpašuma vienotas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas koncepciju” vienīgais izņēmums augstskolu vidū, kam iespējama nekustamo īpašumu atsevišķa pārvaldīšana, ir Latvijas Lauksaimniecības universitāte, ar ko saistīta gan Baiba Rivža, gan Jūs?

Ar cieņu, 8.Saeimas deputāti A.Latkovskis, I.Druviete,
 K.Šadurskis, S.Āboltiņa, A.K.Kariņš

Rīgā 2006.gada 18.maijā

 

 

Par zemas metodiskās kvalitātes ieskaiti

2006.gada 11.maijā vispārizglītojošo skolu 6.klasēs notika ieskaite skolēnu dzimtajā valodā. Skolām, kas strādā pēc mazākumtautību programmām (krievu valodā), tika piedāvāta zemas metodiskās kvalitātes ieskaite, kurā:

1) diskā esošajam ierakstam bija zema skaņas kvalitāte un skolēni slikti dzirdēja tekstu;

2) ierakstā esošās programmas viesis runāja ar stipru akcentu un skolēni slikti uztvēra dzirdēto;

3) savā tekstā runājošais pielaida runas kļūdas;

4) tika piedāvāts pārāk liels teksta apjoms un skolēniem bija grūti sniegt atbildes uz uzdotajiem jautājumiem tam atvēlētajā laikā;

5) 5. un 6. uzdevums attiecās uz sadaļu “Sintakse”, kura tiek apgūta tikai 7.–8.klasē.

Visi šie trūkumi noveda pie tā, ka daudzu krievu skolu skolēni nevarēja veiksmīgi nokārtot ieskaiti.

Sakarā ar augstākminēto lūdzu atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1) kā varēja rasties situācija, kad zemas metodiskās kvalitātes ieskaite skolēnu dzimtajā valodā tika nosūtīta uz skolām;

2) vai Izglītības un zinātnes ministrija piedāvās skolām anulēt to uzdevumu rezultātus, kuri bija skolēniem neskaidri un nevarēja tikt izpildīti;

3) kādi pasākumi ir jāveic, lai nākotnē šādas ieskaites tiktu gatavotas daudz rūpīgāk un tajās nebūtu metodiska rakstura kļūdu?

LR Saeimas deputāti: J.Pliners, A.Tolmačovs, J.Sokolovskis,
A.Aleksejevs, V.Buzajevs

Rīgā 2006.gada 24.maijā

 

 

Par ziņu aģentūras BNS izplatīto paziņojumu

2006.gada 23.maijā ziņu aģentūra BNS ar atsauci uz Valsts kancelejas Komunikācijas departamentu (skat. pielikumā) izplatīja informāciju par to, ka valdība 24.maijā spriedīs par finansējuma sadales kārtību mācību grāmatu iegādei mazākumtautību skolām līdz 2007.gadam. Paziņojumā teikts, ka naudas sadales kārtība būs spēkā līdz 2007.gadam, kad beigsies vidusskolu pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā. Sakarā ar augstākminēto paziņojumu lūdzam atbildēt uz jautājumu:

Balstoties uz kādiem normatīvajiem aktiem tiek plānota mazākumtautību vidusskolu pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā līdz 2007.gadam?

Pielikumā: BNS 2006.gada 23.maija paziņojums (1.lapa)

LR 8.Saeimas deputāti: J.Pliners, V.Buzajevs, J.Sokolovskis,
A.Aleksejevs, A.Tolmačovs, N.Kabanovs

Rīgā 2006.gada 24.maijā

 

 

Pielikums

Valdība spriedīs par kārtību mācību grāmatu iegādei
mazākumtautību skolām līdz 2007.gadam

23.maijs, BNS. Valdība spriedīs par finansējuma sadales kārtību mācību grāmatu iegādei mazākumtautību skolām līdz 2007.gadam, aģentūra BNS uzzināja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Grozījumi kārtībā, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi, paredz, ka līdz 2007.gada 31.decembrim Izglītības un zinātnes ministrija sadala finansējumu 10% apjomā no valsts budžetā kārtējam gadam mācību literatūras iegādei iedalītās summas vispārējās izglītības iestādēm, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmas.

Līdzekļi paredzēti mācību grāmatām, kas nepieciešamas mācību priekšmetu apguvei valsts valodā. Tos saņems pašvaldību dibinātās skolas.

Šī kārtība neattiecas uz visu tipu internātskolām, kurām līdzekļi mācību literatūras iegādei ir paredzēti valsts budžetā.

