• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2006.gada 27.jūlija sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2006., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/140931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izsakot līdzjūtību Libānas iedzīvotājiem

Vēl šajā numurā

01.08.2006., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2006.gada 27.jūlija sanāksmē

 

EM: Par ieceri veidot Būvniecības un enerģētikas valsts aģentūru

Ceturtdien, 27.jūlijā, starpinstitūciju saskaņošanai nodota Ekonomikas ministrijas iniciatīva izveidot Būvniecības un enerģētikas valsts aģentūru, kuras galvenais uzdevums būtu īstenot valsts politiku būvniecības un enerģētikas nozarē.

Veiksmīgu būvniecības un enerģētikas politikas realizāciju šobrīd kavē funkciju dublēšanās būvniecības pārvaldes institūcijās un nepietiekama Ekonomikas ministrijas kapacitāte būvniecības un enerģētikas jomā uzdoto funkciju veikšanai. Līdz šim nav īstenotas tādas funkcijas kā valsts un pašvaldību iepirkumu metodiskā vadība, reglamentētās sfēras tehnisko normatīvu un standartu projektu izstrādāšana, valsts pārstāvība būvniecības un būvmateriālu standartizācijas jomā, energoefektivitātes direktīvas ieviešanas pasākumi (t.sk. valsts atbalsta programmas) u.c. Vairāku funkciju veikšanu, ievērojot labas pārvaldes principus, nav lietderīgi uzdot ministrijai, piemēram, informācijas bāzes uzturēšanu par enerģētiku, būvniecības informācijas sistēmas uzturēšanu un būvniecību reglamentējošos normatīvajos aktos paredzēto reģistru uzturēšanu, energoresursu bilanču gatavošanu un analīzi, analītisko sadaļu gatavošanu dažādiem ziņojumiem par enerģētikas jautājumiem, lietotāju un energoapgādes komersantu konsultēšanu energoefektivitātes projektu jautājumos, līdzdalības koordinēšana ES Intelligent Energy programmā u.tml.

22 Eiropas Savienības dalībvalstīs (izņemot Latviju, Igauniju un Kipru) ar uzskaitītajiem jautājumiem enerģētikas nozarē nodarbojas enerģētikas aģentūras, nevis nozaru ministrijas. Aģentūru priekšrocība ir plašākas iespējas nodarbināt nozares ekspertus un elastīgāk īstenot minēto uzdevumu izpildi. Tādējādi Latvija ir viena no trijām ES valstīm, kurās nav ne nacionālās, ne reģionālās enerģētikas aģentūras vai tām pielīdzināmas institūcijas.

Ar pašreizējo kapacitāti (2 cilvēki Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras Enerģētikas nodaļā) nav iespējams nodrošināt valsts enerģētikas politikas realizāciju un tās izstrādei nepieciešamās informācijas uzkrāšanu un analītiskās datu bāzes kvalitatīvu uzturēšanu. Tā kā daudzu pasākumu Intelligent Energy for Europe ietvaros finansēšana veicama kopā ar partneriem citās valstīs, tad bez profesionālas koordinācijas Latvija nevar iekļauties šajā procesā. Pašreizējā kapacitāte nenodrošina iespēju Latvijai iesaistīties minētajos ES līmeņa procesos, nemaz nerunājot par kvalitatīvu līdzdalību jauno politiku analīzē, veidošanā un īstenošanā, ko citās dalībvalstīs nodrošina aģentūras.

Aģentūru plānots izveidot ar 2006.gada 1.septembri, tās funkcijas būtu šādas:

1) vadīt un īstenot valsts atbalsta programmas energoefektivitātes paaugstināšanai;

2) valsts programmu ietvaros izstrādāt un realizēt būvniecības projektus;

3) vadīt un koordinēt valsts un starptautisku projektu realizāciju, kā arī citus atbalsta instrumentus būvniecībā un enerģētikā;

4) uzturēt un aktualizēt būvniecības informatīvo sistēmu un reģistru, enerģētikas informatīvo sistēmu un izsniegto atļauju elektroenerģijas ražošanai datu bāzi;

5) metodiski vadīt valsts un pašvaldību iepirkuma procesu būvniecībā;

6) izstrādāt tehnisko normatīvu un reglamentētās sfēras standartu projektus;

7) organizēt tehnisko apstiprinājumu izdošanu;

8) piedalīties valsts un starptautiskos pētījumu projektos un pētniecības programmās;

9) izveidot un uzturēt valsts naftas produktu rezerves.

Ar aģentūras izveidošanu saistītos izdevumus plānots segt no Ekonomikas ministrijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Aģentūras vidējā termiņa darbības un attīstības stratēģiju plānots izstrādāt līdz šī gada beigām – 2006.gada 1.decembrim.

Starpinstitūciju saskaņošanai tika nodoti Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par Būvniecības un enerģētikas valsts aģentūras izveidi” un MK noteikumu projekts “Būvniecības un enerģētikas valsts aģentūras nolikums”, ar kuriem var iepazīties Ministru kabineta mājaslapā internetā http://www.mk.gov.lv/lv/mk/vsssanaksmes/saraksts/.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

VidM: Par Austrumlatgales reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2006.-2013.gadam

Valsts sekretāru 27.jūlija sanāksmē izsludināts Vides ministrijas sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts “Par Austrumlatgales reģionālo atkritumu apsaimniekošanas plānu 2006.–2013.gadam”.

Šāda plāna nepieciešamību nosaka Atkritumu apsaimniekošanas likums, kurā ir noteikts plāna saturs, tā apspriešanas un apstiprināšanas kārtība.

Vides ministrijas sagatavotā Austrumlatgales reģionālā atkritumu apsaimniekošanas plāna 2006.–2013.gadam mērķis ir nodrošināt pamatinformāciju un rīcības programmu, kas nepieciešama likumdošanas prasībām atbilstošas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas izveidei konkrētajā reģionā.

Plānā arī definētas galvenās aktivitātes atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanai, par aktivitāšu īstenošanu atbildīgās institūcijas, nepieciešamais finansējuma apjoms un potenciālie finansējuma avoti.

Vides ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!