• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par visaptverošu ES stratēģiju bērnu tiesību aizsardzībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2006., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139411

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV slepeno dienestu darbību Eiropā

Vēl šajā numurā

07.07.2006., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par visaptverošu ES stratēģiju bērnu tiesību aizsardzībā

4.jūlijā Eiropas Komisija (EK) pieņēma paziņojumu “Ceļā uz ES stratēģiju par bērnu tiesībām”. Šī ir pirmā reize, kad Eiropas Komisija īsteno šādu savstarpēji saistītu vairākjomu pieeju bērnu tiesībām. Tā attiecas gan uz ES iekšpolitikas, gan ārpolitikas jomu un aptver vairāk nekā desmit politikas virzienu, piemēram, civiltiesības un krimināltiesības, nodarbinātību, attīstības sadarbību, tirdzniecības sarunas, izglītību un veselību.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Barrozu teica: “Sākot darbu šajā amatā, es apņēmos visās mūsu darbībās lielāku uzsvaru likt uz pamattiesībām. Tiesības un vērtības, ko dodam nākamajām paaudzēm, ir patiess apliecinājums mūsu ticībai pamattiesībām. Es ceru, ka procesā, ko esam sākuši, tiks īstenota virkne praktisku darbību, lai stiprinātu bērnu tiesības.”

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un par tiesiskumu, brīvību un drošību atbildīgais komisārs Fratīni norādīja, ka “bērnu tiesības vēl nebūt netiek ievērotas vienmēr un visur un reizēm netiek pat ievērotas bērnu pamatvajadzības. Eiropas Savienība var dot un tai jādod būtiska pievienotā vērtība bērnu tiesību jomā”.

Attīstot tālāk savu seno tradīciju un tiesisko un politisko apņemšanos attiecībā uz cilvēktiesībām vispār un bērnu tiesībām jo īpaši, ES spēkos ir izvirzīt bērnu tiesības starptautiskās sabiedrības uzmanības centrā, un tā var izmantot savu klātbūtni visās pasaules malās un savu ietekmi, lai visā pasaulē efektīvi veicinātu vispārējās bērnu tiesības valstu līmenī. Tā var arī rosināt pievērst lielāku uzmanību bērnu vajadzībām, balstoties uz Eiropas sociālās aizsardzības vērtībām un tās politisko apņemšanos un programmām dažādās jomās.

Īstermiņā un jo īpaši tādēļ, ka dažām problēmām nepieciešams steidzams risinājums, Eiropas Komisija konkrēti īstenos šādus papildu pasākumus:

• noteiks ES vienotu tālruņa numuru (kas sākas ar 116: 116-xyz) bērnu palīdzības dienestiem, kā arī vienu numuru – bērnu palīdzības dienestiem, kuru darbības joma ir pazuduši un seksuāli izmantoti bērni (2006.gada beigas);

• atbalstīs banku nozari un kredītkaršu uzņēmumus cīņā pret kredītkaršu izmantošanu, pērkot seksuāla rakstura bērnu attēlus internetā (2006.gads);

• uzsāks rīcības plānu attiecībā uz bērniem attīstības sadarbībā, lai pievērstos bērnu prioritārajām vajadzībām jaunattīstības valstīs (2007.gads);

• veicinās kopu veidošanu darbībām attiecībā uz bērnu nabadzību ES (2007.gads).

Eiropas Komisija noteikusi septiņus konkrētus mērķus, tai skaitā nepieciešamību novērtēt esošo ES darbību ietekmi, pievērsties steidzamām vajadzībām un noteikt prioritātes turpmākai ES rīcībai. Viens no mērķiem ir nodrošināt, lai visās ES iekšpolitikas un ārpolitikas jomās tiktu ievērotas bērnu tiesības saskaņā ar ES tiesiskajiem principiem un lai tās pilnībā būtu saderīgas ar ANO Bērnu tiesību konvencijas un citu starptautisko instrumentu noteikumiem. Tāpat jāuzlabo to pasākumu efektivitāte, kas vērsti uz bērnu tiesību veicināšanu, un šajā nolūkā Eiropas Komisija nosaka atbilstošu mehānismu. Turklāt Eiropas Komisija ierosina saziņas stratēģiju, lai vairotu sabiedrības izpratni par bērnu tiesībām, no kuras ieguvēji būs gan bērni, gan vecāki, gan visas citas ieinteresētās puses.

Eiropas Komisija iecels arī Komisijas koordinatoru bērnu tiesību jautājumos, kas darbosies kā Eiropas Komisijas kontaktpersona, padarot bērnu tiesības uzskatāmākas un nodrošinot stratēģijas koordināciju ar visiem attiecīgajiem dienestiem.

Visbeidzot paziņojumā veikta provizoriska uzskaite par vairāk nekā 75 ES instrumentiem, kas ietekmē bērnu tiesības, tostarp konkrētām likumdošanas un ar likumdošanu nesaistītām darbībām un finanšu darbībām, ko paredzēts ierosināt 2006. un 2007.gadā.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!