• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tiesībām un atbildību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.12.1999., Nr. 397/398 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14208

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniegtas Ministru kabineta balvas

Vēl šajā numurā

01.12.1999., Nr. 397/398

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tiesībām un atbildību

Par skolēnu un pedagogu radošo darbu konkursu "Tavas tiesības un atbildība"

Tā īsti uzticēties var vienīgi tam, ko labi pazīst. Uz īsu brīdi ielūkoties policijas darbā, ikdienas pienākumu lokā, paraudzīties, kas ir iekšpusē tai mājai, kur šodien atrodas Valsts policijas galvenā ēka, un saprast, ka policisti ir gluži tādi paši cilvēki kā jebkurš no mums, bija tikai viens no pedagogu un skolēnu radošo darbu konkursa "Tavas tiesības un atbildība" noslēguma pasākuma mērķiem. Konkursu rīkoja Iekšlietu ministrijas Valsts policija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas Pedagogu izglītības atbalsta centru (PIAC), un tas noslēdzās vakar, 30.novembrī, ar laureātu apbalvošanu un īpašu noslēguma programmu. Galvenais radošo darbu sacīkstes mērķis bija veicināt pedagogu un skolēnu aktīvu iesaistīšanos tiesiskās izglītības īstenošanā skolā, tajā varēja piedalīties visu pakāpju izglītības iestāžu pedagogi, izglītības vadītāji, vispārizglītojošo skolu skolēni un profesionālo mācību iestāžu audzēkņi.

"Tiesības un atbildība ir jēdzieni, kas jāzina un jāizprot kopā," atklājot konkursa noslēguma pasākumu, uzsvēra Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa. "Ja padomājam par šo tēmu plašākās kategorijās, tad ideāls būtu sabalansētība un līdzsvars starp šīm divām īpašībām. Ne jau visi cilvēki zina likumus, lielum lielā daļa vadās pēc savas sirdsapziņas diktētā, un pamatu pamatos katrs arī pareizi izprot to, kas ir labi un kas ir slikti. Bet zināšanu nekad nav par daudz."

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, turpinot Valsts policijas priekšnieka domu, atzīmēja, ka šodienas realitāte prasa no cilvēka spēju piedāvāt sevi darba tirgū kā konkurētspējīgu darbinieku. "Un, jo vairāk zināšanu katrs spēj piedāvāt, jo lielākas ir viņa izredzes ko sasniegt. Tiesības ir tikai viena no zināšanu jomām, bet, studējot to un iedziļinoties tajā, var vienīgi iegūt. Un tas, pēc manām domām, ir arī galvenais šī konkursa dalībnieku panākums — jaunas zināšanas, plašāks redzesloks," sveicot laureātus, savu pārliecību pauda iekšlietu ministrs.

PIAC vadītājs Sarmis Mikuda nedaudz plašāk izskaidroja radošo darbu konkursa "Tavas tiesības un atbildība" mērķi. "Drošībsargājošās institūcijas vairāk lieto jēdzienus "tiesības" un "atbildība" un mēģina sabalansēt tos, turpretī izglītības darbinieki vairāk lieto vārdu salikumu "brīvība un atbildība". Demokrātiskas sabiedrības nākotne ir atkarīga no tā, vai mēs būsim spējīgi īstenot savu brīvību, savu atbildību ik uz soļa tiesiskas valsts apstākļos, vai cienām un ievērojam likumus un vai pirmkārt tos zinām. Izglītības programmās iekļautais tiesiskais minimums ir tikai mēģinājums likvidēt mūsu jaunatnes un bērnu tiesisko analfabētismu. Šī parādība ir izplatīta ne tikai skolēnu vidū, bet visā sabiedrībā. Un tieši tāpēc ir nepieciešams šāds konkurss, ko atļaušos nosaukt par pirmo bezdelīgu, un ceru, ka tam sekos vēl daudzi citi līdzīgi sadarbības projekti."

