• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas šķērsošanu tranzītā bez vīzas noformēšanas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2006., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/141781

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nākamo Latvijas palīdzības spēku kontingentu Afganistānā

Vēl šajā numurā

16.08.2006., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas šķērsošanu tranzītā bez vīzas noformēšanas

Latvijas valdība ir pieņēmusi trešo valstu pilsoņiem labvēlīgu, Latvijas ceļošanu tranzītā atvieglojošu lēmumu. Tas paredz, ka, sākot ar 1.decembri, tranzītā Latvijas teritoriju bez Latvijas vīzas noformēšanas varēs šķērsot gan ar Šengenas valstu, gan ar jauno Eiropas Savienības (ES) valstu vīzām un uzturēšanās atļaujām, tāpat kā ar Lihtenšteinas un Šveices uzturēšanās atļaujām.

Iestājoties ES, Latvija uzņēmās saistības pievienoties Šengenas līgumam, kas paredz robežkontroles atcelšanu uz dalībvalstu robežām. Tas atvieglo ceļošanu gan pašas ES pilsoņiem, gan trešo valstu pilsoņiem. Latvija jau daļēji piemēro Šengenas acquis (Šengenas līgums un uz tā pamata izdotā 1990.gada 19.jūnija Šengenas konvencija, kā arī citi Šengenas līgumu iedzīvinošie normatīvie akti) kopš 2004.gada 1.maija. Tomēr pilnībā pievienoties Šengenas līguma darbības telpai Latvija plāno 2007.gada nogalē.

Viens no būtiskākajiem pamatnosacījumiem brīvas personu kustības īstenošanai Šengenas telpas ietvaros ir dalībvalstu izdoto ceļošanas dokumentu (tajā skaitā vīzu un uzturēšanās atļauju) savstarpēja atzīšana. Šengenas līguma dalībvalstis tranzīta un īstermiņa uzturēšanos nolūkos savstarpēji atzīst to izsniegtās vienotās vīzas, nacionālās ilgtermiņa vīzas un uzturēšanās atļaujas. Tomēr Latvijai kā jaunajai ES dalībvalstij attiecīgās normas būs saistošas tikai pēc pilnīgas Šengenas acquis pārņemšanas.

Tomēr, lai jaunajām ES dalībvalstīm atvieglotu Šengenas acquis pārņemšanas procesu, ES institūcijas ir pieņēmušas lēmumu, saskaņā ar kuru tiek dotas tiesības atzīt ieceļošanai savā teritorijā Šengenas līguma valstu, kā arī citu jauno ES dalībvalstu izsniegtās vīzas un uzturēšanās atļaujas.

Vienlaikus tika pieņemts lēmums, saskaņā ar kuru jaunajām dalībvalstīm tiek dotas arī tiesības atzīt Lihtenšteinas un Šveices izsniegtās uzturēšanās atļaujas.

Abu lēmumu izpratnē, par tranzītu tiek uzskatīta dalībvalsts teritorijas šķērsošana, kas nepārsniedz piecas dienas.

Latvijas valdība šā gada 25.jūlijā pieņēma lēmumu piemērot abus Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes lēmumus, sākot ar šā gada 1.decembri.

ĀM Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!