• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2001. gada 30. aprīļa noteikumi Nr. 178 "Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.2001., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14132

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.179

Kārtība, kādā finansu ministrs valsts vārdā sniedz galvojumus

Vēl šajā numurā

04.05.2001., Nr. 68

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 178

Pieņemts: 30.04.2001.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.178

Rīgā 2001.gada 30.aprīlī  (prot. Nr.21 4.§)

Kārtība, kādā piemērojami starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu noteiktie nodokļu atvieglojumi

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 7.panta trešo daļu

 

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā piemēro Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk — nodokļu līgumi) noteiktos nodokļu atvieglojumus.

2. Šie noteikumi piemērojami, ja nodokļu līgumos noteiktā nodokļu maksāšanas kārtība maksājumiem, kurus otras līgumslēdzējas valsts rezidentam (turpmāk — maksājumu saņēmējs) izmaksā Latvijas rezidents vai nerezidenta pastāvīgā pārstāvniecība Latvijas Republikā (turpmāk — izmaksātājs), ir citāda, nekā noteikts Latvijas Republikas likumos un citos normatīvajos aktos.

3. Ja izmaksātājs maksājumu saņēmējam izmaksā attiecīgos maksājumus un nodokļu līgumā ir noteikta šo maksājumu aplikšana ar nodokļiem (nodokļu ieturēšana) pēc samazinātas likmes vai ir noteikts atbrīvojums no aplikšanas ar nodokļiem (nodokļu ieturēšanas) Latvijas Republikā, maksājumu saņēmējs pirms maksājumu izmaksas iesniedz izmaksātājam aizpildītu noteikta parauga rezidenta apliecību-iesniegumu nodokļu atvieglojumu piemērošanai (turpmāk — atvieglojumu apliecība) (1.pielikums).

4. Atvieglojumu apliecību aizpilda četros eksemplāros. Trīs eksemplārus atdod izmaksātājam, ceturtais eksemplārs paliek maksājumu saņēmējam.

5. Izmaksātājs saņemtos atvieglojumu apliecības eksemplārus iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc reģistrācijas vietas (dzīvesvietas). Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde izskata saņemto atvieglojumu apliecību un ne vēlāk kā 30 dienu laikā no saņemšanas to apstiprina, aizpildot visu trīs atvieglojumu apliecības eksemplāru VI daļu un divus apstiprinātās atvieglojumu apliecības eksemplārus nosūtot izmaksātājam, vai sniedz rakstisku motivētu atteikumu apstiprināt atvieglojumu apliecību. Pēc apstiprinātās atvieglojumu apliecības saņemšanas izmaksātājs nodokļus no maksājumiem ietur saskaņā ar nodokļu līgumu, piemērojot samazinātu nodokļa likmi vai atbrīvojumu.

6. Valsts ieņēmumu dienests neapstiprina atvieglojumu apliecību:

6.1. ja maksājumu saņēmējs nav tiesīgs izmantot konkrētā nodokļu līgumā noteiktos atvieglojumus (piemēram, maksājumu saņēmējs nav uzskatāms par otras līgumslēdzējas valsts rezidentu saskaņā ar attiecīgo nodokļu līgumu vai arī nodokļu līgumā noteiktie atvieglojumi nav piemērojami, pamatojoties uz nodokļu līgumā iekļautajiem noteikumiem par priekšrocību ierobežošanu vai citiem nodokļu līguma noteikumiem);

6.2. ja maksājumu saņēmēja sniegto informāciju nepieciešams pārbaudīt, veicot informācijas apmaiņu vai savstarpējās saskaņošanas procedūru ar otras līgumslēdzējas valsts kompetentajām iestādēm.

7. Saskaņā ar saņemto aizpildīto atvieglojumu apliecību izmaksātājs, nosakot paša apliekamo ienākumu attiecībā uz maksājumiem, kuri izmaksāti maksājumu saņēmējam un no kuriem nodokļi ir ieturēti atbilstoši nodokļu līgumam, nepalielina apliekamo ienākumu likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 6.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktajā kārtībā.

8. Vienu no saņemtajiem atvieglojumu apliecības eksemplāriem izmaksātājs pievieno savai ienākuma nodokļa deklarācijai un iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā.

