• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties oficiālā vizītē Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē 9. - 13.jūlijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.2006., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139555

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties valstsvizītē Slovākijas Republikā 6. -7.jūlijā

Vēl šajā numurā

11.07.2006., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties oficiālā vizītē Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē 9. – 13.jūlijā

 

Tiekoties ar Apvienotās Karalistes premjerministru 10.jūlijā

05.JPG (15761 bytes)
Vakar, 10.jūlijā, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes premjerministrs Tonijs Blērs pie premjerministru darba rezidences Londonā, Dauningstrītā 10, sirsnīgi sagaidot Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu
Foto: Ints Kalniņš, “LV”

04.JPG (17103 bytes)
Vakar, 10.jūlijā, Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes premjerministru Toniju Blēru
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

03.JPG (15388 bytes)
Vakar, 10.jūlijā, Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes parlamenta vairākuma līderi un valdības ministru Džeku Strovu
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs 10.jūlijā Lielbritānijas premjerministra darba rezidencē Londonā pēc divpusējas tikšanās uzsvēra novembrī Rīgā gaidāmās NATO galotņu sanāksmes nozīmību alianses nākotnei.

“Samits būs nozīmīgs notikums, kurā NATO valstu vadītāji runās par NATO nākotni, un vēlos teikt paldies Latvijai par tā rīkošanu,” sacīja T.Blērs. Lielbritānijas premjerministrs uzsvēra, ka Rīgas sanāksmē ir jāpievēršas transatlantiskās saites nostiprināšanai un NATO pārveidei, atbildot uz jaunajiem drošības izaicinājumiem pasaulē. Prezidente atzīmēja, ka Rīgas sanāksme varētu iezīmēties arī ar NATO Ātrās reaģēšanas spēku izveidi un Eiropas demokrātijas un drošības paplašināšanos, runājot par ciešākām saitēm ar Ukrainu un Gruziju.

Sarunā abas puses akcentēja, ka šis gads Latvijas un Lielbritānijas attiecībās iezīmējas ar īpaši spilgtiem un būtiskiem notikumiem – paiet 15 gadi kopš attiecību atjaunošanas pēc Latvijas neatkarības atgūšanas, Latviju valstsvizītē pirmo reizi šā gada oktobrī apmeklēs Viņas majestāte Lielbritānijas karaliene Elizabete II, pirmo reizi Latvijā NATO galotņu sanāksmes ietvaros – premjerministrs T.Blērs. “Latvija vienmēr ir bijusi spēcīgs partneris, un tāda tā ir arī šodien mūsu Eiropas un transatlantiskās sadarbības ietvaros,” sacīja T.Blērs. Pēc V.Vīķes-Freibergas sacītā, šāda divpusējo attiecību notikumu virkne liecina par Lielbritānijas ieinteresētību tālākā sadarbībā ar Latviju kā Eiropas Savienības un NATO austrumvalsti. Prezidente arī sacīja, ka Latvijas un Lielbritānijas sadarbība tiecas daudzu gadsimtu garumā, un arī šis gads, kas ir tik nozīmīgs, cerams, varētu mudināt uz jaunām Lielbritānijas investīcijām valstī, kā arī uz tālāku ciešu dialogu Eiropas un transatlantiskās politikas jautājumos. Viņa minēja Lielbritānijas lomu Latvijas neatkarības nostiprināšanas cīņu laikā neilgi pēc valsts dibināšanas 1918.gadā. “Kopš 1991.gada, mūsu neatkarības atjaunošanas, Lielbritānija ir bijusi spēcīgs draugs un atbalstītājs, palīdzot Latvijai atjaunot savas tiesības staprtautiskā apritē, kļūstot par ES un NATO sastāvdaļu,” teica V.Vīķe-Freiberga.

Runājot par ES nākotni, V.Vīķe-Freiberga un T.Blērs izteica atbalstu kopīgai ES enerģētikas politikai, kā arī apspriedās par Eiropas enerģētikas piegādes drošību, enerģētikas avotu dažādošanu un iespējamām to alternatīvām. Tika apspriesta ES kaimiņu politika. Abas puses akcentēja nepieciešamību panākt straujāku ES konkurētspējas izaugsmi, minot kvalitatīvu un elastīgu izglītības un pakalpojumu brīvību kā vienus no būtiskākajiem priekšnoteikumiem.

