• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rasistiskās un homofobiskās vardarbības izpausmju nosodījumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2006., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138127

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumiem pret Latviju

Vēl šajā numurā

22.06.2006., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rasistiskās un homofobiskās vardarbības izpausmju nosodījumu

 

Eiropas Parlaments 15.jūnijā ar 301 balsi par, 161 pret un 102 atturoties pieņēma kopīgu rezolūciju, asi nosodot jebkuras rasistiska, ksenofobiska un antisemītiska naida izpausmes, aicinot to pašu darīt Eiropas Savienības iestādēm, dalībvalstīm un visām Eiropas demokrātiskajām politiskajam partijām. Kopīgās rezolūcijas projektu bija iesniegušas četras no Eiropas Parlamenta politiskajām grupām: Eiropas Sociāldemokrātu grupa (PSE), Liberāļu un demokrātu grupa (ALDE), Zaļie/ALE un Apvienotā kreiso un Ziemeļvalstu zaļo kreiso grupa (GUE/NGL).

Eiropas Parlaments rezolūcijā izsaka nožēlu, ka Padome nav varējusi pieņemt 2001.gada Padomes pamatlēmumu par rasisma un ksenofobijas apkarošanu, un uzstājīgi aicina nākamo prezidējošo valsti Somiju atsākt darbu pie šā jautājuma. Parlaments aicina dalībvalstis pastiprināt krimināllikuma pasākumus, kuru mērķis ir tuvināt sodus par šādiem pārkāpumiem ES līmenī. Parlaments arī mudina visas dalībvalstis efektīvi īstenot pret diskrimināciju vērstās direktīvas un Komisiju izstrādāt jaunus normatīvus aktus, kuros būtu apkopoti visi diskriminācijas iemesli.

Komisijai līdz ar integrācijas politikas attīstību jāturpina darbs, izstrādājot pret diskrimināciju vērstu politiku. Deputāti atgādina – lai efektīvi cīnītos pret rasismu un ksenofobiju, ir vajadzīgas nepārprotamas un skaidras minēto parādību definīcijas un statistika.

Parlaments asi nosoda rasistu uzbrukumus un apliecina solidaritāti visiem uzbrukumu upuriem un viņu ģimenēm, rezolūcijā pieminot nesenos incidentus Beļģijā, Francijā, Portugālē, Polijā, Spānijā, Vācijā un neonacisma izpausmes futbolā. Parlaments atzinīgi vērtē un uzskaita Eiropas valstīs nesen īstenotās pilsoniskās aktivitātes pret vardarbību vairākās Eiropas valstīs, kā arī seksuālo minoritāšu gājiena draudzīgo uzņemšanu šogad Varšavā.

Rezolūcijā EP pauž nopietnas bažas par to, ka Polijā vispār pastiprinās ar rasismu, ksenofobiju, antisemītismu un homofobiju saistīta neiecietība.

Eiropas Parlaments asi nosoda arī Krievijas varas iestāžu lēmumu aizliegt pirmo seksuālo minoritāšu gājienu Maskavā un pauž nopietnas bažas par Krievijas politiķu un reliģisko organizāciju ietekmi vardarbības un naida kurināšanā pret seksuālajām minoritātēm.Parlaments pauž nožēlu “par to, ka dažās dalībvalstīs ir novērojams atbalsts ekstrēmistu partijām un grupējumiem, kuru darbības pamatā ir ksenofobiska, rasistiska, antisemītiska un homofobiska nostāja,” un “prasa, lai visas dalībvalstis vismaz paredz iespēju liegt valsts finansējumu tām politiskajām partijām, kuras neievēro cilvēktiesības un pamatbrīvības, demokrātijas un tiesiskuma principus”. Tas aicina uzsākt projektus visos līmeņos, it īpaši plašsaziņas līdzekļos un skolās, lai veicinātu izpratni par kultūru daudzveidību. EP arī atgādina par 2007.gadu – Eiropas gadu vienlīdzīgām iespējām visiem – un 2008.gadu – starpkultūru dialoga gadu.

Rezolūcijā arī pieminēts jautājums par četrām dalībvalstīm – Vāciju, Luksemburgu, Austriju un Somiju, kuru lieta nodota Eiropas Kopienu tiesai (EKT) par neapmierinošu rasu vienlīdzības direktīvas prasību izpildi. EP iesaka Komisijai iesniegt Eiropas Kopienu tiesā prasību pret tām dalībvalstīm, kas neīsteno pret diskrimināciju vērstās ES direktīvas.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!