9. Ja izmaksātājs ir piemērojis nodokļu līgumā noteiktos nodokļu atvieglojumus, bet maksājumu saņēmējs nav bijis tiesīgs tos izmantot (piemēram, maksājumu saņēmējs nav iesniedzis izmaksātājam apstiprinātu atvieglojumu apliecību vai maksājumu saņēmējs maksājumu saņemšanas brīdī nav uzskatāms par otras līgumslēdzējas valsts rezidentu saskaņā ar attiecīgo nodokļu līgumu), nodokli no maksājumiem, kuru nosaka kā starpību starp nodokļa summu, kas aprēķināta, piemērojot Latvijas Republikas likumos noteiktās nodokļu likmes, un nodokļa summu, kas aprēķināta, piemērojot attiecīgajā nodokļu līgumā noteiktās likmes, samaksā izmaksātājs. Šajā gadījumā izmaksātājs valsts budžetā iemaksā arī likumā "Par nodokļiem un nodevām" noteikto pamatparāda palielinājuma naudu un nokavējuma naudu, bet apliekamo ienākumu nepalielina likuma "Par uzņēmumu ienākuma nodokli" 6.panta pirmās daļas 4.punktā noteiktajā kārtībā.

10. Ja nodokļu līgumā noteiktie nodokļu atvieglojumi nav tikuši piemēroti šo noteikumu 3., 4., 5., 6., 7. un 8.punktā noteiktajā kārtībā un nodokļi ieturēti saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem, maksājumu saņēmējs pārmaksātās nodokļu summas atgūšanai triju gadu laikā no maksājumu izmaksāšanas dienas iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc izmaksātāja reģistrācijas vietas (dzīvesvietas) aizpildītu noteikta parauga rezidenta apliecību–iesniegumu nodokļu atmaksāšanai (turpmāk — atmaksāšanas apliecība) (2.pielikums).

11. Valsts ieņēmumu dienests ir tiesīgs pieprasīt, lai maksājumu saņēmējs atbilstoši nodokļu līgumam iesniegtu papildu informāciju, kas apliecina, ka maksājumu izmaksas brīdī viņš ir bijis tiesīgs izmantot nodokļu līgumā noteiktos nodokļu atvieglojumus.

12. Pēc tam, kad Valsts ieņēmumu dienests ir pieņēmis lēmumu par pārmaksātā nodokļa atmaksāšanu, papildus iekasēto summu atmaksā likuma "Par nodokļiem un nodevām" 28.pantā noteiktajā kārtībā un termiņos.

13. Atvieglojumu apliecības derīguma termiņš ir pieci gadi no tās apstiprināšanas dienas, ja Valsts ieņēmumu dienests un otras līgumslēdzējas valsts kompetentā iestāde informācijas apmaiņas gaitā nav noskaidrojušas, ka izsniegtās apliecības derīguma termiņš ir īsāks (piemēram, maksājumu saņēmējs tiek atzīts par otras līgumslēdzējas valsts rezidentu tikai uz noteiktu laikposmu, bet ne uz visu šajā punktā minēto periodu). Ja ir noskaidrots, ka derīguma termiņš ir īsāks, Valsts ieņēmumu dienests rakstiski informē izmaksātāju par atvieglojumu apliecības derīguma termiņa beigām.

14. Valsts ieņēmumu dienests un otras līgumslēdzējas valsts kompetentā iestāde ir tiesīgi vienoties par to, ka šo noteikumu 10.punktā minēto pārmaksāto nodokļu summu atmaksā, pamatojoties uz otras līgumslēdzējas valsts noteikta parauga rezidences apliecībām vai līdzīgiem dokumentiem, ja tajos ir iekļauta šāda informācija:

14.1. maksājumu saņēmēja vārds un uzvārds (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības nosaukums), adrese, pases (personu apliecinoša dokumenta) vai reģistrācijas apliecības numurs un izdošanas datums;

14.2. maksājumu saņēmēja rezidences valsts kompetentās iestādes apstiprinājums, ka maksājumu saņēmējs ir attiecīgās valsts rezidents saskaņā ar Latvijas Republikas un šīs valsts nodokļu līgumu un ir tiesīgs izmantot pieprasītos nodokļu atvieglojumus;

14.3. taksācijas gads (periods), uz kuru attiecas maksājumu saņēmēja rezidences valsts kompetentās iestādes apstiprinājums.

15. Valsts ieņēmumu dienests, publicējot paziņojumu laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", informē nodokļu maksātājus par to, ka konkrētajā nodokļu līgumā noteiktie atvieglojumi ir piemērojami, pamatojoties uz otras līgumslēdzējas valsts noteikta parauga rezidences apliecībām, kā arī informē par šo rezidences apliecību saņemšanas un apstiprināšanas kārtību.

