• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas deputāta darbu Eiropas Parlamentā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.07.2006., Nr. 115 https://www.vestnesis.lv/ta/id/140356

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Brīvāku, demokrātiskāku vēlēšanu Latvijā - 84. gadadiena

Vēl šajā numurā

21.07.2006., Nr. 115

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas deputāta darbu Eiropas Parlamentā

22.jūlijā aprit divi gadi, kopš Valdis Dombrovskis ir Eiropas Parlamenta (EP) deputāts. Šajā laikā ir panākti daudzi būtiski lēmumi, kas veicina Latvijas izaugsmi un tēla atpazīstamību Eiropā.

2004.gada 22.jūlijā notika pirmā esošā sasaukuma Eiropas Parlamenta plenārsēde, kurā piedalījās arī Latvijas EP deputāti.

V.Dombrovskis uzsver, ka viens no svarīgākajiem Eiropas Parlamenta lēmumiem, kas Latvijai sniedz papildu investīcijas valsts attīstībai, ir apstiprinātā Finanšu perspektīva 2007.–2013.gadam. Tās apspriešanas laikā tika ierosināti vairāki būtiski priekšlikumi, lai jaunajām ES dalībvalstīm, arī Latvijai, būtu pēc iespējas lielāks finansiāls labums. Rezultātā Latvija saņems pat vairāk, nekā bija paredzēts Eiropas Komisijas sākotnējā priekšlikumā. Pēc V.Dombrovska ierosinājuma, 2005.gada jūnijā EP savā ziņojumā uzsvēra nepieciešamību piemērot elastības principu attiecībā uz no ES fondiem saņemamā finansējuma “griestiem”. Minētais princips atspoguļojās arī galalēmumā par finanšu perspektīvu, izņēmuma kārtā Latvijai un Igaunijai piešķirot ES fondu papildu līdzekļus virs minētajiem “griestiem”. Šī lēmuma rezultātā, kā arī pārskatot no ES fondiem saņemamā finansējuma “griestu” aprēķina metodiku, Latvijai pieejamā ES fondu summa palielinājās no 3,4 līdz 4,5 miljardiem eiro.

V.Dombrovskis ir izraudzīts par ziņotāju 2006.gada ES budžeta sadaļai “Eiropas Kopienas iestādes un struktūras”. “Kā 2006.gada ES budžeta ziņotājs, izvērtējot ES institūciju administratīvo budžeta pieprasījumus, 2005.gada nogalē esmu panācis Eiropas Parlamenta administratīvo izdevumu samazināšanu par 20 miljoniem eiro un citu ES institūciju administratīvo izdevumu samazināšanu par 7,5 miljoniem eiro, tādējādi iestājoties par nodokļu maksātāju līdzekļu taupīgu un efektīvu izlietošanu,” uzsver EP deputāts.

Tāpat ir panākts EP atbalsts, no ES Solidaritātes fonda Latvijai piešķirot 9,5 miljonus eiro 2005.gada janvāra viesuļvētras postījumu likvidēšanai.

EP deputāts ar dažādām aktivitātēm EP ir veicinājis arī diskusijas par Zviedrijas arodbiedrību veiktajām sankcijām pret Latvijas būvuzņēmumu “Laval un Partneri”. Lai pārrunātu šo jautājumu, V.Dombrovskis ir ticies gan ar Eiropas komisāru iekšējā tirgus un pakalpojumu jomā Čārliju Makkrīviju, gan ar Eiropas Komisijas prezidentu Žozē Manuelu Barrozo. Tāpat, sadarbībā ar Zviedrijas deputātu Kristoferu Fjelneru, V.Dombrovskis ir organizējis EP diskusiju par “Laval un Partneri” lietu, kā arī sūtījis 55 EP deputātu parakstītu vēstuli Eiropas Komisijas (EK) prezidentam Žozē Manuelam Barrozo. Vēstulē EP deputāti aicina EK prezidentu ne tikai lemt par Laval lietu, bet arī nodrošināt brīvu pakalpojumu kustību ES kopējā tirgus ietvaros un veikt pasākumus, kas nepieļautu turpmāku jauno dalībvalstu uzņēmumu diskrimināciju.

V.Dombrovskis ir organizējis Latvijas Lielo pilsētu asociācijas tikšanos ar ES enerģētikas komisāru A.Piebalgu un EP Reģionālās attīstības komitejas viceprezidentu J.Olbrihtu, lai pārrunātu ES enerģētikas politiku un iespējamo ES atbalstu energoefektivitātes veicinošiem pasākumiem pašvaldībās. Tikšanās laikā V.Dombrovskis un A.Piebalgs uzsvēra, ka Latvijas valdībai daudz vairāk ES līdzekļu ir jāatvēl energoefektivitātes veicināšanai. “Diemžēl valdības lēmums par ES fondu sadali nākamajiem septiņiem gadiem mājokļu siltināšanai paredz piešķirt tikai nepilnus 30 miljonus eiro, kas ir mazāk, nekā atļauj Eiropas Komisija. Kohēzijas fonda energoefektivitātes programmai ir piešķirti 87 miljoni eiro, bet pēdējā brīdī valdība nolēma samazināt šo programmu par 35 miljoniem eiro. Šāda valdības attieksme neļaus panākt izrāvienu energoefektivitātes jautājumos,” norāda EP deputāts. 

“Vēl ir un būs daudz nozīmīgu jautājumu, kuros vajadzēs censties panākt tādu balsojumu, kas mūsu valstij sniegtu lielāku ieguvumu. Mums nepārtraukti ir jāmeklē sabiedrotie citu valstu deputātu vidū, lai ierosinājumi un viedokļi gūtu atbalstu,” uzsver V.Dombrovskis.

V.Dombrovskis 2005.gada nogalē ir nominēts par Eiropas gada cilvēku Latvijā, kā arī nosaukts kā viens no 237 jaunajiem līderiem, kuri ir izvēlēti un ir piekrituši piedalīties Jauno vispasaules līderu forumā, strādājot ciešā sadarbībā ar Pasaules ekonomistu forumu. Viņš ir ievēlēts arī par Eiropas Tautas partijas MVU Savienības viceprezidentu.

EP deputāts pārstāv lielāko un ietekmīgāko EP politisko spēku – Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) un Eiropas Demokrātu (ETP-ED) grupu. Viņš ir gan ETP-ED grupas Latvijas delegācijas vadītājs, gan grupas biroja loceklis. Strādājot vairākās Eiropas Parlamenta komitejās, V.Dombrovska pamatdarbības joma ir finanses un budžets.

Par V.Dombrovska darba aktivitātēm informācija ir pieejama mājaslapā www.valdisdombrovskis.lv.

 

Zane Lielķikute, EP deputāta  Valda Dombrovska preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!