• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par datu pārtveršanu SWIFT sistēmā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2006., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139413

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Spānijas iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

07.07.2006., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par datu pārtveršanu SWIFT sistēmā

Aizvien biežāk tiek pārkāpti privātuma un datu aizsardzības noteikumi – šādas bažas pauž Eiropas Parlaments (EP), pamatojoties uz ziņām par ASV īstenoto teroristu finansējuma izsekošanas programmu, lai piekļūtu SWIFT sistēmas datiem. 6.jūlijā pieņemtajā rezolūcijā EP deputāti Eiropas Centrālajai bankai un citām ES iestādēm prasa paskaidrojumus.

Rezolūciju par bankas pārvedumu datu pārtveršanu no SWIFT sistēmas Eiropas Parlaments pieņēma ar 302 balsīm par, 219 pret un 22 atturoties.

Eiropas un ASV plašsaziņas līdzekļi nesen informēja sabiedrību par ASV teroristu finansējuma izsekošanas programmu – ASV dienesti to izmantojuši, lai piekļūtu finanšu datiem, kas uzglabāti SWIFT (Pasaules starpbanku finanšu telekomunikāciju sabiedrība) sistēmā. Sabiedrība “SWIFT” atrodas Beļģijā un to veido vairāk nekā 8000 komercbanku un iestāžu 200 valstīs.

Deputāti prasa Eiropas Komisijai, Padomei un Eiropas Centrālajai bankai sniegt paskaidrojumus, kāda informācija tām bijusi zināma par slepeno SWIFT un ASV valdības vienošanos. Parlaments arī prasa noskaidrot, vai ECB rīkojusies atbilstoši ES tiesību aktiem un vai “ECB pienākums nebija reaģēt uz iespējamu datu aizsardzības pārkāpumu, kas tai kļuva zināms”.

EP uzskata, ka “jānodrošina pareizais līdzsvars starp drošības pasākumiem un pilsonisko brīvību un pamattiesību aizsardzību”, un pauž “nopietnas bažas par to, ka ir izveidojusies situācija, kad biežāk tiek pārkāpti privātuma un datu aizsardzības noteikumi”. Jebkurai datu nosūtīšanas darbībai ir nepieciešama tiesu iestādes atļauja un jebkurai atkāpei no šā principa jābūt proporcionālai un pamatotai ar tiesību aktu vai starptautisku nolīgumu, teikts ziņojumā.

Parlaments mudina Padomi pieņemt sagatavoto pamatlēmumu par datu aizsardzību policijas un tiesu iestāžu sadarbībā, ievērojot Parlamenta ierosinātos grozījumus. Parlaments arī pieprasa Komisijai un Padomei apsvērt pasākumus, kas turpmāk šādus tiesību pārkāpumus novērstu.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!