16. Atmaksāšanas apliecība ir derīga tikai tajā norādīto pārmaksāto nodokļu atmaksāšanai.

17. Ja Latvijas rezidenta ienākumi saskaņā ar nodokļu līgumu nav apliekami ar nodokļiem Latvijā, tad nodokļu atbrīvojuma piemērošanai rezidents — ienākuma saņēmējs — iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc reģistrācijas vietas (dzīvesvietas) rakstisku informāciju par gūto ienākumu un norāda nodokļu līguma noteikumus, uz kuru pamata minētais ienākums ir atbrīvots no aplikšanas ar nodokļiem Latvijā, kā arī pievieno dokumentus, kas apstiprina, ka nodokļu līgumā noteiktais atbrīvojums ir piemērojams šim ienākumam. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde izskata saņemto informāciju un ne vēlāk kā 30 dienu laikā no tās saņemšanas rakstiski apstiprina atbrīvojuma piemērošanu vai arī sniedz rakstisku motivētu atteikumu piemērot nodokļu līgumā noteikto atbrīvojumu.

18. Ministru kabineta 1996.gada 19.marta noteikumos Nr.66 "Noteikumi par nodokļu atvieglojumu piemērošanu maksājumiem, kurus izmaksā nerezidentiem" noteiktā rezidenta apliecība–iesniegums nodokļu atvieglojumu piemērošanai, ko ārvalstu kompetentās iestādes apstiprinājušas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir derīga gadu no dienas, ar kuru tiek pieprasīts piemērot nodokļu līguma noteikumus, ja vien Latvijas Republikas un otras līgumslēdzējas valsts kompetentās iestādes informācijas apmaiņas gaitā nav noskaidrojušas, ka izsniegtās apliecības–iesnieguma derīguma termiņš ir īsāks. Ja ir noskaidrots, ka derīguma termiņš ir īsāks, Valsts ieņēmumu dienests rakstiski informē nodokļu maksātāju par apliecības derīguma termiņa beigām.

19. Šo noteikumu 18.punktā minētā apliecība, kas izsniegta personai, kura saskaņā ar būtiskiem grozījumiem otras līgumslēdzējas valsts nodokļu likumos netiek uzskatīta par otras līgumslēdzējas valsts rezidentu, ir derīga līdz 2001.gada 31.decembrim.

20. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 1996.gada 19.marta noteikumus Nr.66 "Noteikumi par nodokļu atvieglojumu piemērošanu maksājumiem, kurus izmaksā nerezidentiem" (Latvijas Vēstnesis, 1996, 53.nr.).

21. Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.jūniju.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Finansu ministra vietā — īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām R..Zīle

 

Noteikumi stājas spēkā ar 2001.gada 1.jūniju.

 

1.pielikums

Ministru kabineta

2001.gada 30.aprīļa noteikumiem Nr.17

Izsniegta saskaņā ar Latvijas Republikas un Issued pursuant to the Agreement between the Republic of Latvia and
līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un  
nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk – nodokļu līgums) for the Avoidance of Double Taxation and Prevention of Fiscal Evasion (hereinafter – Tax Agreement)

Rezidenta apliecība-iesniegums nodokļu atvieglojumu piemērošanai

Residence Certificate-Application for Reduction of or Exemption from

attiecībā uz nodokļiem, kas Latvijas Republikā iekasējami ienākumu izmaksas brīdī no maksājumiem (autoratlīdzība, procenti, atlīdzība par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem, atlīdzība par īpašuma izmantošanu, dividendes un citi ienākumu veidi), kas tiek izmaksāti _________________________ rezidentiem.

Latvian anticipatory taxes withheld at source from payments (royalties, interest, management and consultancy fees, leasing fees, dividends and certain other types of income), paid to residents of_________________________.

