• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saimniekus atrod zelta un sudraba pūces. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.12.2000., Nr. 460/464 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13778

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātne dialogā ar mākslu: lai redzētu tālāk un dziļāk

Vēl šajā numurā

20.12.2000., Nr. 460/464

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saimniekus atrod zelta un sudraba pūces

Par a/s "Grindeks" un LZA gada balvām

16. decembrī tika pasniegtas publiskās akciju sabiedrības "Grindeks" un Latvijas Zinātņu akadēmijas gada balvas un prēmijas zinātnē

Balvas un 1000 latu prēmijas saņēma trīs ievērojami Latvijas zinātnieki par mūža ieguldījumu zinātnē, savukārt četri labākie jaunie zinātnieki saņēma balvas un 250 latu prēmijas.

Kā apliecinājums piešķirtajai balvai laureātu īpašumā turpmāk būs mākslinieka Jāņa Strupuļa veidotās zelta un sudraba goda zīmes ar gudrības un zināšanu simbola — pūces — attēlu.

Ļaužu pilnajā Rīgas Latviešu biedrības nama zālē sanākušos uzrunāja Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) prezidents, gada balvu un prēmiju zinātnē komisijas līdzpriekšsēdētājs Jānis Stradiņš:

—Mēs redzam aizdegtas trīs Adventes sveces —tātad klāt laiks, kad jānāk ar dāvanām. Zinātņu akadēmijas un zinātnieku vārdā mēs ļoti pateicamies "Grindeks" darbiniekiem, kas ar savu darbu aizvadītajā gadā šīs dāvanas ir sarūpējuši laureātiem un, domāju, arī mums visiem pārējiem, jo arī mums tā ir svētku diena. Īpaša pateicība tādēļ, ka šīs dāvanas nāk laikā, kad arī pašiem neklājas viegli: daudz jāstrādā, un arī saimnieciskā konjunktūra varbūt nav tā labākā.

"Grindeks" un Zinātņu akadēmijas balvu tradīcija aizsākās 1998. gadā. Pirmo reizi varbūt varētu saukt par nejaušību, otro reizi —ka tas ir ieradums, bet ar trešo reizi sākas tradīcija. Tātad šodien esam tradīcijas sākumā, un šī tradīcija ir zinātnes un kultūras mecenātisms, kas publiskajai akciju sabiedrībai "Grindeks" raksturīgs jau no pašiem sākumiem. "Grindeks" īpašās simpātijas pret zinātni, man liekas, ir loģiskas, jo pati sabiedrība "Grindeks" savā laikā būtībā izauga Zinātņu akadēmijas dzīlēs, zinātnes dzīlēs, no daudziem medicīnas preparātiem, no Organiskās sintēzes institūta Eksperimentālās rūpnīcas.

Tagad beidzas 20. gadsimts. Un mēs varam sacīt, ka 20. gadsimtā ir dzimusi lielā Latvijas zinātne, lielie institūti (daļa no tiem gadsimta beigās gan ir arī pajukuši). Ir dzimis "Grindeks": pirmā piedzimšana bija 1946. gadā — kā Zinātņu akadēmijas Eksperimentālā vitamīnu rūpnīca, pēc tam — vienkārši Eksperimentālā rūpnīca, no 1991. gada — publiskā akciju sabiedrība "Grindeks".

20. gadsimtā ir attīstījušās arī tās zinātnes nozares, kuru pārstāvji šodien saņem balvas. Ir attīstījusies polimēru mehānika, kompozīto materiālu mehānika, un "Grindeks" balvu saņem šīs nozares pašreizējais līderis Latvijā profesors Vitauts Tamužs. Ir uzplaukusi organiskā ķīmija, un gada balvu saņem izcils šīs nozares pārstāvis Gustava Vanaga sekotājs un tuvākais skolnieks Ojārs Neilands. Un 20. gadsimtā kā zinātne būtībā ir attīstījusies arī Latvijas vēsture. Šī gadsimta vēsturi ir mēģinājis rezumēt akadēmiķis, profesors Valdis Bērziņš, kura grāmatas "Latvijas 20. gs. vēsture" pirmā daļa, kas aptver laiku līdz 1918. gadam, ir iznākusi, un pašreiz top otra daļa, kur ietverts laiks līdz 1940. gadam.

Un tad nāk jaunie zinātnieki — ar sudraba nozīmītēm. Arī viņi pārstāv organisko ķīmiju, farmakoloģiju, fiziku, arī valodniecību saistībā ar datorzinībām. Jaunie zinātnieki — tā ir Latvijas zinātnes cerība.

