• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2006., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137744

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas skolu konkursu uzraudzības sistēmas jaunam nosaukumam

Vēl šajā numurā

16.06.2006., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu Eiropas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem

Eiropas Komisija mazos un vidējos uzņēmumus (MVU) arvien uzskata par savas politiskās programmas un politikas izstrādes prioritāti. Pirmdien, 12.jūnijā, Briselē un jūnija pirmajās divās nedēļās daudzās galvaspilsētās tika organizētas Mazo un vidējo uzņēmumu dienas, kuru moto bija: “ES ir noderīga MVU, un MVU ir noderīgi Eiropai”. Otrdien, 13.jūnijā, Vīnē sākās ikgadējā konference par Eiropas Mazo uzņēmumu hartu. Šo divu dienu konferenci organizēja Eiropas Komisija un Austrijas prezidentūra, un tās mērķis ir veicināt labas prakses apmaiņu starp dalībvalstīm, lai aizvien vairāk uzlabotu mazo uzņēmumu vidi visā Eiropā. Ņemot vērā pavasara Eiropadomes sanāksmē izteiktos aicinājumus, starp programmas galvenajiem tematiem ir ātrākas un vienkāršākas uzņēmumu izveides procedūras un pirmā darbinieka pieņemšanas procedūru atvieglošanas pasākumi.

Eiropas Komisija arvien vairāk apzinās, cik svarīgi ir nākt pretī uzņēmumiem, lai iespējami efektīvāk uzlabotu uzņēmējdarbības finanšu un tiesisko vidi. MVU dienu nolūks ir rosināt dialogu un vairot informētību par to, ko ES jau dara, lai atbalstītu MVU, kā arī par turpmākajiem darbības virzieniem.

Eiropas Komisija MVU hartas ietvaros dalībvalstīm palīdz uzlabot un koordinēt to centienus atvieglot dzīvi MVU, izmantojot pieredzes apmaiņu. Kā liecina atsauksmes, hartas īstenošanas procesā arvien vairāk valstīm ir iespēja mācīties no citu valstu labās prakses. 2003.gadā bija tikai pieci labas prakses piemēri, nākamajā gadā to skaits pieauga līdz 23, bet 2005.gadā to jau bija 27.

Šā gada konferencē ir trīs prioritātes: pirmkārt, palīdzēt uzņēmumiem gūt lielāku labumu no vienotā tirgus, nodrošinot vienkāršu pieeju informācijai par tiesību aktiem un standartiem; otrkārt, pievērsties uzņēmumu atbalstam, īpaši attiecībā uz jaunu uzņēmumu izveidi un uz uzņēmumu nodošanu; treškārt, pievērsties pasākumiem, kas veicinātu e-komercijas izmantošanu. Papildus tam notika darbsemināri, kas veltīti labas prakses piemēriem citās hartas jomās, tostarp attiecībā uz Eiropas un Vidusjūras reģiona hartu un individuālajiem uzņēmumiem.

Piemēram, Dānija 2005.gadā, ieviešot atbalstu mazajiem uzņēmumiem e-komercijas izmantošanā, izmantoja Īrijas, Nīderlandes, Somijas, Zviedrijas un Norvēģijas pieredzi. Igaunijā ieviestā modeļa, ko izmanto, lai apspriestos ar ieinteresētajām pusēm, pamatā ir Dānijas paraugs, savukārt Austrija savu “Uzņēmumu izveides ābeci” izstrādāja, balstoties uz Vācijas “5-Euro-Business” paraugu.

Vairākas dalībvalstis kalpoja par iedvesmu Ungārijai, kad tā izstrādāja reģionālo programmu virkni, lai informētu MVU par vienoto tirgu, un Beļģijai, veidojot garantiju organizāciju SOCAMUT.

Hartas ikgada konferences ir viens no nozīmīgākajiem forumiem, kurā var apmainīties ar idejām un pieredzi. Lai stiprinātu šo foruma funkciju, Eiropas Komisija ir publicējusi brošūru, kurā ietverti 40 labas prakses piemēri. Tie tika atlasīti no dalībvalstu, Norvēģijas, Bulgārijas un Rumānijas kopīgi iesniegtajiem 155 piemēriem.

Hartas konferencē Vīnē piedalīsies aptuveni 350 dalībnieku no 47 valstīm, ieskaitot aptuveni 120 MVU un uzņēmējdarbības atbalsta organizāciju pārstāvjus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!