• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija nostājas pie Eifeļa torņa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.05.2001., Nr. 68 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu vēstures atgādinājums Francijā

Vēl šajā numurā

04.05.2001., Nr. 68

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija nostājas pie Eifeļa torņa

Pirms nedēļas, 24. aprīlī, Francijas galvaspilsētas Parīzes pašā centrā, Trokadero laukumā, iepretim Eifeļa tornim, Cilvēka muzejā (" Musee de l’ Homme ") tika atklāta plaša un daudzpusīga izstāde par Latvijas vēsturi, mākslu un tradīcijām (" Histoire, Arts, Traditions ").

02F.JPG (29506 BYTES)

Par šī vērienīgā projekta īstenošanu jau bija lasāms arī "LV" 20. aprīļa numurā.

Izstādes atklāšanā piedalījās Latvijas kultūras ministre Karina Pētersone, Latvijas vēstniece Francijā Sandra Kalniete, Francijas Nacionālās dabas un vēstures muzeju apvienības direktors Žans Klods Moreno, Latvijas Vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, vairāku Cilvēka muzeja departamentu direktori un arī bijusī Latvijas vēstniece Francijā Aina Nagobada–Ābola.

Latviskās pūces saktas simbols klājās pāri ne vien izstādes atklāšanas gaisotnei, bet arī tiešā nozīmē pāri Sēnai līdz pat tālāk esošajam Eifeļa tornim. Francijas sabiedrības interese par šo neparasti daudzveidīgo izstādi bija un turpina būt ļoti liela. Par to liecina jau pirmās publikācijas franču presē un raidījumi Francijas radio.

Izstādes atklāšanas ceremoniju, kur klāt bija daudzu valstu vēstnieki, gluži latviskā garā papildināja ansambļa "Vilki un vilcenes" uzstāšanās. Tomēr galvenā ievērība tika veltīta Latvijas kultūras ministres Karinas Pētersones franču valodā teiktajai uzrunai, atklājot izstādi: 11F.JPG (13055 BYTES)

— Administratora kungs, godātie direktoru kungi, ekselences, cienījamie klātesošie.

Man ir patiess prieks būt šodien šeit, pašā Parīzes sirdī, un kopā ar jums atklāt Latvijai vēsturisku izstādi.

Gribētos uzskatīt šo izstādi par vēsturisku divējādā ziņā: tas ir ievērojams notikums Latvijas un Francijas savstarpējo attiecību vēsturē, un arī šī izstāde ļoti lakoniskā un arī ļoti uzskatāmā veidā parāda, kā veidojusies latviešu nācija. Šī izstāde parāda, cik lielā mērā un vienlaikus, manuprāt, cik mazā mērā mēs esam iespaidojušies no citām kultūrām. Un šī izstāde arī parāda mums, pasaulei un Parīzei, cik noturīgi ir raksti un tradīcijas un kā tas viss vēl šodien pauž mūsu tautas mentalitāti.

Izstāde būs aplūkojama deviņus mēnešus — līdz pat nākamā gada 18. janvārim.

Tikko no Parīzes atgriezusies "LV" speciālkorespondente Dr. hist. Kristīne Ducmane ir sagatavojusi plašāku materiālu, kas fotoattēlos un intervijās ataino izstādes sagatavošanas un atklāšanas norisi un ko redakcija gatavo publicēšanai kādā no tuvākajiem "LV" numuriem.

"LV" informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!