• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes attīstības plāna projektu Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.12.2000., Nr. 466/469 https://www.vestnesis.lv/ta/id/13928

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

22.12.2000., Nr. 466/469

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpes attīstības plāna projektu Latvijā

Vakar, 21.decembrī, Rīgā, Kongresu namā, notika seminārs "Veselības aprūpes attīstības plānu sagatavošana". Tā laikā plāna izstrādes darba grupa Labklājības ministrijas Ārstniecības departamenta direktora vietnieka Aināra Čivča vadībā iepazīstināja ar plāna projektu.

Ar veselības aprūpes attīstības plānu (VAAP jeb māsterplānu) preses konferencē tika iepazīstināti arī žurnālisti. Veselības aprūpē tāpat kā visās tautsaimniecības jomās pēc neatkarības atgūšanas valsts saņēma mantojumā Padomju savienībā iedibināto kārtību. Lai gan pamazām veselības aprūpes sistēma tiek uzlabota, joprojām ir daudz trūkumu. Tā, piemēram, primārajai jeb ambulatorajai aprūpei, jo īpaši lauku rajonos, nav pietiekama pieejamība. Bieži vien laukos sliktās satiksmes dēļ pie ārsta nav iespējams nokļūt. Nereti gadās, ka pacientam nepiedāvā to, kas viņam visvairāk vajadzīgs. Nevienmērīgs ir slimnīcu noslogojums, tāpat nevienmērīgi izvietotas slimnīcu iekārtas un aparatūra. Daudzas slimnīcas pilda arī sociālās aprūpes funkcijas. Ne vienmēr un visur tiek garantēta savlaicīga un kvalitatīva neatliekamā medicīniskā palīdzība. Nav noteiktu kritēriju vienotai investīciju politikai veselības aprūpē. Joprojām nav noteiktas reģionālās prioritātes veselības aprūpē.

Lai sakārtotu veselības aprūpi, nepieciešams pamats integrētas veselības aprūpes sistēmas izveidei katrā valsts reģionā, kā arī valstī kopumā. Tas tiek veikts ar VAAP izstrādi. Šā gada jūlijā astoņas reģionālās darba grupas sāka izstrādāt reģionālos veselības aprūpes attīstības plānus. Ir veikta sociāli ekonomisko faktoru analīze un apkopotas iedzīvotāju pašreizējās un perspektīvās vajadzības pēc veselības aprūpes pakalpojumiem.

Kā tiek izstrādāti VAAP? Lai nodrošinātu vienotu pieeju, ir sagatavota VAAP izstrādes metodika. Nosacītais valsts sadalījums astoņos reģionos saistīts ar pastāvošo slimokasu teritorijām. Visas reģionālās darba grupas analizē vajadzības un izstrādā priekšlikumus. Reģionālajās darba grupās ir pašvaldību pārstāvji, slimokasu vadītāji, ārsti, konsultanti, ārstniecības iestāžu vadītāji. Valsts darba grupu vada Labklājības ministrijas Ārstniecības departamenta direktora vietnieks Ainārs Čivčs. Darba grupā ietilpst Labklājības ministrijas, Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras, teritoriālo slimokasu vadība, medicīnas asociāciju, centru un organizāciju pārstāvji.

VAAP izstrādē tiek izmantoti pašreizējās situācijas analīzes rezultāti, Latvijas veselības aprūpes stratēģija, valsts ekonomiskie rādītāji un to prognozes, demogrāfiskās prognozes, kā arī iedzīvotāju vajadzības veselības aprūpē. VAAP nodrošinās esošo veselības aprūpes resursu optimālu izmantošanu, kas iedzīvotājiem dos iespēju saņemt kvalitatīvu veselības aprūpi. Paredzēts izveidot vienotu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju tīklu. Šogad tika izstrādāta VAAP sagatavošanas metodoloģija, vākta un apkopota nepieciešamā informācija un sākta VAAP izstrāde. No nākamā, 2001. gada janvāra līdz aprīlim tiks analizēta apkopotā informācija un izstrādāti priekšlikumi VAAP, ko saskaņos ar pašvaldībām. Saskaņā ar VAAP daļa slimnīcu tiks pārveidotas par daudzprofilu medicīnas centriem, kuros visi medicīnas pakalpojumi būs pieejami augu diennakti. Nākamā gada aprīlī tiks pieņemti saskaņotie plāni, bet to ieviešana notiks pakāpeniski — līdz 2015. gadam.

Armīda Priedīte, "LV" korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!