• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2006. gada 28. jūnija lēmums Nr. 60 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr. 1258/06/05/8 Par Amber Trust II S.C.A. un OÜ PKL Holdings 29.05.2006. ziņojumu par apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2006., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139878

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.63

Par lietas neierosināšanu
Par SIA "Lattelecom" 13.06.2006. iesniegumu Nr.17-2/06-542

Vēl šajā numurā

14.07.2006., Nr. 111

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 60

Pieņemts: 28.06.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.60

Publiskojamā versija

Rīgā 2006.gada 28.jūnijā (prot. Nr. 40, 2.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr. 1258/06/05/8

Par Amber Trust II S.C.A. un OÜ PKL Holdings 29.05.2006. ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 29.05.2006. saņēma Amber Trust II S.C.A. (turpmāk – Amber Trust), OÜ PKL Holding (turpmāk – PKL Holding) un AS PKL (turpmāk – PKL) pilnvaroto pārstāvju ziņojumu par apvienošanos, kas paredzēta, Amber Trust un PKL Holding iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi PKL. Ziņojums saturēja visu nepieciešamo informāciju saskaņā ar Ministru kabineta 26.10.2004. noteikumiem Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos”, un tādēļ 29.05.2006. uzskatāms par pilnīga ziņojuma saņemšanas dienu.

Izvērtējot ziņojumā sniegto un papildus iegūto informāciju, Konkurences padome

 

konstatēja:

1. Apvienošanās dalībnieki

Amber Trust ir Luksemburgā reģistrēta komandītsabiedrība (juridiskā adrese: 52 Route d’Esch, Luxembourg L-2965), kuras galvenais darbības veids ir ieguldījumu pakalpojumu sniegšana. PKL Holding ir Igaunijā ar reģistrācijas Nr.11110430 reģistrēta kapitālsabiedrība (juridiskā adrese: Lootsi 11, Tallinn 10151, Estonia), kuras galvenie darbības veidi ir aktīvu pārvaldības pakalpojumi, vadības pakalpojumi un darījumi ar nekustamo īpašumu. PKL ir Igaunijā ar reģistrācijas Nr.10035241 reģistrēta akciju sabiedrība (juridiskā adrese: Lootsi 11, Tallinn 10151, Estonia), kuras darbības veidi ir velkoņu pakalpojumi, glābšanas darbu pakalpojumi kuģu avāriju gadījumos, ledlauža darbi, konsultācijas un ekspertīze, kā arī tehniskā apkope un vadība.

Amber Trust pastarpināti pieder 48,99% kapitāla daļu un veto tiesības, t.i., izšķiroša ietekme Latvijā reģistrētā sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “BAN Holdings”, kam savukārt pieder 100% akciju apdrošināšanas akciju sabiedrībā “Baltijas Apdrošināšanas nams”. Tādējādi Amber Trust ir pastarpināta izšķiroša ietekme AAS “Baltijas Apdrošināšanas nams”. Bez tam Amber Trust pieder 17% Latvijā reģistrētā akciju sabiedrībā “Elko grupa”, kas ir holdinga kompānija uzņēmumu grupai, kas nodarbojas ar datoru detaļu un citu datoru produktu vairumtirdzniecību.

PKL Holding pirms apvienošanās pieder 100% akciju Igaunijas sabiedrībā PKL, kurai savukārt pieder 71,5% kapitāla daļu Latvijā reģistrētā sabiedrībā ar ierobežotu atbildību “PKL”. Ziņojumā norādīts, ka SIA “PKL” sniedz velkoņu palīdzības pakalpojumus vietējiem un ārzemju kuģiem Rīgas Brīvostas teritorijā un citās Latvijas ostās (piemēram, Salacgrīvā). Bez tam SIA “PKL” sniedz ledus laušanas pakalpojumu, glābšanas pakalpojumus velkoņu palīdzības ietvaros un kuģu glābšanas pakalpojumus pēc pieprasījuma. Saskaņā ar Komercreģistra datiem SIA “PKL” darbības veids saskaņā ar NACE klasifikatoru pēc Centrālās statistikas pārvaldes uzskaites ir jūras un piekrastes ūdeņu transports.

2. Apvienošanās veids

Apvienošanās paredzēta, Amber Trust un PKL Holding iegūstot kopēju izšķirošu ietekmi pār AS PKL. Saskaņā ar pirkuma līgumu Amber Trust iegūst 40% AS PKL pamatkapitāla, kura pirms darījuma ir 100% PKL Holding īpašums. Starp Amber Trust un PKL Holding noslēgtais akcionāru līgums paredz, ka Amber Trust iegūst veto tiesības un līdz ar to – kopā ar PKL Holding – kopīgu izšķirošu ietekmi saistībā ar AS PKL pārvaldi. Ņemot vērā, ka AS PKL pieder 71,5% Latvijas SIA “PKL”, Amber Trust iegūst netiešu izšķirošu ietekmi SIA “PKL”.