Pēc tikšanās sarunā ar žurnālistiem T.Blērs pozitīvi novērtēja Latvijas atbalstu miera misijās, tajā skaitā Afganistānā, izsakot atzinību Latvijas karavīriem. Lielbritānijas premjers arī īpaši izcēla Latvijas prezidentes nopelnus savas valsts attīstībā, paužot prezidentei savu apbrīnu:“Visi, kas esam jūs redzējuši starptautiskajos forumos, varam teikt, ka jūs esat lielisks aizstāvis ne tikai savai valstij, bet arī demokrātijas un iecietības vērtībām visā pasaulē.”

 

Tiekoties ar Apvienotās Karalistes parlamenta vairākuma līderi 10.jūlijā

Latvijas un Lielbritānijas nostāja par Eiropas Savienības Pakalpojumu direktīvu ir līdzīga – tā šodien tikšanās laikā secināja Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Lielbritānijas valdības ministrs un parlamenta vairākuma līderis Džeks Strovs (Jack Straw). Sarunā abas puses bija vienisprātis par to, ka Eiropas Savienības (ES) konkurētspējas nodrošināšanai ir nepieciešams garantēt elastīgāku un brīvāku pakalpojumu sniegšanu ES ietvaros.

Vaira Vīķe-Freiberga un Džeks Strovs apspriedās arī par izglītības un veselības aprūpes jautājumiem, kā arī īpašu uzmanību pievērsa Eiropas Savienības kaimiņu politikai. Prezidente un Lielbritānijas valdības ministrs pārrunāja arī abu valstu studentu un zinātnieku apmaiņu, uzsverot izglītības un zinātnes nozīmi ES konkurētspējā. Tika apspriests arī jautājums par to, kā mazināt plaisu starp dažādu Eiropas Savienības dalībvalstu dzīves līmeņiem un attīstības tempiem.

Sarunā tika skarts jautājums par ES enerģētikas politiku, uzsverot nepieciešamību Eiropas Savienībai vienoties par kopēju enerģētikas politiku un meklēt veidus, kā panākt enerģētikas piegāžu drošību un alternatīvas enerģētikas avotu iespējas.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Par ekonomikas ministra darba vizīti Lielbritānijā

No 9. līdz 13.jūlijam norisinās ekonomikas ministra A.Štokenberga vizīte Lielbritānijā Valsts prezidentes V.Vīķes-Freibergas oficiālās vizītes Lielbritānijā ietvaros. Vizītes laikā būs A.Štokenberga divpusēja tikšanās ar Lielbritānijas enerģētikas valsts ministru M.Viksu un ar Velsas pirmo ministru R.Morganu, dalība Latvijas un Lielbritānijas, kā arī Latvijas un Velsas biznesa forumos, kā arī citos pasākumos Valsts prezidentes vizītes programmas ietvaros.

Vakar, 10.jūlijā, A.Štokenbergs piedalījās Valsts prezidentes tikšanās ar Lielbritānijas premjerministru T.Blēru. Tāpat A.Štokenbergs ar oficiālu delegāciju apmeklēja Britu bibliotēku un Karalisko botānisko dārzu.

Šodien, 11.jūlijā, A.Štokenbergs piedalīsies Londonā notiekošajā biznesa forumā Latvijas un Lielbritānijas uzņēmējiem. Pēc tam kopā ar Valsts prezidenti V.Vīķi-Freibergu tiksies ar Londonas pilsētas lordmēru D.Breveru un IFSL (International Financial Services London) biedriem, kā arī apmeklēs Parlamentu, kurā tiksies ar Latvijas un Lielbritānijas Sadarbības grupas deputātiem.

Trešdien, 12.jūlijā, ekonomikas ministrs ar Latvijas uzņēmēju delegāciju dosies uz Velsas pilsētu Kārdifu, kur risināsies biznesa forums Latvijas un Velsas uzņēmējiem. Tāpat ministrs tiksies ar Velsas pirmo ministru R.Morganu, lai pārrunātu iespējas paplašināt Latvijas un Velsas ekonomisko sadarbību, veicinātu tūrisma un investīciju jomas un pārrunātu pieredzi, attīstot mazo un vidējo uzņēmējdarbību.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!