• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006. gada 2. augusta rīkojums Nr. 583 "Par koncepciju "Terorisma draudu līmeņu sistēmas izveide"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.08.2006., Nr. 123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/141204

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.584

Par Valsts finanšu informācijas sistēmas attīstības koncepciju

Vēl šajā numurā

04.08.2006., Nr. 123

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: rīkojums

Numurs: 583

Pieņemts: 02.08.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta rīkojums Nr.583

Rīgā 2006.gada 2.augustā (prot. Nr.40 34.§)

Par koncepciju “Terorisma draudu līmeņu sistēmas izveide”

 

1.Atbalstīt koncepcijas “Terorisma draudu līmeņu sistēmas izveide” (turpmāk – koncepcija) kopsavilkumā ietverto risinājumu.

2.Noteikt Iekšlietu ministriju par atbildīgo institūciju koncepcijas īstenošanā.

3.Iekšlietu ministrijai izstrādāt un iekšlietu ministram līdz 2006.gada 1.decembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā koncepcijas īstenošanai nepieciešamo likumprojektu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars

 


(Ministru kabineta

2006.gada 2.augusta rīkojums Nr.583)

Koncepcijas “Terorisma draudu līmeņu sistēmas izveide”

kopsavilkums

Lai pilnveidotu nacionālās pretterorisma sistēmas efektivitāti un nodrošinātu tās atbilstību Ziemeļatlantijas līguma organizācijas principiem, nepieciešams ieviest terorisma draudu līmeņu sistēmu un paredzēt iespēju iekšlietu ministram publiski izsludināt četrus terorisma draudu līmeņus, kas būtu savietojami ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas Krīzes reaģēšanas sistēmas (NCRS) četriem terorisma trauksmes stāvokļiem.

Terorisma draudu līmeņa izsludināšana būtu iekšlietu ministra publisks paziņojums, kas tiktu sagatavots, pamatojoties uz Drošības policijas Pretterorisma centra rīcībā esošo operatīvo informāciju. Tam nebūtu tiešu juridisku seku, un tas neparedzētu obligātu valsts pārvaldes iestāžu, pašvaldību, juridisko personu un iedzīvotāju rīcību. Tomēr terorisma draudu līmeņa ietvaros institūcijām un iedzīvotājiem tiktu ieteikts veikt atbilstošus drošības pasākumus. Izsludinātais terorisma draudu līmenis kodētā veidā atspoguļotu pastāvošo terorisma apdraudējuma iespējamības pakāpi. Jo augstāks būtu terorisma risks, jo augstāks izsludinātais draudu līmenis. Lai to publiski varētu vieglāk uztvert un iegaumēt, izsludinātais draudu līmenis tiktu apzīmēts ar krāsu kodiem.

(1) Zems terorisma draudu līmenis (zils) – izsludina situācijā, ja pastāv vispārēja rakstura terorisma draudi (ikdienas situācija);

(2) Paaugstināts terorisma draudu līmenis (dzeltens) – izsludina situācijā, ja ir pieaugoši terorisma draudi;

(3) Augsts terorisma draudu līmenis (oranžs) – izsludina situācijā, ja ir apstiprināti terorisma draudi konkrētam objektam, tautsaimniecības sektoram vai valsts reģionam;

(4) Īpaši augsts terorisma draudu līmenis (sarkans) – izsludina situācijā, ja ir noticis terora akts vai terora akts vairs nav novēršams.

Draudu līmeņus var izsludināt:

– visai valsts teritorijai;

– apdraudētajam valsts reģionam;

– apdraudētajam tautsaimniecības sektoram;

– apdraudētajam objektam.

Valsts pārvaldes iestādes, pašvaldību un nacionālajai drošībai svarīgus valsts objektus informē nekavējoties pēc lēmuma pieņemšanas par terorisma draudu līmeņa izmaiņām:

– Krīzes vadības padomes sekretariāts noteiktajā kārtībā apziņo Krīzes vadības padomes locekļus un valsts augstākās amatpersonas, nosūtot īsziņas uz attiecīgo amatpersonu mobilajiem tālruņiem;

– ministri, saņemot informāciju par terorisma draudu līmeņa izmaiņām, informē savu ministriju padotības iestādes (Reģionālo lietu un pašvaldību ministrija informē pašvaldības);

– Drošības policijas Pretterorisma centrs nodrošina nacionālajai drošībai svarīgu valsts objektu atbildīgo amatpersonu informēšanu.

Lai informētu iedzīvotājus par terorisma draudu līmeņa izmaiņām, Iekšlietu ministrija sagatavo un izplata plašsaziņas līdzekļiem preses relīzi, kā arī ievieto informāciju par izsludināto draudu līmeni ministrijas mājas lapā internetā. Drošības policijas Pretterorisma centrs iesniedz Iekšlietu ministrijā preses relīzē iekļaujamo informāciju par neatliekamajiem pasākumiem, kurus ieteicams veikt iedzīvotājiem, lai novērstu apdraudējumu un mazinātu tā iespējamās sekas.

Ja izsludināts augsts vai īpaši augsts terorisma draudu līmenis, iedzīvotāju informēšanai iespējams izmantot arī civilās trauksmes un apziņošanas sistēmu.

Valsts pārvaldes iestādes un pašvaldības, kā arī nacionālajai drošībai svarīgu valsts objektu atbildīgās amatpersonas nodrošina pretterorisma pasākumu plānošanu atbilstoši četriem draudu līmeņiem, tādējādi veicinot iespēju pastiprināt drošības pasākumus atbilstoši terorisma draudu līmeņa izmaiņām.

Ja mainās terorisma draudu līmenis, valsts pārvaldes iestādēm, pašvaldībām, nacionālajai drošībai svarīgu valsts objektu īpašniekiem vai pārvaldītājiem iesaka veikt izsludinātajam draudu līmenim atbilstošus drošības pasākumus. Iedzīvotāji, ņemot vērā Drošības policijas Pretterorisma centra un citu pretterorisma darbībās iesaistīto institūciju sagatavotos ieteikumus, tiek aicināti individuāli veikt pasākumus terorisma apdraudējuma novēršanai.

Koncepcijā piedāvātais problēmas risinājuma variants neparedz papildu finanšu līdzekļu piesaisti, tam nav tiešas ietekmes uz valsts budžetu, pašvaldību budžetiem vai uzņēmējdarbību.

Iekšlietu ministrs Dz.Jaundžeikars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!