Naudas sadales kārtība būs spēkā līdz 2007.gadam, kad beigsies vidusskolu pilnīga pāreja uz mācībām valsts valodā. Ministrija lēš, ka līdz tam laikam skolas tām nepieciešamo mācību literatūru valsts valodā būs iepirkušas.

Par valsts deklarētās kompensācijas, kas nosedz zāļu iegādes izdevumus, neatbilstību faktiskajiem slimnieku izdevumiem, par šīs neatbilstības juridisku novēršanu un finansēm, kas nepieciešamas šo trūkumu novēršanai.

Godājamais A.Kalvīša kungs, mēs, Latvijas Sociālistiskās partijas frakcijas deputāti kā deputāti un daži no mums arī kā profesionāli ārsti, neesam apmierināti ar veselības ministra G.Bērziņa atbildēm uz mūsu jautājumiem par ģimenes ārstu un slimnieku faktisko krāpšanu ar zāļu cenām.

Mēs saprotam, ka ministrs nav profesionāls mediķis, bet viņš varētu ieklausīties profesionāļu domās un, neradot zaudējumus veselībai un slimnieku “maciņam”, negraujot valdības prestižu, atrisināt šo problēmu.

Mēs kā ārsti uzskatām, ka nav pieļaujama ārstēšana ar preparātiem, kas neatbilst ārstējošā ārsta izrakstītajām zālēm, kā arī ir amorāli uzrādīt receptē atlaides, kuras maldina slimniekus, it īpaši pensionārus.

Ministrijas sagatavotais un Jūsu parakstītais dokuments – Ministru kabineta 2005.gada 14.jūnija noteikumi Nr.418 “Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība” –, kas paredz kompensāciju, faktiski ir gan ģimenes ārstu, gan slimnieku krāpšana.

Piemēram, preparātu Lamotrix, kas aptiekā maksā Ls 22,92, ģimenes ārsts, izrakstot to ar 100% kompensāciju, krāpj ne tikai sevi, bet arī slimnieku, jo faktiski viņam tiek kompensēti tikai Ls 11,55, kas ir 50,4% no šo zāļu maksas.

Līdzīgi ir ar sirds slimnieku, diabētiķu, ar epilepsiju slimojošo un citu smagu slimnieku zāļu cenām. Šādā veidā ar iepriekš minētajiem noteikumiem tika jūtami palielināti šo slimnieku izdevumi.

Godājamais Ministru prezident, lūdzam sniegt atbildi:

1. Kad tiks novērsta ģimenes ārstu un slimnieku krāpšana un noteikta zāļu cena atbilstoši faktiskajai kompensācijai, un tiks veiktas atbilstošas izmaiņas norādītajos Ministru kabineta noteikumos.

2. Kādu sodu saņems par to vainīgie atbildīgie Veselības ministrijas un Zāļu cenu aģentūras darbinieki?

3. Cik lielas finanses no valsts puses būs nepieciešamas, lai reāli segtu šīs kompensācijas, slimnieku, pirmkārt, invalīdu un pensionāru izdevumus.

Ar cieņu, deputāti: A.Golubovs, O.Deņisovs,
M.Bekasovs, S.Fjodorovs, I.Solovjovs

 

 

 

Par tā saucamo kredītu G-24 atpakaļ atdošanu

Godājamais A.Kalvīša kungs!

Lūdzam Jūs sniegt atbildi uz šādiem jautājumiem:

1. Kādu tā saucamo kredītu G-24 daļu naudas un procentu izteiksmē kredīta ņēmēji ir atdevuši?

2. Kādas likumiskas darbības valdība ir veikusi, lai apzinātu kredītu ņēmējus, un kādas ir likumiskās darbības attiecībā pret viņiem?

Ar cieņu, deputāti: A.Golubovs, O.Deņisovs, M.Bekasovs, S.Fjodorovs, I.Solovjovs

 

 

 

Par līdzekļiem, kas tiek saņemti par Rēzeknes rajona Audriņu pagastā izvietoto NATO radaru, un šo līdzekļu izmantošanu

Godājamie A.Kalvīša un O.Sprudziņa kungi!

Lūdzam Jūs sniegt atbildi uz šādiem jautājumiem:

1. Kādu nomas maksu vai citu finansiālu kompensāciju saņem Latvijas valsts par Rēzeknes rajona Audriņu pagasta teritorijā izvietoto NATO radaru?

2. Kādiem mērķiem un pasākumiem šie līdzekļi tiek izmantoti?

Ar cieņu, deputāti: A.Golubovs, O.Deņisovs,
M.Bekasovs, S.Fjodorovs, I.Solovjovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!