• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nostiprinājuma lūgumu apstiprināšanu zemesgrāmatu nodaļās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2006., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138916

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vecuma pensijas sievietēm vecuma palielināšanu

Vēl šajā numurā

30.06.2006., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nostiprinājuma lūgumu apstiprināšanu zemesgrāmatu nodaļās

Rīt, 1.jūlijā, stājas spēkā grozījumi Zemesgrāmatu likumā, kuri paredz izmaiņas nostiprinājuma lūguma apliecināšanā, jo atsevišķos gadījumos iedzīvotājiem ar nostiprinājuma lūgumu vairs nevajadzēs vērsties pie zvērināta notāra vai bāriņtiesā (pagasttiesā). Nostiprinājuma lūgumu apliecināšanu grozījumos paredzētajos gadījumos veiks zemesgrāmatu nodaļu darbinieki.

Līdz šim, apliecinot fiziskas personas parakstu, pie notāra vai bāriņtiesā pārbaudīja šo personu rīcībspēju un pilnvarnieka vai pārstāvja pilnvaru apjomu, bet likuma grozījumi zemesgrāmatu nodaļas darbiniekam uzliek par pienākumu pārbaudīt nostiprinājuma lūdzēja identitāti un pārliecināties, ka uz lūguma ir konkrētās personas paraksts.

Lai varētu izmantot likumā paredzētās tiesības, personām jāatbilst Zemesgrāmatu likuma 60.panta nosacījumiem. Tas ir, privātpersonu parakstiem nebūs nepieciešams notāra vai bāriņtiesas (pagasttiesas) apliecinājums, ja nekustamā īpašuma īpašnieki un personas, kuru labā vai pret kurām taisāms nostiprinājums, nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatu nodaļai iesniedz personiski un lūgums pamatots uz tiesas nolēmumu, uz notariālā akta kārtībā slēgtu darījumu; uz administratīvo aktu par īpašuma tiesību atjaunošanu vai uz līgumu par īpašuma tiesību iegūšanu uz nekustamu īpašumu, privatizējot valsts vai pašvaldības īpašumu.

Nostiprinājuma lūgums zemesgrāmatu nodaļā jāiesniedz personīgi nekustamā īpašuma īpašniekiem un personām, pret kurām vai kuru labā taisāms nostiprinājums. Tas nozīmē, ka jauno kārtību nevarēs izmantot tie, kas darbojas uz pilnvaras pamata, jo nereti slēgt līgumu vai izteikt gribu veikt nostiprinājumu zemesgrāmatā uzticēts pilnvarotai personai.

Nākot uz zemesgrāmatu nodaļu, nostiprinājuma lūgumam ir jābūt sastādītam, jo zemesgrāmatas veic tikai apliecinājuma funkciju. Nostiprinājuma lūguma formas ir pieejamas interneta mājaslapā www.zemesgramata.lv. Zemesgrāmatu nodaļas darbinieki palīdzēs sastādīt nostiprinājuma lūgumu tikai tiem, kuriem ir tehniskas vai kādas citas nopietnas problēmas pašiem to izdarīt, bet tie būs izņēmumi, uz kuriem nevajadzētu paļauties, iesniedzot dokumentus.

Ja nostiprinājuma lūguma apliecināšanu veiks zemesgrāmatu nodaļas darbinieks, jāatceras paņemt līdzi personu apliecinošs dokuments un kvīts par kancelejas nodevas samaksu. Par lūguma apliecināšanu būs jāmaksā pieci lati un to varēs veikt, summējot kancelejas nodevas. Piemēram, īpašuma tiesību nostiprināšana vai dzīvokļa ierakstīšana zemesgrāmatā maksā Ls 6, zemesgrāmatu apliecība – Ls 3, lūguma apliecināšana – Ls 5, tātad kopā kredītiestādē jāmaksā 14 lati un par šādu summu būs nepieciešama kancelejas nodevas kvīts.

Tāpat jāatceras: ja ierakstot nekustamo īpašumu zemesgrāmatā, vēlas lūgt piemetinājumu par laulāto mantisko attiecību režīmu vai ir kāda cita persona, kuras griba ierakstam zemesgrāmatā ir nepieciešama, šajos gadījumos uz zemesgrāmatu nodaļu jādodas arī ieinteresētajai personai (minētajā gadījumā – laulātajam).

Izmaiņas sagaida arī tos nostiprinājuma lūdzējus, kas lūdz zemesgrāmatā ierakstīt hipotēku, jo procedūras no 1.jūlija būs vienkāršākas – nevajadzēs pievienot apliecinājumu par kreditora piekrišanu, tāpat kreditoram nav jāpilda nostiprinājuma lūgums, ja nostiprinājumu lūdz nekustamā īpašuma īpašnieks. Nebūs jānāk uz zemesgrāmatu nodaļu dzēst hipotēku, ja Tiesu administrācija un kredītiestāde būs noslēgusi līgumu atbilstoši Zemesgrāmatu likumam, – to kreditors varēs nosūtīt zemesgrāmatu nodaļai elektroniskā formā. Kancelejas nodeva par hipotēkas nostiprinājumu no 1.jūlija līdzšinējo sešu latu vietā būs astoņi lati, bet hipotēkas dzēšana līdzšinējo divu latu vietā būs bez maksas.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!