• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Ungārijas atbalstu ceļā uz Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.05.2001., Nr. 67 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14078

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mēs varam būt apmierināti ar Amerikas labvēlīgo attieksmi pret Latviju"

Vēl šajā numurā

03.05.2001., Nr. 67

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Ungārijas atbalstu ceļā uz Eiropu

Vakar, 2. maijā, sākās Ungārijas ārlietu ministra Jānoša Martoņi vizīte

U1.JPG (24173 BYTES) Latvijas Republikas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš un Ungārijas Republikas ārlietu ministrs Jānošs Martoņi Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Vakar, 2. maijā, sākās Ungārijas Republikas ārlietu ministra Jānoša Martoņi ( Janos Martonyi ) oficiālā vizīte Latvijā. Tās sākumā viesis tikās ar mūsu valsts ārlietu ministru Induli Bērziņu. Vispirms abi ministri pārrunāja Latvijas un Ungārijas divpusējo attiecību jautājumus. Atzīts, ka savstarpējās attiecības ir labas, ar augošu intensitāti. Pārrunāta tālāka līgumtiesiskās bāzes paplašināšana, sagatavošanā esošie divpusējie līgumi. Abām valstīm ir plašāk jāizmanto sadarbības iespējas ekonomikā, tai skaitāveicinot uzņēmēju kontaktus, kā arī tūrisma attīstība. Runāts par regulāru konsultāciju iespējām starp Latvijas un Ungārijas Ārlietu ministrijām. Sadarbībā ir ieinteresētas arī Tieslietu, Iekšlietu, Aizsardzības ministrijas, plašāk būtu jāsadarbojas izglītības un kultūras jomā. Liela nozīme ir abu valstu parlamentāriešu kontaktiem, tai skaitā parlamenta komisiju starpā.

Sarunas laikā liela uzmanība pievērsta NATO paplašināšanās jautājumiem, Ungārijas viedoklim par Baltijas valstu iespējām kļūt par alianses dalībvalstīm. “Ungārija atbalsta Baltijas valstu uzņemšanu NATO jau tuvākajā paplašināšanās kārtā, “ sacīja J. Martoņi. Pašlaik NATO dalībvalstīs ir sākušās diskusijas par NATO paplašināšanās procesa norisi, tāpēc svarīgs darbs veicams dalībvalstu galvaspilsētās. Abi ministri apmainījās domām par tikko notikušo Latvijas Valsts prezidentes vizīti ASV un neseno Ungārijas premjerministra Vašingtonas apmeklējumu, atzīstot, ka ASV nostāja NATO paplašināšanās procesa virzībā būs ļoti nozīmīga. Ungārijas ārlietu ministrs izteica pārliecību, ka nākamā gada Prāgas sammitā NATO paplašināšanās process tiks turpināts, uzaicinot jaunas valstis kļūt par NATO dalībniecēm. I. Bērziņš raksturoja Latvijas paveikto integrācijas procesā NATO, īpaši atzīmējot nesen Saeimā pieņemto likumu par valsts aizsardzības finansējumu, kurā apstiprināts aizsardzības budžeta pieaugums līdz 2% no iekšzemes kopprodukta 2003. gadā.

Abi ministri pārrunāja arī iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) sarunu gaitu un abu valstu virzību tajā. Ungārijas ārlietu ministrs atzina, ka Latvija ir veikusi nopietnu progresu iestāšanās ES sarunu gaitā, kļūstot par vienu no tām ES kandidātvalstīm, kas reāli var izmatot panākšanas mehānismu un iekļauties to valstu grupā, kas pirmās tiktu uzņemtas ES.

Pēc tikšanās ministri parakstīja Latvijas Republikas valdības un Ungārijas Republikas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās.

Šodien, 3. maijā, Ungārijas ārlietu ministrs tiksies ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu un Saeimas priekšsēdētāju Jāni Straumi.

Latvijas Ārlietu ministrija Jānoša Martoņi vizītes sakarā uzsvērusi, ka Latviju un Ungāriju vieno ieinteresētība sekmēt drošību un stabilitāti Eiropā. Abu valstu nākotnes partnerība Eiropas Savienībā (ES) un NATO balstīta uz kopīgām vērtībām — demokrātiju, tirgus ekonomiku, pamattiesību ievērošanu.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!