• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par konkurētspējīgu un ilgtspējīgu Eiropas enerģētiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2006., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137623

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 13.jūnija sēdē

Vēl šajā numurā

15.06.2006., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par konkurētspējīgu un ilgtspējīgu Eiropas enerģētiku

 

2. jūnijā jaunā augsta līmeņa darba grupa konkurences, enerģijas un vides jautājumos ir pieņēmusi savu pirmo ziņojumu, kurā ietverti vairāki ieteikumi, kā risināt nobriedušās problēmas.

Pirmā grupas ziņojuma galvenie secinājumi

ES elektrības un gāzes tirgu darbība

Grupa aicina pilnīgi izmantot konkurences instrumentu, lai nodrošinātu konkurētspējīgāku vidi cenu un elektrības un gāzes piegādei. Dalībvalstis tiek aicinātas laikus uzlabot pašreizējo reglamentējošo noteikumu īstenošanu, īpaši pievēršot uzmanību sadalīšanas noteikumiem un konkurenci izkropļojošu regulētu tarifu atcelšanai. Dalībvalstīm vajadzētu palielināt valsts regulācijas iestāžu lomu un neatkarību. Jāuzlabo koordinācija starp valstu tīklu sistēmu operatoriem, gāzes piegādes sistēmu savstarpējā savietojamība jāharmonizē un jāsaīsina investīciju apstiprināšanai vajadzīgs laiks.

Ekonomiski izdevīgas un paredzamas cenas energoietilpīgajām nozarēm

Valsts iestādēm jānovērtē pasākumi, kas attiecas uz kopīgu enerģijas ražošanu, ilgtermiņa līgumiem un līgumsabiedrībām. Eiropas Komisijai jāsniedz pamatnostādnes par ilgtermiņa nākamā posma piegādes līgumiem un konkurences likumiem.

Energoefektivitāte un uzglabāšana

Tā kā ir liels potenciāls energoefektivitātes uzlabošanai, grupa iesaka noteikt vairākas energoefektivitātes pasākumu prioritātes. Grupa uzskata, ka jāveido jauna steidzamības izpratne, lai pilnīgi apgūtu ekonomiski izdevīgu energoefektivitātes potenciālu. Labāk jāizprot risks un labāk jānovērtē investīciju atmaksāšanās laiks. Enerģētikas pakalpojumu izmantošana ir jāveicina un enerģiju patērējošām precēm jānosaka dinamiski uzlabojošies lietderības standarti. Grupa iesaka pilnīgi izmantot direktīvu par ekodizainu (piemēram, energoefektivitātes prasību minimums visām enerģiju patērējošām precēm un tālāk jāattīsta apvienotā siltuma un elektrības ražošana, rajonu apsilde).

ES emisiju tirdzniecības sistēma (ETS)

Grupa apliecināja, ka dod priekšroku labi funkcionējošai ETS kā siltumnīcas efekta gāzu samazināšanas galvenajam instrumentam. Lai nodrošinātu, ka ES ir ekonomiski efektīvs instruments cīņai pret klimata pārmaiņām, grupa iesaka uzlabot esošo sistēmu, veicot trīspakāpju pasākumus. Šim instrumentam jādod efektīva motivācija ieguldījumiem tehnoloģijās ar zemu oglekļa patēriņu. Tas var ierobežoti ietekmēt konkurenci energoietilpīgās nozarēs, kas konkurē pasaules tirgos, un tam jābūt pievilcīgam “dokam” shēmām, ko pēc 2012.gada īstenos citās valstīs, kurās ir daudz izmešu.

Lai uzlabotu ETS darbību, grupa iesaka pilnīgi un steidzami izpildīt spēkā esošos ES likumus, kas attiecas uz elektrības un gāzes tirgus ātru liberalizāciju.

Nākamo nedēļu laikā jānovērtē dalībvalstu 2008.-2012.gada piešķiršanas plāni, lai maksimāli izmantotu pirmā tirdzniecības periodā gūto pieredzi.

Īsajā laikā līdz 2006.gada beigām ES ETS ir jāveicina ieguldījumi tehnoloģijās ar zemu oglekļa patēriņu un jānodrošina vienlīdzīgas iespējas. Jāpēta iespējas samazināt administratīvo slogu maziem uzņēmumiem emisiju uzraudzībā un ziņošanā. Jāpēta arī ekonomiski efektīvi risinājumi, kā informēt par esošajām emisijām, lai tirgus būtu arī pārredzams.

Vispārējās ETS pārskatīšanas sakarā grupa iesaka apsvērt plašāku dalību starptautiskajās akcijās pret klimata pārmaiņām. Tā aicina izstrādāt starptautisko klimata pārmaiņu politikas sistēmu pēc 2012.gada, lai nodrošinātu ilgtermiņa drošību un pārredzamību turpmākajiem emisijas samazināšanas pasākumiem. Grupa iesaka intensificēt sarunas ar lielākajiem piesārņotājiem un atrast risinājumu, kā ES ETS iespējams saistīt ar savietojamām sistēmām, kas rodas citās valstīs.

Izredzes

2.jūnija sanāksmē grupa izveidoja divas ārkārtas grupas, kuras analizēs šķēršļus un stimulus investīcijām inovatīvās enerģētiskās tehnoloģijās un ES enerģijas nākotni ilgākā laika posmā.

Turpmāk augsta līmeņa darba grupa pievērsīs uzmanību Eiropas enerģijas politikas nākotnes stratēģiskajam atspoguļojumam. Grupas mērķis būs izstrādāt ieteikumus, kā attīstīt politiku, lai izveidotu ilgtspējīgu un konkurētspējīgu enerģijas sistēmu ar zemu oglekļa patēriņu, kura palīdzēs stiprināt Eiropas ekonomikas konkurētspēju un veicinās enerģijas piegādes drošību pēc 2012.gada.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!