• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju Latvijas cukurfabrikās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2006., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138813

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Diskutējot par ES kaimiņpolitiku Tellberjas forumā Zviedrijā

Vēl šajā numurā

30.06.2006., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju Latvijas cukurfabrikās

“Izvērtējot visas iespējas, esam nolēmuši vērsties tiesā pret Eiropas Komisiju un juridiskā ceļā panākt regulas nomainīšanu,” ceturtdien, 29.jūnijā, tiekoties ar cukurfabriku vadītājiem, šādu lēmumu par Eiropas Komisijas (EK) pieņemto regulu par cukurfabriku restrukturizācijas kārtību pauda zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

Jau ziņots, ka EK dokuments paredz, ka cukurfabrikām, kas gatavojas restrukturizēt ražošanu – vai nu pilnībā pārtraukt darbu, daļēji demontēt iekārtas vai atsacīties no cukura ražošanas kvotas –, vajadzēs iemaksāt drošības depozītu 120% apmērā no kompensācijās saņemamās summas. Latvijas cukurfabrikām tas nozīmē maksāt vismaz 32,8 miljonus eiro Jelgavas cukurfabrikai un 19,5 miljonus eiro Liepājas cukurfabrikai pilnas rūpnīcas demontāžas gadījumā, 24,6 miljonus eiro (Jelgavas cukurfabrikai) un 14,6 miljonus eiro (Liepājas cukurfabrikai) daļējas demontāžas gadījumā un 11,4 miljonus eiro (Jelgavas cukurfabrikai) un 6,8 miljonus eiro (Liepājas cukurfabrikai), ja rūpnīcas atteiksies no cukura kvotas.

Zemkopības ministrs ar AS “Liepājas cukurfabrika” un a/s “Jelgavas cukurfabrika” vadību ceturtdien vienojās, ka uzņēmumi nedēļas laikā iesniegs ekonomisku pamatojumu par regulas neizpildāmību, lai varētu sagatavot dokumentus tiesas procesa uzsākšanai. “Mēs nevaram godam strādāt un godam aiziet. Regulā paustās prasības ir pilnībā neizpildāmas, un mūsu ekonomiskie rādītāji skaidri apliecina, ka šādu depozītu iemaksāt mēs nevaram,” tā ministram sarunās apgalvoja Jelgavas cukurfabrikas valdes priekšsēdētājs Jānis Blumbergs. Arī Liepājas cukurfabrikas ģenerāldirektore Valija Zabe apliecināja radušos finansiālo bezizejas situāciju.

Kā alternatīvu risinājumu esošajai situācijai M.Roze minēja iespējamo valsts garantiju par drošības depozītā iemaksāto naudas summu. “Šāda alternatīva valstij gan būtu apgrūtinoša, jo tāda apjoma garantijas radītu papildu deficītu budžetā. Finansiāli tas ir sarežģīts ceļš. Tāpēc mums ir jācīnās, jāstrīdas un jāaizstāv savs viedoklis. Bet, ja citu iespēju nebūs, iesim šo ceļu,” atzina M.Roze. Puses vienojās, ka jau tuvākajā laikā tiks sagatavots informatīvs ziņojums valdībai un Zemkopības ministrija juridiskā ceļā mēģinās panākt regulas nomainīšanu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!