• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par deputātes T.Ždanokas ierosinājuma kārtējo noraidījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.06.2006., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/137915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropadomes tālāko rīcību konstitucionālajā procesā

Vēl šajā numurā

20.06.2006., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par deputātes T.Ždanokas ierosinājuma kārtējo noraidījumu

Eiropas Parlaments trešdien, 14.jūnijā, neatbalstīja kārtējo Tatjanas Ždanokas mēģinājumu panākt Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem tiesības vēlēt un tikt ievēlētiem visu līmeņu vēlēšanās. Pateicoties Ģirta Valda Kristovska gatavotajiem, Nāciju Eiropas grupas vārdā iesniegtajiem priekšlikumiem, kā arī aktīvai sadarbībai ar citu politisko grupu Latvijas deputātiem izdevās pārliecināt Eiropas Parlamenta vairākumu izslēgt no T.Ždanokas ziņojuma ietvertās atsauces par nepilsoņu tiesību neievērošanu.

“Lai arī nepilsoņu sakarā Latvijas valsts netiek pieminēta, tomēr ziņojuma autores T.Ždanokas izteikumi masu medijos parāda, ka ziņojuma adresāts ir nevis Eiropas Parlaments, Eiropas sabiedrība, bet gan Latvijas nepilsoņu aprindas,” atzīmē Ģ.V.Kristovskis. “Nevar nepamanīt to, ka Ždanokas pārlieku lielā vēlme priekšplānā izvirzīt tieši nepilsoņu problemātiku ir kavējusi runāt par to Eiropas sabiedrības grupu politiskajām un sociālajām tiesībām, kuru tiesības tiešām ir ierobežotas. Rezultātā ziņojums iznācis nesabalansēts un pat tendenciozs.”

Debatēs Ģ.V.Kristovskis norādīja, ka romu tauta tiešām daudzviet Eiropā atrodas nelabvēlīgos apstākļos, turpretī Latvijas un Igaunijas nepilsoņi ir īpaši privileģēta cilvēku kategorija, kas bauda pilsoņiem pietuvinātas tiesības un aizsardzību. Viņiem ir visas tiesības iegūt pilsonību un tādā veidā bruģēt ceļu uz pilnu politisko tiesību spektru. To atzīst arī ANO augstā komisāra bēgļu jautājumos sekretariāts, kas šā gada 9.jūnija ikgadējā statistikas ziņojumā ir novērtējis, ka uz Latvijas nepilsoņiem nevar attiecināt 1954.gada konvencijas par bezvalstnieku statusu regulējumu. Šie autoritatīvie secinājumi kontrastē ar T.Ždanokas ziņojumā nepatiesi apgalvoto, ka nepilsoņu tiesības ir liegtas vai netiek ievērotas.

“Tas ir absurdi – ziņojums, kas vērsts uz vispārēju diskriminācijas novēršanu, tomēr izceļ tikai divu dažādo sabiedrības grupu vajadzības un ignorē, noniecina citu grupu nepieciešamību paplašināt to politiskās tiesības,” debatēs plenārsēdē uzsvēra Ģ.V.Kristovskis.

Uzklausot Ģ.V.Kristovska un citu deputātu ierosinājumus, Eiropas Parlaments no T.Ždanokas gatavotā ziņojuma izslēdza neadekvātās prasības automātiski piešķirt politiskās tiesības nepilsoņiem. Pārliecinoši tika atbalstīts Ģ.V.Kristovska priekšlikums diskriminācijas gadījumos ņemt vērā Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) praksi.

Šā gada marta spriedumā (Ždanokas prāvā pret Latvijas valsti) ECT nepārprotami atzina Latvijas tiesības aizsargāt valsts neatkarību, demokrātisko režīmu un valsts drošību, tajā skaitā – izmantojot leģitīmus ierobežojumus kandidātiem vēlēšanās.

Iveta Bojāre, EP Nāciju Eiropas grupas preses administratore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!