Raksturojot konkursā iesūtītos darbus un balvu ieguvējus, S.Mikuda atzina, ka ļoti maz ir tādu, kas palikuši ārpus apbalvoto loka. Priecē fakts, ka daudzi radošie darbi bija atceļojuši uz Rīgu no tāliem lauku rajoniem un novadiem, kas liecina, ka interese par tiesisko izglītību nav koncentrēta tikai Rīgā un citās Latvijas lielākajās pilsētās. Gan pedagogi, gan skolēni savos pētījumos aplūkojuši ļoti dažādas tēmas — nepilngadīgo noziedzības problēmas, bērnu tiesību jautājumus, skolotāju, skolēnu un ģimenes sadarbību tiesību garantēšanā skolā. Starp konkursa darbiem varēja rast arī nopietnus pieteikumus zinātniskajiem darbiem — tādi bija jau minētā noziedzības problēmu izpēte, kriminālnoziegumu un kriminālatbildības salīdzinājums jaunajā un vecajā krimināllikumdošanā. Visi konkursa laureāti saņēma balvas — grāmatu "Latvijas policijas vēsture" un dāvanu kartes no universālveikala "Centrs". (Konkursa laureātu sarakstu un darbu nosaukumus publicējam atsevišķi.)

Tomēr viena no svarīgākajām atzinības daļām, šķiet, bija Valsts policijas sarūpētā iespēja visiem apbalvotajiem, kā arī žurnālistiem ielūkoties sava darba ikdienā, izstaigāt ēku, kurai ir sava bēdīgi slavena vieta Latvijas vēsturē, pašiem savām acīm redzēt gan to telpu, kurā tiek apkopota un glabāta pati slepenākā informācija, gan iepazīties ar Ekonomikas policijas "ieguvumiem" — viltoto naudu, dokumentiem un citiem priekšmetiem, kas liecina par cilvēku bagāto izdomu, kas diemžēl tiek likta lietā, lai krāptu valsti. Valsts policijas darbinieki iepazīstināja klātesošos arī ar saviem sensenajiem uzticamajiem palīgiem — suņiem. Latvijas kinoloģijas centrs pastāv jau 35 gadus, ar katru gadu tā darbība uzlabojas un kļūst efektīvāka — 1997.gadā ar suņu palīdzību atklāti 145 noziegumi, 1998.gadā — 166, bet šogad to skaits, iespējams, jau pārsniegs divus simtus. Skaistais četrkājainais cilvēka draugs un palīgs — suns — šodien policijas darbā iesaistās gan kā narkotiku meklētājs, gan kā vainīgā identificētājs, gan kā sargs un apsargs, arī kā glābējs.

Tikšanās laikā daudzkārt izskanēja jautājums: kāda ir šīs mājas — Brīvības ielas 61.nama — aura? Tautā ēka pazīstama galvenokārt ar nosaukumu "stūra māja", un ar to saistās daudzas baigas mūsu vēstures lappuses, ko rakstījusi tāda institūcija kā Valsts drošības komiteja. 1912.gadā celto īres namu tā pārvērta par moku un ciešanu vietu, kuras kvintesence slēpjas vārdos "čekas pagrabi". Kā tie izskatās šodien, pārliecināties varēja ikviens radošo darbu konkursa noslēguma pasākuma dalībnieks — arī par to bija parūpējušies Valsts policijas darbinieki.

"Tavas tiesības un atbildība" — šie vārdi no konkursa tēmas izvērtās arī par sarunu starp pedagogiem, skolēniem un policijas darbiniekiem. Svarīga bija atziņa, ka atbildība ir vienlaikus jāuzņemas katram pašam un tajā pašā laikā arī jāraugās, lai no kāda netiktu prasīts par daudz. Skolas solā vien iemācīt tiesības, likumus un atbildības sajūtu nevar. Pareizais ceļš ir sadarbība, kas māca vērtēt un saprast — kāpēc tā un ne citādi. Izglītības un Iekšlietu ministrijas ir atradušas savu kopdarbības modeli, un rezultāti ne tikai būs, bet jau ir.

Liena Pilsētniece, "LV" iekšlietu redaktore

P1.JPG (40578 BYTES)
Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš un Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!