• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vecuma pensijas sievietēm vecuma palielināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2006., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138918

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 29.jūnija sanāksmē

Vēl šajā numurā

30.06.2006., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vecuma pensijas sievietēm vecuma palielināšanu

No 1.jūlija vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums sievietēm 60,5 gadu vietā ir 61 gads.

Pensijas vecuma paaugstināšana notiek saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”. Tas paredz, ka sievietēm un vīriešiem vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums ir 62 gadi. Vīriešiem jau šobrīd tas ir 62 gadi. Savukārt sievietēm vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamais vecums pakāpeniski tiks palielināts līdz 2008.gada 1.jūlijam, kad tiks sasniegts 62 gadu vecums. Minētais pensionēšanās vecums sievietēm tiek paaugstināts pa pusgadu, un tas notiek reizi gadā – 1.jūlijā.

Labklājības ministrijas (LM) speciālisti uzsver, ka pensijas vecuma palielināšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu pensiju sistēmas finansiālu stabilitāti ilgtermiņā, jo, ja nemainītu vecajā pensiju sistēmā noteikto vecumu (55 gadi sievietēm un 60 gadi vīriešiem), pietrūktu līdzekļu pensiju izmaksai, kā rezultātā būtu jāpaaugstina sociālās apdrošināšanas iemaksu likme strādājošajiem.

Līdzīga pieredze, palielinot pensionēšanās vecumu, ir arī citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs kā, piemēram, Lietuvā, Igaunijā un Ungārijā, kurās ir noteikta kārtība, kādā sistemātiski palielina sieviešu pensionēšanās vecumu, lai pakāpeniski tuvotos vidējiem ES rādītājiem.

Atgādinām, ka tiesības uz vecuma pensiju ir cilvēkiem, kuri sasnieguši likumā noteikto pensijas piešķiršanas vecumu, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

Līdz 2008.gada 1.jūlijam pensiju var pieprasīt priekšlaicīgi – divus gadus pirms likumā “Par valsts pensijām” noteiktā vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem.

Cilvēkiem, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuri ir izaudzinājuši līdz astoņu gadu vecumam piecus vai vairāk bērnus vai bērnu invalīdu, ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!