• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Luksemburgas Tieslietu ministrijas delegācijas vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.07.2006., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/140723

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas nākotnei veltītā interneta foruma apmeklēšanu

Vēl šajā numurā

27.07.2006., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Luksemburgas Tieslietu ministrijas delegācijas vizīti Latvijā

05.JPG (16510 bytes)
Vakar, 26.jūlijā, lai pārrunātu tieslietu un iekšlietu politikas attīstību Eiropas Savienībā, darba vizītē Latvijā uzturējās Luksemburgas tieslietu ministrs ar delegāciju četru cilvēku sastāvā. Attēlā: Luksemburgas tieslietu ministrs Luks Frīdens (Luc Frieden), tiekoties ar Latvijas tieslietu ministru Guntaru Grīnvaldu (pa labi) un iekšlietu ministru Dzintaru Jaundžeikaru (centrā)
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Trešdien, 26.jūlijā, beidzās Luksemburgas tieslietu ministra Luka Frīdena vizīte Tieslietu ministrijā (TM), kuras mērķis bija stiprināt abu valstu divpusējās attiecības tieslietu un iekšlietu jomā, diskutējot par jautājumiem, kas aktuāli gan nacionālā, gan Eiropas Savienības (ES) līmenī. Luks Frīdens tikās ar Latvijas tieslietu ministru Guntaru Grīnvaldu un iekšlietu ministru Dzintaru Jaundžeikaru.

Tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds iepazīstināja savu Luksemburgas kolēģi ar pašreizējām Latvijas tieslietu sistēmas prioritātēm, īpaši akcentējot tiesu sistēmas darbības pilnveidošanu, aktualitātes kriminālprocesa un administratīvo tiesību jomā, kā arī jautājumus, kas saistīti ar cietumu infrastruktūru un notiesāto personu resocializāciju un nodarbinātību. G.Grīnvalds īpaši uzsvēra, ka jaunais Tiesu iekārtas likumprojekts un Tiesnešu izdienas pensiju likums ir būtisks priekšnosacījums, lai nodrošinātu katra indivīda tiesības uz ātru taisnīgu tiesu.

Ņemot vērā Luksemburgas tieslietu ministra ilggadējo pieredzi šajā amatā (Luks Frīdens ir tieslietu ministrs jau astoņus gadus) un darbojoties ES Tieslietu padomē, trim ministriem izvērtās interesanta diskusija par lēmumu pieņemšanas kvalitāti un efektivitāti tieslietu jomā ES.

Ministri bija vienoti nostājā, ka ES līmenī pieņemtajiem lēmumiem ir jākalpo sabiedrības interesēm un jābūt vērstiem uz to, lai atvieglotu ikviena ES dalībvalsts pilsoņa dzīvi. Lai arī Latvija visnotaļ atturīgi vērtē ideju jau tagad mainīt balsošanas kārtību tieslietu jomā, proti, no vienbalsības principa pāriet uz kvalificēto balsu vairākumu, ministri bija vienisprātis, ka tādās jomās kā ģimenes tiesības šāda pāreja būtu atbalstāma, jo ir nepieciešams tiesiskais regulējums, kas atbilst šodienas realitātei. Tas varētu attiekties uz laulības šķiršanas lietām, uzturlīdzekļu saistībām un tamlīdzīgiem jautājumiem, kuru risināšana, pastāvot vienbalsības principam, ir apgrūtināta. Abi tieslietu ministri uzsvēra, cik nozīmīga loma, arī pieņemot lēmumus ES līmenī, ir tam, ka tiek attīstīti arī privātie kontakti, jo tas ļauj labāk saprast katras konkrētās dalībvalsts pozīciju, tās motivāciju, kas nereti sakņojas vēsturiskajā un politiskajā situācijā.

Diskusiju laikā Luksemburgas tieslietu ministrs norādīja, ka Luksemburgā tiek izvērtēta iespēja celt jaunu cietumu, izmantojot valsts un privātās partnerības modeli, un šobrīd tiek apzināta un izvērtēta citu valstu pieredze. Arī Latvijā pēc tieslietu ministra Guntara Grīnvalda iniciatīvas tiek nopietni apsvērta šāda iespēja.

Luksemburgas tieslietu ministram Lukam Frīdenam bija iespēja apmeklēt tiesu, kur viņš iepazinās un atzinīgi novērtēja Tiesu informācijas sistēmas darbību. Tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds pauž patiesu gandarījumu par to, ka, neraugoties uz Luksemburgas tieslietu sistēmas stabilitāti, ir jautājumi, kur arī viņiem mūsu pieredze var būt noderīga un interesanta.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!