• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situāciju Tuvajos Austrumos un Somijas prezidentūru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2006., Nr. 113 https://www.vestnesis.lv/ta/id/140126

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NAP lomu vidēja termiņa budžeta plānošanā

Vēl šajā numurā

19.07.2006., Nr. 113

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situāciju Tuvajos Austrumos un Somijas prezidentūru

Pirmdien, 17.jūlijā, Briselē notika Eiropas Savienības (ES) Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes (VLĀAP) kārtējā sanāksme. Sanāksmes degpunktā bija notikumu attīstība Tuvajos Austrumos. ES valstu ārlietu ministri uzklausīja ES augstā pārstāvja Havjera Solanas (Javier Solana) ziņojumu pēc viņa tikko notikušās vizītes reģionā. Padome pauda bažas par humānās situācijas pasliktināšanos reģionā. ES aicināja nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot sagūstītos Izraēlas karavīrus.

Atzīstot Izraēlas leģitīmās tiesības uz pašaizsardzību, ES aicināja to atturēties no disproporcionālām darbībām. Ministri aicināja puses atgriezties pie diplomātijas, uzsverot, ka ilgstošs miers reģionā ir sasniedzams vienīgi sarunu ceļā. Ņemot vērā ES pilsoņu ievērojamo skaitu reģionā, īpaša vērība tika pievērsta konsulārajai sadarbībai civilpersonu evakuācijā no konflikta reģiona.

ES valstu ārlietu ministri uzklausīja ES augstā pārstāvja H.Solanas informāciju par pagājušajā nedēļā notikušajām sarunām ar Irānas pārstāvjiem un pauda vilšanos, ka Irāna nav atbildējusi pozitīvi uz H.Solanas šā gada 6.jūnijā iesniegto kopējo piedāvājumu pēc sešu valstu (ASV, Francijas, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas un Vācijas) panāktās vienošanās. Padome stingri aicināja Irānu izpildīt Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras rekomendācijas.

Vispārējo lietu padomes atklātā sesijā Somijas ārlietu ministrs Erki Tuomioja (Erkki Tuomioja) iepazīstināja kolēģus ar ES Somijas prezidentūras Darba programmu. Somija īpašu uzmanību pievērsīs ES ārējo attiecību efektivitātes attīstīšanai. Prezidentūras mērķis ir līdz nākamajam ES un Krievijas samitam Helsinkos šā gada novembrī sagatavot mandātu Komisijai sarunām ar Krieviju par jaunu visaptverošu līgumu pēc pašreizējā Partnerības un sadarbības līguma beigām.

Ministri slēgtā sesijā uzklausīja ANO īpašā sūtņa Marti Ahtisāri (Marti Ahtisaari) pārskatu par sarunām par Kosovas turpmāko statusu un atbalstīja iniciatīvu organizēt pirmo Kosovas un Serbijas augsta līmeņa amatpersonu tikšanos.

ES ārlietu ministru sanāksmē notika arī viedokļu apmaiņa par migrāciju, Pasaules tirdzniecības organizācijas Daudzpusējās tirdzniecības liberalizācijas sarunām, kā arī par Sudānu un ES atbalsta misiju Kongo Demokrātiskajā Republikā sakarā ar šajā valstī jūlija beigās plānotajām vēlēšanām.

Kā ziņots iepriekš, ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomes sanāksmes ietvaros tika parakstīts Iekšējais nolīgums par 10. Eiropas Attīstības fonda izveidi, kura ietvaros no 2008. līdz 2013.gadam tiks finansēta palīdzība Āfrikas, Karību jūras un Klusā okeāna valstīm.

Latviju VLĀAP pārstāvēja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Normans Penke.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentsa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!