Vakar atgriezos no Stokholmas, kur man bija saruna ar Zviedrijas Karaliskās zinātņu akadēmijas ģenerālsekretāru Erlingu Nordiju telpā, kur izlemj Nobela prēmijas. Sarunā profesors Nordijs teica, ka Zviedrijas Karaliskās zinātņu akadēmijas prioritāte pašreiz nav pat Nobela prēmija, ko mēs visi tik ļoti augsti ceļam, bet jaunie zinātnieki Zviedrijā — jauno zinātnieku intereses pamodināšana, it īpaši par eksaktajām zinātnēm, par informātiku, biomedicīnu. Jo Zviedrijā jaunie cilvēki vairāk iet uz praktiskiem amatiem, nevis uz zinātni. Un tādējādi zviedriem draud aptrūkt nacionālā potenciāla.

Es saprotu, ka šīs gada balvas šo jautājumu neatrisinās, tomēr... Tomēr tās rāda, ka arī jaunie zinātnieki zinātnē ir pamanīti, ir ievēroti, ir apmīļoti. Un ir apbalvoti. Un varbūt kāds no viņiem arī turpmāk paliks zinātnē. Tas ir ļoti svarīgi. Jo mums pašlaik ir vajadzīgs 1000 —1200 jaunu profesoru. Profesori pašlaik izmirst — tādēļ ir vajadzīgs, lai nāktu jauni. Domāju, ka ar šīsdienas balvām jūs šo procesu veicināt — mūsu Latvijas ieiešanu 21. gadsimtā, kad mēs visi ceram, ka Latvija būs uz zināšanām un uz ticību balstīta valsts.

Pēc septiņām dienām būs klāt "Millennium" — 25. decembris, kad pirms 2000 gadiem ir piedzimis Jēzus Kristus. Un būtībā tas ir "Millennium" datums, ne jau 1. janvāris. Es novēlu visiem sagaidīt un ieiet nākamajā gadu tūkstotī ar labu veselību, ar mieru, ar labu noskaņu, ar zināšanām un ar optimismu. Lai visiem jums labi veicas un mums labi veicas!

Svinīgajā apbalvošanas ceremonijā balvu un prēmiju saņēma LZA īstenais loceklis Vitauts Tamužs par izcilu devumu polimēru un kompozītmateriālu mehānikas attīstībā un visaugstākās kvalifikācijas speciālistu sagatavošanā; LZA īstenais loceklis Ojārs Neilands par nopelniem augstas kvalifikācijas ķīmiķu organiķu sagatavošanā un nozīmīgiem pētījumiem teorētiskajā organiskajā ķīmijā un LZA īstenais loceklis Valdis Bērziņš par izcilu devumu Latvijas vēstures pētniecībā un kā kolektīvā darba "Latvijas 20. gs. vēsture" pirmā sējuma autors, sastādītājs un atbildīgais redaktors.

Par jaunajiem zinātniekiem piešķirto balvu un prēmiju laureātiem kļuva fiziķis Ansis Mežulis, ķīmiķe Jeļena Sulojeva, farmakoloģe Linda Klimavičius un valodniece Ilze Vancāne.

Akciju sabiedrības "Grindeks" padomes priekšsēdētājs, gada balvu un prēmiju zinātnē komisijas līdzpriekšsēdētājs Valdis Jākobsons, sveicot laureātus, atzīmēja, ka uzņēmums ir veidojies sadarbībā ar zinātni, jo mūsdienās attīstība nav iedomājama bez labas izglītības un jaunām zināšanām —mūsu nākotne ir jaunās idejās, inovācijās, tehnoloģijās. Tādēļ tagad katram savu iespēju robežās ir jāatbalsta izglītība un zinātne, jo tās, viena otru atbalstot, veido augsti attīstītu sabiedrību. "Grindeks" tāpat kā visi citi progresīvi uzņēmumi Latvijā atbalsta izglītības un zinātnes izaugsmi. Un uzņēmējiem arī nākotnē būs jāatbalsta zinātne, izglītība un kultūra, jārūpējas par to, lai ražošana būtu draudzīga sabiedrībai un videi. Jo stabils un pozitīvi orientēts uzņēmums nedrīkst būt tikai ņēmējs.

Svinīgajā koncertā dziedāja un Ziemassvētku noskaņās ievadīja Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zēnu koris mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Romāna Vanaga vadībā.

Andris Sproģis, "LV" nozaru virsredaktors

ZINAT.JPG (36613 BYTES)
Pirmajā rindā (
no kreisās ) gada balvas un prēmijas zinātnē laureāti: LZA īstenais loceklis Ojārs Neilands, jaunie zinātnieki — Linda Klimavičus, Ilze Vancāne, Ansis Mež ulis, otrajā rindā — a/s "Grindeks" aktīvo vielu biznesa struktūrvienības vadītājs Vitālijs Skrīvelis, LZA īstenais loceklis gada balvas un prēmijas zinātnē laureāts Vitauts Tamužs, trešajā rindā – LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Viktors Hausmanis, LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Juris Ekmanis, a/s "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Pēteris Stupāns

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!