• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jaunām un drošām ES biometriskajām pasēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2006., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138915

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par darba grupu priekšlikumu izstrādei par neapliekamā minimuma, ienākuma nodokļa atvieglojuma un minimālās algas palielināšanu

Vēl šajā numurā

30.06.2006., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jaunām un drošām ES biometriskajām pasēm

Eiropas Komisija 2006.gada 28.jūnijā pieņēma tehnisko specifikāciju otro daļu, kas bija nepieciešams, lai ieviestu biometriskos identifikatorus (pirkstu nospiedumus) dalībvalstu izdotajās pasēs un citos ceļošanas dokumentos, ņemot vērā Padomes Regulu (EK) Nr.2252/2004 par drošības elementu un biometrijas standartiem dalībvalstu izdotās pasēs un ceļošanas dokumentos.

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni, kas ir atbildīgs par brīvību, drošību un tiesiskumu, paziņoja, ka “šis ir svarīgs pasākums, lai ES iedzīvotāju pases kļūtu drošākas un uzticamākas. Es īpaši lepojos ar to, ka ES viena no pirmajām noteikusi pasēm prasības, kurās paredzēts augsts aizsardzības līmenis pret neatļautu pieeju, nosakot “izvērstu pieejas kontroli”, vienlaikus izpildot visus Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas ieteikumus, lai nodrošinātu sadarbspēju”.

Saskaņotu biometrisko identifikatoru ieviešana ES iedzīvotāju pasēs nodrošinās arī to, ka viegli būs nosakāma dokumenta turētāja identitāte un būs nodrošinājums pret identitātes viltojumiem.

Tā kā tiesisku iemeslu dēļ nav iespējams saskaņot pases formu, Eiropas Komisija ar Regulu (EK) Nr.2252/2004 ir noteikusi kopējus drošības standartus, tostarp biometriskos identifikatorus.

Ar Regulu (EK) Nr.2252/2004 Eiropas Komisija tiek pilnvarota izstrādāt tehniskās specifikācijas, kas vajadzīgas, lai īstenotu biometrijas standartu ieviešanu pasēs un citos ceļošanas dokumentos, ko izdevušas dalībvalstis un kas ir derīgi ilgāk nekā 12 mēnešus. Eiropas Komisijai palīdz dalībvalstu ekspertu komiteja (5.pants, komiteja). Regula neattiecas uz identifikācijas kartēm.

Eiropas Komisija 2005.gada 28.februārī pieņēma tehnisko specifikāciju pirmo daļu, kas attiecas uz dokumenta turētāja sejas attēla glabāšanu pases bezkontakta mikroshēmā. Šā attēla aizsardzību nodrošina “pieejas pamatkontrole”, kurai, lai atvērtu mikroshēmu, ir jānolasa pases mašīnlasāmā zona. Ar šo Eiropas Komisijas lēmumu noteica īstenošanas termiņu, saskaņā ar kuru visām dalībvalstīm vēlākais līdz 2006.gada 28.augustam jāievieš sejas attēla prasība.

Līdz ar to visas dalībvalstis izpildīs ASV prasības valstīm, kas atcēlušas vīzu režīmu, lai tās līdz 2006.gada oktobrim izdotu pases ar biometrijas datiem. ES iedzīvotāji, kas ir tādas pases turētāji, ko bezvīzu režīma valsts izdevusi pēc 2006.gada 28.augusta, var turpināt ieceļot ASV bez vīzas.

Eiropas Komisijas 2006.gada 28.jūnija lēmums attiecas uz papildu divu pirksta nospiedumu glabāšanu pases mikroshēmā. Eiropas Komisija uzskatīja, ka šie dati ir slepenāki, un nolēma aizsargāt tos ar “izvērstu pieejas kontroli” – sistēmu, kas darbojas ar publiskās atslēgas infrastruktūru. Tā kā šī sistēma ir pavisam jauna, komitejai bija vajadzīgs vairāk laika, lai noteiktu tehniskās specifikācijas. ES būs viena no pirmajām pasaulē, kas ieviesīs šo sistēmu.

Izmēģinājumi dažās dalībvalstīs apliecināja, ka sistēma darbojas. Taču, lai piekļūtu šiem datiem, visiem robežkontroles punktiem būs jābūt aprīkotiem ar vajadzīgajām nolasīšanas ierīcēm. Dalībvalstis vēl nav instalējušas vajadzīgo programmatūru un aparatūru, jo beigu termiņš ir 2009.gadā.

Pašlaik tikai dalībvalstīm būs pieeja pirksta nospiedumu datiem. Vai pieeju atļaut arī trešajām valstīm, par to Eiropas Komisijai vēlāk jāpieņem lēmums. Tomēr, lai būtu nodrošināta pilnīga sadarbspēja, ES būtu jāizšķiras par pieejas piešķiršanu trešajām valstīm.

Ar šo Eiropas Komisijas lēmumu ir noteikts termiņš pirksta nospiedumu ieviešanai. Dalībvalstīm tie būs jāiestrādā jaunajās pasēs, kas izdotas 36 mēnešus pēc 2006.gada 28.jūnija, t.i., vēlākais 2009.gada 28.jūnijā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!