I. Maksājumu saņēmējs / Recipient of Payment

1. Vārds, uzvārds (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības nosaukums)
Name, surname (title, if company)  
2. Pases (personu apliecinoša dokumenta) vai reģistrācijas apliecības numurs un izdošanas datums

Passport (identification document) or certificate of incorporation No, date of issue

 3. Adrese

Full address

 

II. Maksājumu izmaksātājs / Payer of Income

1. Vārds, uzvārds (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības nosaukums)
Name, surname (title, if company)  
2. Pases (personu apliecinoša dokumenta) vai reģistrācijas apliecības numurs un izdošanas datums

Passport (identification document) or certificate of incorporation No, date of issue

 3. Adrese

Full address

 
 4. Fiziskajām personām – personas kods

For individuals – civil code No

 

III. Ienākumi / Income

1. Ienākumu veids

Type of income

 
2. Līguma numurs un noslēgšanas datums  
Date and No of contract  
3. Datums, ar kuru tiek pieprasīts piemērot maksājumu aplikšanu ar nodokli pēc samazinātas likmes vai atbrīvojumu no aplikšanas ar nodokļiem
Date as from which reduction or exemption is claimed  
4. Cita svarīga informācija

Other relevant information

 

IV. Maksājumu saņēmēja apstiprinājums / Statement of Recipient

Iesnieguma parakstītājs apliecina, ka:

The undersigned declares:

viņš (iepriekšminētais uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība) ir ______________________ rezidents saskaņā ar Latvijas Republikas un _____________________ nodokļu līgumu;

that he (the above mentioned company) is a resident of ____________________ according to the Tax Agreement between __________________ and the Republic of Latvia;

viņš (iepriekšminētais uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība) ir _______________ īstenais īpašnieks;

that he (it) is the beneficial owner of the ____________________________;

iepriekšminētie ienākumi nav gūti, izmantojot pastāvīgo pārstāvniecību vai pastāvīgo bāzi Latvijas Republikā.

that the above mentioned income was not derived through permanent establishment or fixed base maintained by him (it) in the Republic of Latvia.

iesnieguma parakstīšanas vieta un datums

place and date

maksājumu saņēmēja (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības pārstāvja) paraksts

signature of the recipient or, if a company, its representative

  Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) z.v.

If a company add stamp here

V. __________________ nodokļu administrācijas apliecinājums /

Statement of the ______________________ Fiscal Authorities

Mēs apstiprinām, ka iepriekšminētais ienākumu saņēmējs ir __________________ rezidents saskaņā ar Latvijas Republikas un _________________________________ nodokļu līgumu un apliecinājums, kuru šajā apliecībā-iesniegumā ir sniedzis ienākumu saņēmējs vai viņa pārstāvis, ir patiess un atbilst īstenībai saskaņā ar ___________________________ nodokļu administrācijas rīcībā esošo informāciju.

We confirm that the above mentioned recipient is a resident of ________________________ according to the Tax Agreement between ___________________ and the Republic of Latvia and that the statement made in this form by the recipient himself or by his/here representative are true to the best of the _____________________ Tax Administration knowledge.

iesnieguma parakstīšanas vieta un datums

place and date

paraksts

signature

Z.v.

Office seal

VI. Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta apstiprinājums /

Statement of the Republic of Latvia State Revenue Service

Mēs apstiprinām, ka iepriekšminētais ienākumu saņēmējs ir tiesīgs izmantot Latvijas Republikas un _________________________ nodokļu līgumā noteiktos nodokļu atvieglojumus attiecībā uz III daļā minētajiem ienākumiem un ka II daļā minētais ienākuma izmaksātājs ir tiesīgs piemērot minētos nodokļu atvieglojumus attiecībā uz III daļā minētajiem ienākumiem.

We confirm that the recipient mentioned in part I is rightful to use reduction of or exemption from Latvian taxes according to the Tax Agreement between ______________________ and the Republic of Latvia in respect of income mentioned in Part III, and that the payer of the income mentioned in Part II is rightful to apply reduction of or exemption from Latvian taxes in respect to the income mentioned in Part III.

iesnieguma parakstīšanas vieta un datums

place and date

  paraksts

signature

Z.v.

Office seal

Finansu ministra vietā –

īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām R.Zīle

 

 

2.pielikums

Ministru kabineta

2001.gada 30.aprīļa noteikumiem Nr.178

Izsniegta saskaņā ar Latvijas Republikas un Issued pursuant to the Agreement between the Republic of Latvia and
līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un  
nodokļu nemaksāšanas novēršanu (turpmāk – nodokļu līgums) for the Avoidance of Double Taxation and Prevention of Fiscal Evasion (hereinafter – Tax Agreement)

Rezidenta apliecība-iesniegums nodokļu atmaksāšanai

Residence Certificate-Application for Refund

kas Latvijas Republikā iekasēti ienākumu izmaksas brīdī no maksājumiem (autoratlīdzība, procenti, atlīdzība par vadības un konsultatīvajiem pakalpojumiem, atlīdzība par īpašuma izmantošanu, dividendes un citi ienākumu veidi), kas ir izmaksāti ____________________ rezidentiem.

of Latvian taxes withheld at source from payments (royalties, interest, management and consultancy fees, leasing fees, dividends and certain other types of income), paid to residents of _____________________.

