• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maltas prezidenta valstsvizīti Latvijā 2006.gada 19.-20.jūnijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2006., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137908

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas atbalstu Latvijas iestāžu platjoslas iniciatīvai

Vēl šajā numurā

20.06.2006., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maltas prezidenta valstsvizīti Latvijā 2006.gada 19.–20.jūnijā

 

Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīkei-Freibergai un Maltas prezidentam Eduardam Feneham-Adami tiekoties

Pēc Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ielūguma pirmdien, 19.jūnijā, valstsvizīti Latvijā uzsāka Maltas Republikas prezidents Edvards Fenehs-Adami (Edward Fenech-Adami) ar dzīvesbiedri Mēriju Fenehu-Adami (Mary Fenech-Adami).

V.Vīķe-Freiberga sarunā pauda gandarījumu par vēsturisku brīdi Latvijas un Maltas attiecībās, pirmo reizi mūsu zemē uzņemot Maltas prezidentu, kas būtiski papildinās jau aizsāktās sadarbības iniciatīvas pēc Valsts prezidentes valstsvizītes Maltā 2004.gadā.

05.JPG (24791 bytes)
Vakar, 19.jūnijā, Maltas prezidents Edvards Fenehs-Adami un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, dodoties nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

V.Vīķe-Freiberga un E.Fenehs-Adami bija vienisprātis par to, ka abu valstu sadarbībā ir daudzsološas perspektīvas gan ES jautājumos, gan divpusējo kontaktu paplašināšanā. Tika atzīmēts, ka abu valstu vēsturē saskatāmi līdzīgi notikumi, kas norūdījuši to tautas, radījuši sīkstu identitātes apziņu, bet tajā pašā laikā atvērtību nemitīgām pārmaiņām, kas var būt noderīga kvalitāte ES pārmaiņu procesos. Prezidente izteica gandarījumu par to, ka Maltas prezidentu pavada uzņēmēju delegācija un paveras iespējas tālākiem kontaktiem gan tūrisma un infrastruktūras, gan finanšu sektorā. E.Feneha-Adami delegācijā ir Maltas ārlietu ministrs Maikls Frendo (Michael Frendo), kā arī Maltas Tūrisma pārvaldes priekšsēdētājs, Maltas Tirdzniecības un uzņēmējdarbības kameras prezidents, Rūpniecības federācijas prezidents, Viesnīcu un restorānu asociācijas vecākais viceprezidents, “Air Malta Plc” direktors un 16 uzņēmēju delegācija.

Tika plaši iztirzāta ar ES nākotnes jautājumiem saistīta tematika, tajā skaitā ES kopējā konkurētspēja un ES dalībvalstu iespējas atrast savu ekonomisko nišu, ES konstitucionālā līguma nākotne, kā arī izaicinājumi, ar kādiem valstīm arvien biežāk jāsaskaras migrācijas un demogrāfijas jomās.

Runājot par dalībvalstu ekonomiskās izaugsmes un konkurētspējas perspektīvām, prezidente izteica cerību, ka ES pakalpojumu decentralizācija pavērtu labas iespējas kā Maltai, tā Latvijai savas reģionālās nišas definēšanā. Abi prezidenti bija vienisprātis, ka tā dēvētam “pārdomu brīdim” jautājumā par ES konstitucionālo līgumu pašas ES attīstības un efektīvas funkcionēšanas labad būs jāatrod risinājumi, un visām dalībvalstīm šīs problēmas risināšanā būs jāizrāda politiskā griba.


 

 

01.JPG (20879 bytes)
Vakar, 19.jūnijā, pie Rīgas pils: Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, sagaidot Maltas prezidentu Edvardu Fenehu-Adami, kas Latvijā ieradies divu dienu valstsvizītē
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga preses konferencē ar Maltas prezidentu 19.jūnijā Rīgas pilī:

Dāmas un kungi!
Mums ir prieks šodien atkal kārtējo reizi ierakstīt vēsturiskas lapas Latvijas vēsturē un Maltas vēsturē, jo šī ir pati pirmā Maltas prezidenta valstsvizīte mūsu Republikā. Mēs ļoti priecājamies sveikt prezidentu Fenehu-Adami, un šī ir atbildes vizīte tai, kuru pirms pāris gadiem veica Latvijas delegācija Maltā, baudot tur brīnišķīgu viesmīlību, arī ļoti daudz iegūstot un iemācoties no šīs valsts pieredzes. Mēs ļoti priecājamies par šo izdevību dibināt kontaktus kā divas valstis, kas nu jau divus gadus esam kopējā valstu savienībā, kurā viss, kas notiek vairāku tūkstošu kilometru attālumā, ir arī mūsu interesēs, tāpat kā tas, kas notiek šeit, pie mums, vai tiešos kaimiņos. Mums ir savas kopējās intereses kā Eiropas Savienības dalībvalstīm, mums ir kopējas intereses kā mazām valstīm blakus vidējām un lielākām. Mums ir iespēja nākt ar savu devumu, ar savu pienesumu, ar savu vienreizību. Mēs ļoti priecājamies par šo vizīti.

