• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Austrijas ES prezidentūras izvērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2006., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par EP Latvijas deputāta piedalīšanos ANO Pārskata konferencē Ņujorkā

Vēl šajā numurā

30.06.2006., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Austrijas ES prezidentūras izvērtējumu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Valdis Dombrovskis, izvērtējot Austrijas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā paveikto, uzsver, ka tai nav izdevies radīt būtisku progresu jautājumā par Eiropas konstitūcijas līgumu.

“Šīs prezidentūras laikā lielākais panākums ir Finanšu perspektīvas apstiprināšana, paredzot nākamajiem septiņiem gadiem finansējumu 864 miljardu eiro apjomā jeb 1,05% no ES KNI. Ir arī panākta vienošanās par pakalpojumu direktīvu, kaut arī dažas lietas no tās tika svītrotas, piemēram, izcelsmes valsts princips, kas Latvijas uzņēmumiem, sniedzot pakalpojumus vienā no ES dalībvalstīm, paredzētu pamatā pakļauties tās valsts likumdošanai, kurā tas būtu reģistrēts,” saka EP deputāts.

Viena no Austrijas prezidentūras idejām bija izstrādāt “ceļa karti” Līgumam par konstitūciju Eiropai. Tomēr konkrētu priekšlikumu nebija, vienīgi panākta vienošanās, ka 2007.gadā ir jāsagatavo ziņojums par konstitucionālās reformas stāvokli, bet 2008.gadā jāpieņem konstitūcija. Līdz ar to konstitūcija vēl joprojām ir iesaldēta.

Trešdien, 28.jūnijā, nākamā ES prezidējošā valsts Somija kā ES svarīgākās prioritātes atzīmēja Eiropas konstitucionālā līguma virzību un paplašināšanās sarunas. “Abi jautājumi ir vienlīdz svarīgi, jo šobrīd nav skaidrības par turpmāko savienības pārvaldes modeli un par tās ģeogrāfiskajām robežām. Šo jautājumu noteiktība Latvijai ļautu apzināties savas nākotnes iespējas,” uzsver EP deputāts.

EP deputāts Valdis Dombrovskis norāda, ka svarīgs jautājums ir arī ES enerģētika. Ir jārada politika visām dalībvalstīm, balstoties uz kopīgi izstrādātu enerģētikas plānu. Latvijas valdība vēl neapzinās to, cik svarīgi ir investēt valsts energoefektivitātes paaugstināšanā gan ražošanas un sadales, gan galapatērētāja pusē, tādējādi samazinot mūsu valsts atkarību no importētajiem energoresursiem un bremzētu inflāciju. Valdība savu attieksmi demonstrē kaut vai tajā faktā, ka tās lēmums par ES fondu sadali 2007.–2013.gadam mājokļu siltināšanai paredz piešķirt tikai nepilnus 30 miljonus eiro, kas ir mazāk, nekā atļauj Eiropas Komisija.

Katrus sešus mēnešus (no janvāra līdz jūnijam un no jūlija līdz decembrim) mainās ES Padomes prezidējošā valsts. Latvija kā ES prezidējošā valsts būs no 2015.gada janvāra līdz jūnijam.

Zane Lielķikute, EP deputāta Valda Dombrovska preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!