• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par līdzekļiem latviešu valodas mācīšanai ārvalstīs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2006., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/138979

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par progresu vīzu jautājumā ar Kanādu

Vēl šajā numurā

04.07.2006., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par līdzekļiem latviešu valodas mācīšanai ārvalstīs

 

Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Juris Audariņš, ministrijas valsts sekretāra padomniece Elita Gavele 3.jūlijā Izglītības un zinātnes ministrijā tikās ar izglītības un zinātnes ministri Baibu Rivžu. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību valsts budžetā atvēlēt līdzekļus latviešu valodas prasmes uzlabošanai ārvalstīs dzīvojošajiem tautiešiem.


Latviešu valodas prasmes uzlabošana minēta kā viena no prioritātēm Ministru kabineta apstiprinātā programmā “Latviešu diasporas atbalsta programmā 2004.– 2009.gadam”. Taču patlaban vienīgā ārvalsts, kur latviešu valodu māca pēc Izglītības un zinātnes ministrijas programmas, ir Krievijas Federācija, turklāt tas notiek no rezerves līdzekļiem.


Tikšanās dalībnieki izteica cerību, ka šī jautājuma risināšanai nepieciešams visas valdības atbalsts. Jāatgādina, ka ārlietu ministrs Artis Pabriks B.Rivžai satraukumu par to, ka varētu nepietikt līdzekļu skolotājiem jaunā latviešu valodas mācību gada sākšanai Krievijā, paudis jau savā 22.jūnija vēstulē. Arī minētā tikšanās notikusi pēc Ārlietu ministrijas iniciatīvas.


Krievijā aktīva latviešu valodas mācīšana kopš 90.gadu sākuma notiek Maskavā un Sibīrijā: Omskas apgabala Augšbebru un Kurzemes Ozolaines ciemos, Krasnojorskā, tai skaitā Lejas Bulānā, kā arī Baškīrijā. Līdz šim latviešu valodas apguvi ārvalstīs atbalstījuši un joprojām šim mērķim līdzekļus rod tādas latviešu organizācijas kā Pasaules brīvo latviešu apvienība un citas. Ārpus Latvijas pašlaik pastāvīgi dzīvo ap 200 tūkstošiem latviešu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!