Apvienošanās mērķis ir izmantot Amber Trust ieguldījumus AS PKL, lai paplašinātu AS PKL darbību Sanktpēterburgas un citās Somijas līča austrumu daļas ostās.

3. Konkrētie tirgi

Konkrētās preces tirgi, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki un to tieši vai pastarpināti kontrolētās komercsabiedrības Latvijā, ir:

1) ieguldījumu darbības pakalpojumi (Amber Trust);

2) aktīvu pārvaldības un vadības pakalpojumi (PKL Holding, SIA “BAN Holdings”);

3) darījumi ar nekustamo īpašumu (PKL Holding);

4) velkoņu pakalpojumi, ledlauža pakalpojumi, glābšanas darbu pakalpojumi uz jūras (AS PKL, SIA “PKL”);

5) apdrošināšanas pakalpojumi (AAS “Baltijas Apdrošināšanas nams”).

Apvienošanās rezultātā vienīgie konkrētās preces tirgi, kuri varētu tikt ietekmēti, ir velkoņu pakalpojumu, ledlauža pakalpojumu, glābšanas darbu pakalpojumu uz jūras tirgus Latvijas ostās. Ņemot vērā to, ka apvienošanās darījums tieši skar Igaunijas sabiedrības un neietekmē ne tirgus dalībnieku skaitu, ne to tirgus daļas Latvijā, t.i., nevienā konkrētajā tirgū neveidojas koncentrācija, Konkurences padome neuzskata par nepieciešamu šīs lietas ietvaros veikt padziļinātu tirgus izpēti un detalizēti definēt konkrētos ģeogrāfiskos tirgus, kā arī noskaidrot katra konkrētā tirgus dalībnieka tirgus daļas.

Izvērtējamās apvienošanās rezultātā mainās kontroles struktūra AS PKL, ieguldījumu kompānijai Amber Trust iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi kopā ar PKL Holding, kā rezultātā nākotnē var nostiprināties un palielināties AS PKL, bet netieši – arī SIA “PKL”, finansiālais un ekonomiskais spēks velkoņu, ledlaužu un kuģu glābšanas pakalpojumu tirgū Baltijas jūras ostās, t.sk. Latvijas ostās. Ziņojuma iesniedzēji norāda, ka SIA “PKL” velkoņu pakalpojumu tirgū Latvijā nav konkurentu, un vērtē tās tirgus daļu (**)%. Pēc ziņojuma iesniedzēju rīcībā esošās informācijas, velkoņu pakalpojumu tirgus apjoms naudas izteiksmē 2005.gadā bija (**) eiro. Saskaņā ar Latvijas Jūras administrācijas Kuģu reģistra datiem ir reģistrēti 57 velkoņi, viens ledlauzis un divi glābšanas kuģi. SIA “PKL” reģistrēta kā 5 velkoņu īpašniece. Tajā pašā laikā arī SIA “Amberholding Liepāja” Liepājā un SIA “Ostas flote” Ventspilī reģistrētas kā 5 velkoņu īpašnieces, a/s “Rīgas kuģu būvētava” un SIA “Amberholding Latvija” (Rīgas Brīvosta) – kā četru velkoņu īpašnieces. Konkurences padomei, ņemot vērā iegūto informāciju, ir pamats uzskatīt, ka ziņojuma iesniedzēja norādītā SIA “PKL” tirgus daļa ir ievērojami mazāka arī tad, ja konkrētais ģeogrāfiskais tirgus tiek definēts kā atsevišķas – Rīgas Brīvostas teritorija, kurā SIA “PKL” pamatā veic komercdarbību.

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 16. panta trešo daļu Konkurences padome aizliedz apvienošanos, kuras rezultātā rodas vai nostiprinās dominējošais stāvoklis vai var tikt būtiski samazināta konkurence jebkurā konkrētajā tirgū. Izvērtējamās apvienošanās rezultātā tirgus struktūra velkoņu, ledlaužu un glābšanas darbu pakalpojumu uz jūras Latvijas tirgū nemainīsies. Ņemot vērā, ka apvienošanās mērķis ir veicināt AS PKL komercdarbību Somijas līča ostās, tātad ne Latvijas ostās, Konkurences padome uzskata, ka SIA “PKL” dominējošais stāvoklis Latvijas ostās nenostiprināsies un apvienošanās neietekmēs konkurences apstākļus Latvijas tirgū, kā arī neradīsies būtisks konkurences samazinājums.

Ņemot vērā iepriekš minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu un 16.panta pirmo un trešo daļu, Konkurences padome

 

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta, Luksemburgas sabiedrībai Amber Trust II S.C.A. iegūstot kopīgu izšķirošu ietekmi ar Igaunijas sabiedrību OÜ PKL Holding Igaunijas sabiedrībā AS PKL.

Konkurences padomes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā saskaņā ar Konkurences likuma 8.panta otro daļu viena mēneša laikā no šā lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(**) – Ierobežotas pieejamības informācija.

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!