I. Maksājumu saņēmējs / Recipient of Payment

1. Vārds, uzvārds (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības nosaukums)
Name, surname (title, if company)  
2. Pases (personu apliecinoša dokumenta) vai reģistrācijas apliecības numurs un izdošanas datums

Passport (identification document) or certificate of incorporation No, date of issue

 3. Adrese

Full address

 

II. Maksājumu izmaksātājs / Payer of Income

1. Vārds, uzvārds (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības nosaukums)
Name, surname (title, if company)  
2. Pases (personu apliecinoša dokumenta) vai reģistrācijas apliecības numurs un izdošanas datums

Passport (identification document) or certificate of incorporation No, date of issue

 3. Adrese

Full address

 
4. Fiziskajām personām – personas kods

For individuals – civil code No

 

III. Ienākumi / Income

1. Ienākumu veids

Type of income

 
2. Līguma numurs un noslēgšanas datums  
Date and No of contract  

3. Atmaksājamā nodokļa summa

Amount of tax to be refunded

Ienākumu izmaksas datums

Latvijas Republikā samaksātā nodokļa
summa un likme

Nodokļa summa un likme, kas piemērojama
saskaņā ar attiecīgo nodokļu līgumu

Atmaksājamā nodokļa summa

Date of payment

Amount of tax and rate of tax in Latvia

Amount of tax and rate under the Tax Agreement

Amount of tax to be refunded

 1

 2

 3

 4

       
4. Cita svarīga informācija

Other relevant information

 

IV. Maksājumu saņēmēja apstiprinājums / Statement of Recipient

Iesnieguma parakstītājs apliecina, ka:

The undersigned declares:

viņš (iepriekšminētais uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība) ir (ienākumu izmaksas brīdī bija) ___________________ rezidents saskaņā ar Latvijas Republikas un ____________________ nodokļu līgumu;

that he (the above mentioned company) is (at the date of payment was) a resident of _____________________ according to the Tax Agreement between __________________ and the Republic of Latvia;

viņš (iepriekšminētais uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība) ir (bija) ________________ īstenais īpašnieks;

that he (it) is (was) the beneficial owner of the _______________________________;

iepriekšminētie ienākumi nav gūti, izmantojot pastāvīgo pārstāvniecību vai pastāvīgo bāzi Latvijas Republikā, un ka viņš (iepriekšminētais uzņēmums vai uzņēmējsabiedrība) pieprasa no minētajiem ienākumiem iekasētā nodokļa atmaksāšanu ______________ latu apmērā.

that the above mentioned income was not derived through permanent establishment or fixed base maintained by him (it) in the Republic of Latvia; and that he (it) requests the refund of tax on the above mentioned income for the amount of ____________ lats.

iesnieguma parakstīšanas vieta un datums

place and date

maksājumu saņēmēja (uzņēmuma vai uzņēmējsabiedrības pārstāvja) paraksts

signature of the recipient or, if a company, its representative

  Uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) z.v.

If a company add stamp here

V. __________________ nodokļu administrācijas apliecinājums /

Statement of the ______________________ Fiscal Authorities

Mēs apstiprinām, ka iepriekšminētais ienākumu saņēmējs ir (ienākumu izmaksas brīdī bija) ___________________ rezidents saskaņā ar Latvijas Republikas un ___________________ nodokļu līgumu un apliecinājums, kuru šajā apliecībā-iesniegumā ir sniedzis ienākumu saņēmējs vai viņa pārstāvis, ir patiess un atbilst īstenībai saskaņā ar ____________________ nodokļu administrācijas rīcībā esošo informāciju.

We confirm that the above mentioned recipient is (at the date of payment was) a resident of __________________ according to the Tax Agreement between _________________ and the Republic of Latvia and that the statement made in this form by the recipient himself or by his/her representative is true to the best of the ___________________________ Tax Administration knowledge.

iesnieguma parakstīšanas vieta un datums

place and date

paraksts

signature

Z.v.

Office seal

Finansu ministra vietā – īpašu uzdevumu ministrs

sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām  R.Zīle

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!