• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pilsoņu atbalstu Eiropas Savienībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.07.2006., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/140609

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par priekšlikumiem, lai Eiropas reģioni gūtu vislielāko labumu no kohēzijas politikas

Vēl šajā numurā

26.07.2006., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pilsoņu atbalstu Eiropas Savienībai

Pavasara Eirobarometra pētījums liecina, ka būtiski pieaudzis pilsoņu atbalsts Eiropas Savienībai (ES), kā arī uzlabojies ES tēls. Tomēr daudzi neatbalsta tālāku paplašināšanos.

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietniece Margota Valstrēma, kura atbild par iestāžu attiecībām un saziņas stratēģiju, par šo pētījumu teica: “Eiropas Savienība var atgūt pilsoņu uzticību, tikai panākot rezultātus: drošību, labākas iespējas darba tirgū un labāku dzīves kvalitāti. Tie ir jautājumi, kuriem jāpievērš uzmanība Somijas prezidentūras laikā. Pilsoņi arī sagaida, ka ES līderi labāk izskaidros ieguvumus, ko dos paplašināšanās.”

Trīs galvenie rādītāji par sabiedrības vispārējo attieksmi pret Eiropas Savienību liecina par izteikti pozitīvu attīstības tendenci. Salīdzinot ar iepriekšējo pētījumu 2005.gada rudenī, atbalsts dalībai ES ir pieaudzis par 5 punktiem (55%, salīdzinot ar 50%), ES tēls uzlabojies par 6 punktiem (50%, salīdzinot ar 44%) un paredzamie ieguvumi no dalības ES – par 2 punktiem (54%, salīdzinot ar 52%). Vienlaikus ir samazinājies negatīvo viedokļu skaits par šiem trim rādītājiem, īpaši par ES tēlu (15%, salīdzinot ar 20%).

Bezdarbs vēl joprojām ir jautājums, kas Eiropas pilsoņiem rūp visvairāk (49%, +5%, salīdzinot ar 2005.gada rudeni), tam seko noziedzība (24%, – bez izmaiņām) un ekonomiskā situācija (23%, –3%), kas tagad ir trešajā vietā. Ceturtajā vietā ir veselības aprūpes sistēma, kas arī ir svarīga 18% eiropiešu (+3%).

Kopš pēdējā pētījuma 2005.gada rudenī nedaudz samazinājies atbalsts ES konstitūcijas koncepcijai (61%, –2%), atgriežoties 2005.gada pavasara līmenī. 22% pilsoņu ir pret Eiropas konstitūcijas koncepciju, un 17% nav viedokļa. Francija ar 62% pozitīvu atbilžu mazliet pārsniedz ES vidējo līmeni, bet Nīderlande ar 59% ir mazliet zem tā. Samazinās sabiedrības atbalsts tālākas ES paplašināšanās procesam. Lai gan 45% pilsoņu to atbalsta (41% ES 15 un 66% jaunajās dalībvalstīs), 42% ir pret. Šie skaitļi 2005.gada rudenī bija attiecīgi 49% un 39%. Jāatzīmē, ka Turcijā tālākas paplašināšanās atbalstītāju skaits samazinājies par 7%, un tagad ir 45%. Eiropas iedzīvotājus kopumā apmierina tas, kā Eiropas Savienībā darbojas demokrātija. 50% no aptaujātajiem ir apmierināti (48% ES 15 un 59% jaunajās dalībvalstīs, +1%, salīdzinot ar iepriekšējo pārskatu), bet 34% – neapmierināti (–1%). Pēdējo desmit gadu laikā šie ir vispozitīvākie rādītāji šajā jautājumā. Tomēr, lai gan 36% (+2%) ES pilsoņu piekrīt apgalvojumam “manu viedokli ES ņem vērā”, 54% tam nepiekrīt, bet kopš 2005.gada rudens šis skaitlis ir samazinājies par 5%. Šo Eirobarometra pētījumu veica “TNS Opinion & Social”, izmantojot tiešās intervijas. Laikā no 2006.gada 27.marta līdz 1.maijam kopumā intervēja 29 220 cilvēkus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!