 

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, uzrunājot Latvijas un Maltas biznesa foruma dalībniekus

Pirmdien, 19.jūnijā, uzrunājot Latvijas un Maltas biznesa forumu, Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga izteica pārliecību, ka abu valstu nesenā pievienošanās Eiropas Savienībai ir pavērusi plašākas abu valstu ekonomisko kontaktu iespējas un kopumā padarījušas abas valstis pievilcīgākas ārvalstu investīcijām. Kā turpmākās potenciālās sadarbības jomas uzņēmējiem tika minētas tūrisma, tranzīta un infrastruktūras, informācijas tehnoloģiju, pārtikas un mežrūpniecības, kā arī tekstila nozares.

V.Vīķe-Freiberga aicināja Maltas uzņēmējus veidot kopuzņēmumus ar Latvijas partneriem, kā arī informēja par svarīgākajiem Latvijas ekonomiskās attīstības aspektiem, uzsverot, ka Rīga veidojas par dinamisku un nozīmīgu Ziemeļeiropas transporta, finanšu un tirdzniecības centru.

Prezidentes runā tika izteikts gandarījums par abu valstu attiecību vēsturē pirmo Maltas prezidenta valstsvizīti Latvijā, atzīmējot, ka šādas vizītes vienmēr kalpo par labu pamudinājumu divu valstu sadarbības nozīmīgai paplašināšanai.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Tiekoties ar Latvijas Saeimas priekšsēdētāju

002.JPG (19116 bytes)
Vakar, 19.jūnijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre, tiekoties ar Maltas Republikas prezidentu Edvardu Fenehu-Adami

Pirmdien, 19.jūnijā, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Maltas Republikas prezidentu Edvardu Fenehu-Adami, kurš Latvijā uzturas oficiālā vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja un Maltas prezidents pauda prieku par iespēju tikties Latvijas parlamentā un bija vienisprātis, ka abu valstu attiecības vērtējamas kā labas un sekmīgas.

Puses padziļināti pārrunāja ES aktualitātes – ES paplašināšanās gaitu, Līguma par konstitūciju Eiropai nākotni un Latvijas dalību Eiropas jauno kaimiņu politikas īstenošanā. Sarunas dalībnieki pauda kopīgu viedokli, ka jāveido vienota ES, kurā tiktu aizstāvētas valstu nacionālās intereses. I.Ūdre un E.Fenehs-Adami arī skāra jautājumus, kas skar situāciju Kaukāza reģionā, tai skaitā Gruzijas centienus virzībā uz integrāciju NATO.

Saeimas priekšsēdētāja un Maltas prezidents arī sprieda par reģionālās sadarbības nozīmi, kā pozitīvu piemēru minot Baltijas valstu aktīvo dialogu kopīgas nostājas veidošanā enerģētikas jomā. Sarunas laikā tika skartas arī Latvijas iekšpolitiskās aktualitātes – gaidāmās Saeimas vēlēšanas un situācija darbaspēka aizplūšanā uz Īriju.

Saeimas preses dienests

Tiekoties ar Latvijas Ministru prezidentu

Pirmdien, 19.jūnijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Maltas Republikas prezidentu Edvardu Fenehu-Adami un rīkoja darba pusdienas par godu prezidenta valstsvizītei Latvijā.

02.JPG (12143 bytes)
Vakar, 19.jūnijā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis, tiekoties ar Maltas Republikas prezidentu Edvardu Fenehu-Adami; pa kreisi – Valsts protokola vadītājs Artis Bērtulis

Tikšanās laikā pārrunātas Eiropas Savienības (ES) aktualitātes, pagājušajā nedēļā notikusī Eiropadomes sēde un nelegālās imigrācijas jautājumi ES.

Aigars Kalvītis ar Edvardu Fenehu-Adami apsprieda divpusējās ekonomiskās attiecības un tūrisma iespējas.

Maltas prezidents aicināja Latviju izmantot Maltu, lai attīstītu tirdzniecību ar Ziemeļāfriku un citām Vidusjūras valstīm. Prezidents informēja par pieņemto lēmumu šā gada augustā atklāt tiešos čarterreisus no Maltas uz Latviju, kas veicinās savstarpējus kontaktus un tūrismu. Ministru prezidents savukārt iepazīstināja ar valsts ekonomisko attīstību un investīciju iespējām Latvijā.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments
 

 

Apmeklējot Latvijas Okupācijas muzeju

03.JPG (18303 bytes)
Vakar, 19.jūnijā, Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā: Mērija Feneha-Adami, Edvards Fenehs-Adami un Okupācijas muzeja direktores vietnieks Valters Nollendorfs
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!