• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par efektīvāku tiesisko aizsardzību Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.07.2006., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139093

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Komercreģistra ziņas

Vēl šajā numurā

04.07.2006., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par efektīvāku tiesisko aizsardzību Eiropas Savienībā

Pēc Eiropadomes ārkārtas sanāksmes Tamperē 1999.gada 15. un 16.okto-brī, kur tika nolemts radīt brīvības, drošības un tiesiskuma telpu Eiropas Savienībā (ES), un pirms neoficiālās tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmes Tamperē 2006.gada 20.–22.septembrī Eiropas Komisija iesniedz savu pirmo politisko novērtējumu par panākumiem, kas gūti Hāgas programmas īstenošanā. Eiropas iedzīvotāji vēlas, lai ES veiktu pasākumus, kas padarītu Eiropu par dzīvošanai drošu vietu. Eiropas Savienībai un dalībvalstīm ir efektīvāk jāsadarbojas ne tikai cīņā pret organizēto noziedzību un terorismu, bet arī migrācijas plūsmu pārvaldīšanā un ārējo robežu kontrolē. Daudzgadu programmas brīvības, drošības un tiesiskuma stiprināšanai Eiropas Savienībā – tā sauktās “Hāgas programmas” – īstenošana ir kopīgs mērķis, kas prasa efektīvu un saprotamu lēmumu pieņemšanu un skaidras politiskās prioritātes.

Brīvības, drošības un tiesiskuma jomas ir ierindotas ES prioritāšu saraksta augšgalā ne tikai tāpēc, ka tas ir viens no ES pamatmērķiem, bet galvenokārt tāpēc, ka tas ir ES pilsoņu interesēs. No visiem Eiropas Komisijas tiesību aktu priekšlikumiem 17% attiecas uz brīvības, drošības un tiesiskuma telpu, tādējādi pierādot tās lielo lomu Eiropas Komisijas reformu programmā. Šī prioritāte ir atkārtoti uzsvērta Eiropas Komisijas 2006.gada 10.maija paziņojumā Eiropadomei “Pilsoņu programma Eiropai”.

Gatavojoties tieslietu un iekšlietu ministru neoficiālai sanāksmei, kura notiks 2006.gada septembrī un kurā tiks izskatīti sasniegumi šajā jomā, ir pienācis laiks sniegt pirmo politisko novērtējumu par sasniegto progresu Hāgas programmas īstenošanā un ierosināt vajadzīgos pielāgojumus. Eiropas Komisijas 28.jūnijā pieņemto četru paziņojumu mērķis ir: 1) pārskatīt sasniegto un novērtēt īstenošanas pakāpi ES un valstu līmenī, 2) izveidot mehānismu rūpīgai rezultātu izvērtēšanai un 3) ierosināt iespējamos veidus, kā uzlabot brīvības, drošības un tiesiskuma politikas darbību.

“Ar šiem paziņojumiem mēs vēlamies spert izšķirošu soli, lai mazinātu ES pilsoņu bažas par jomu, kurā ir vajadzīga lielāka Eiropas līdzdalība. Mums ir jāpanāk lielāka efektivitāte un atbildība lēmumu pieņemšanā un labāka tiesiskā aizsardzība mūsu pilsoņiem. Tas ir jāveic, efektīvāk izmantojot esošos līgumus, nevis izmantojot noteiktās konstitūcijas daļas”, teica priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu.

“Lai gan jaunu ES tiesību aktu ierosināšanas temps ir apmierinošs, mums ir vajadzīgas labākas metodes, lai efektīvi uzraudzītu to īstenošanu un novērtētu mūsu juridisko instrumentu reālo ietekmi un pilsoņiem sniegto labumu,” atzina Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Franko Fratīni, kas ir atbildīgs par tiesiskuma, brīvības un drošības jomu.

Veicot tiesiskuma, brīvības un drošības politikas īstenošanas pirmo novērtējumu valstu līmenī, ir konstatēts, ka šajā posmā nav strādāts pietiekami. Bet visvairāk pārsteidz tas, ka tiesību aktu transponēšanā policijas un krimināltiesību jomā kopumā ir daudz nepilnību kvantitatīvā un kvalitatīvā ziņā.

Turklāt, kā pierāda “Scoreboard Plus” tā saucamajā “trešajā pīlārā” (policijas un tiesu iestāžu sadarbība krimināllietās), liela daļa “acquis” darbojas tikai teorētiski. Tam ir divi iemesli:

– pirmkārt, īstenošanas pakāpe valstu līmenī nav apmierinoša, un dalībvalstis nevar tikt iesūdzētas tiesā pārkāpumu gadījumos;

– otrkārt, sarunas Padomē bieži ir apgrūtinātas un lēnas, bet vienprātības prasības dēļ pieņemtās vienošanās bieži vien nav ar tik stingriem noteikumiem, kā sākotnēji iecerēts.

Eiropas Komisija ierosina vairākus rīcības un īstenošanas priekšlikumus līdz Hāgas programmas darbības beigām (2009.gadā) šādās jomās: 1) pamattiesības un pilsonība, 2) patvēruma sistēmas otrā posma izstrāde, 3) migrācijas pārvaldība, 4) ārējo robežu integrēta pārvaldīšana un informācijas sistēmu savstarpēja savietojamība, 5) savstarpēja atzīšana (civillietās un krimināllietās), 6) piekļuve informācijai, kura nepieciešama cīņai pret terorismu un organizēto noziedzību, 7) Eiropola nākotne.

Ierosinātā novērtēšanas kārtība palīdzēs uzlabot Eiropas Savienības veikto pasākumu efektivitāti, dodot iespēju sasniegtos rezultātus ņemt vērā politikas veidošanā. Tas būs jo īpaši svarīgi, kad 2009.gadā beigsies Hāgas programma. Attīstot brīvības un drošības politikas novērtēšanu, tiks veicināti vispārējie ES pārredzamības un labāka tiesiskā regulējuma mērķi.

Komisija partnerībā ar citām ES iestādēm un dalībvalstīm plāno uzsākt diskusiju par to, kā virzīt politikas programmu brīvības, drošības un tiesiskuma jomā. Pamatojoties uz diskusiju rezultātiem gaidāmās Somijas prezidentūras laikā, Komisija ir gatava uzņemties iniciatīvas, ko paredz Līgumu pārejas nosacījumi (ES Līguma 42.pants un EK Līguma 62.panta 2.punkta 2.ievilkums). Komisija ierosina nodrošināt arī efektīvāku tiesisko aizsardzību, vairāk iesaistot tiesu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!