• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas dzīves kvalitātes indeksa izstrādi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2006., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137747

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas iedzīvotāju apvienības prasības noraidījumu pret Valsts kanceleju

Vēl šajā numurā

16.06.2006., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas dzīves kvalitātes indeksa izstrādi

Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas dibinātā Stratēģiskās analīzes komisija 21.jūnijā iepazīstinās ar izstrādāto Latvijas dzīves kvalitātes indeksu, kas uzskatāms par turpinājumu 2005.gadā veiktajam apjomīgajam pētījumam “Dzīves kvalitāte Latvijā”, Latvijas izaugsmes modelim un Nacionālajam attīstības plānam 2007.–2013.gadam.

Ar Stratēģiskās analīzes komisijas aktīvu līdzdalību izstrādātie Latvijas izaugsmes modelis un Nacionālais attīstības plāns 2007.–2013.gadam par izaugsmes mērķi izvirza ikviena cilvēka dzīves kvalitātes paaugstināšanu šā vārda plašā nozīmē – augstāks labklājības līmenis, drošība sev un saviem tuvākajiem, labāka nākotne saviem bērniem un mazbērniem. Līdz ar to būtisks kļūst jautājums par dzīves kvalitātes izmaiņu kvantitatīvu vērtējumu valstī.

Tādēļ bija svarīgi noskaidrot, kādi ir dzīves kvalitāti raksturojošie galvenie aspekti tieši Latvijas sabiedrībai, kāds ir šo aspektu īpatsvars cilvēka dzīves kvalitātes vērtējumā un kādas ir dzīves kvalitātes izmaiņas, īstenojot valsts stratēģiskos plānus.

Atbildot uz šiem jautājumiem un turpinot 2005.gadā veikto Stratēģiskās analīzes komisijas pētījumu “Dzīves kvalitāte Latvijā”, speciāli šim nolūkam tika izveidota Dzīves kvalitātes indeksa darba grupa. Tās darba rezultāti, piedāvātais Latvijas iedzīvotāju dzīves kvalitātes indekss, sabiedriskās domas aptaujas rezultāti un analīzes apkopojums tiks prezentēti un nodoti apspriešanai 21.jūnijā.

Pētījumu “Dzīves kvalitāte Latvijā” Stratēģiskās analīzes komisijas locekļa un LU Sociālo un politisko pētījumu institūta valdes priekšsēdētāja prof. Tāļa Tisenkopfa vadībā veica plaša pētnieku grupa. Kā parādījuši līdz šim veiktie Eiropas Savienības pētījumi par dzīves kvalitāti, citu dalībvalstu kontekstā Latvijas situācijā kā problēmpunkti iezīmējas dzīves un darba laika budžets, nepietiekami ieņēmumi, pārmaiņas ģimenēs un dzimumu lomās un mobilitātes un dzīves kvalitātes saistība. Īpaša uzmanība pētījumā pievērsta cilvēku rīcībspējai – spējai pašiem uzņemties savas dzīves un darba vadīšanu, plānošanu un uzlabošanu. Tiek gan atspoguļota esošā situācija, gan sniegti secinājumi un attīstības modeļi. Pētījuma starptautisko aktualitāti apliecina arī fakts, ka 2006.gada Pasaules sociologu kongresa galvenais temats ir cilvēka dzīves kvalitāte.

Pētījuma ietvaros arī izveidots četru publicistiski dokumentālu filmu cikls “Laba dzīve Latvijā...”, kurā atspoguļota dažādu paaudžu nodarbošanās un dažādos reģionos dzīvojošu Latvijas cilvēku priekšstati par savu dzīves kvalitāti pēdējos gados. Katra no četrām filmām veidota kā sava veida fotogrāfija Latvijas iedzīvotāju vēlmēm, reālajai dzīves situācijai, apmierinātībai ar savu dzīves vidi, ienākumiem un drošības sajūtai.

Stratēģiskās analīzes komisijas galvenais uzdevums ir konsolidēt Latvijas zinātnisko potenciālu valsts stratēģiskās attīstības un interešu labā, veicot pētījumus par Latvijas kā pilntiesīgas Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts iespējām un vietu pasaules attīstības procesos un veicinot kvalitatīvu dialogu ar likumdevējvaru, izpildvaru un sabiedrību kopumā par valsts attīstību un demokrātijas stiprināšanu.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!