• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2006. gada 1. augusta saistošie noteikumi Nr. 50 "Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2006., Nr. 137 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142368

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Politiskā patriotiskā Apvienība "Dzimtene" 9.Saeimas priekšvēlēšanu programma

Vēl šajā numurā

29.08.2006., Nr. 137

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 50

Pieņemts: 01.08.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.50

Rīgā 2006.gada 1.augustā (prot. Nr.46, 3.§)

Par pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem pēc pilngadības sasniegšanas

Izdoti saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 12.panta ceturto daļu un 43.panta pirmo daļu, Ministru kabineta 15.11.2005. noteikumu Nr.857 “Noteikumi par sociālajām garantijām bārenim un bez vecāku gādības palikušajam bērnam, kurš ir ārpusģimenes aprūpē, kā arī pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās” 27., 29., 30. un 31.punktu

 

I. Vispārīgie noteikumi

1. Šo saistošo noteikumu mērķis ir noteikt valsts paredzēto sociālo garantiju apmēru un pašvaldības palīdzības saņemšanas kārtību pilngadību sasniegušajiem bāreņiem un bez vecāku gādības palikušajiem bērniem (turpmāk – bāreņi) pēc ārpusģimenes aprūpes izbeigšanās.

2. Tiesības saņemt šajos saistošajos noteikumos paredzēto pašvaldības palīdzību ir bāreņiem, par kuru ārpusģimenes aprūpi lēmumu ir pieņēmusi Rīgas bāriņtiesa.

3. Lai saņemtu šajos saistošajos noteikumos paredzēto pašvaldības palīdzību, bārenis vēršas ar iesniegumu, uzrādot apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai:

3.1. Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālajā dienestā atbilstoši deklarētajai vai faktiskajai dzīvesvietai;

3.2. Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālajā dienestā atbilstoši savai pēdējai pastāvīgajai dzīvesvietai vai atbilstoši Rīgas bāriņtiesas lēmumā vai tiesas sprieduma konstatējošajā daļā norādītajam, ja bārenis ir reģistrējis pagaidu dzīvesvietu ārpus Rīgas;

3.3. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas Sociālajā dienestā, ja nav iespējams noteikt konkrētu bāreņa dzīvesvietas adresi pirms ārpusģimenes aprūpes.

3. Šajos saistošajos noteikumos minēto pabalstu izmaksas netiek ņemtas vērā, aprēķinot bāreņiem pabalstu garantētā minimālā ienākuma līmeņa nodrošināšanai.

II. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai

5. Pabalsts patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir divu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apmērā.

6. Tiesības saņemt pabalstu patstāvīgas dzīves uzsākšanai ir no dienas, kad bārenim beigusies ārpusģimenes aprūpe audžuģimenē, pie aizbildņa vai internātskolā, un tās saglabājas 6 mēnešus. Par dokumentu, kas apliecina, ka beigusies ārpusģimenes aprūpe internātskolā, uzskatāms internātskolas, kurā bārenis ir bijis ievietots, izglītības dokuments vai internātskolas izsniegta izziņa, ka bārenis ir atskaitīts no mācību iestādes.

III. Vienreizējs pabalsts sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei

7. Vienreizējā pabalsta sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei apmērs ir Ls 175.

8. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu sadzīves priekšmetu un mīkstā inventāra iegādei bārenim ir neatkarīgi no tā, vai viņš ir saņēmis pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā. Šīs tiesības saglabājas ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecumam.

IV. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bāreņiem – mācību iestāžu audzēkņiem

9. Pabalsts ikmēneša izdevumiem bāreņiem – mācību iestāžu audzēkņiem tiek noteikts valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

10. Bārenis ir tiesīgs saņemt pabalstu ikmēneša izdevumiem, ja viņš, sasniedzot pilngadību, pēc vispārējās pamatizglītības iegūšanas nepārtraukti turpina mācības vispārējās vidējās vai profesionālās izglītības iestādē, ir sekmīgs izglītības iestādes audzēknis, kā arī nav stājies laulībā.

11. Pēc pieprasījuma iesniegšanas pabalsts ikmēneša izdevumiem bāreņiem – mācību iestāžu audzēkņiem tiek aprēķināts no tiesību uz pabalstu rašanās dienas.

12. Aprēķinot pabalstu ikmēneša izdevumiem bāreņiem – mācību iestāžu audzēkņiem otrajam mācību pusgadam, pabalsta izmaksas periods ir līdz 1.sep­tembrim.

13. Pabalsta ikmēneša izdevumiem bāreņiem – mācību iestāžu audzēkņiem saņemšanai papildus 3.punktā minētajiem dokumentiem Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālajā dienestā jāiesniedz izglītības iestādes izziņa par to, ka bārenis ir sekmīgs (pēc pusgada ieskaišu nokārtošanas) vai arī pēc pamatizglītības iegūšanas ir uzsācis mācības 10.punktā minētajā izglītības iestādē.

V. Pabalsts ikmēneša izdevumiem dzīvojamās telpas īrei un komunālajiem maksājumiem

14. Pabalsts ikmēneša izdevumiem dzīvojamās telpas īrei un komunālajiem maksājumiem tiek izmaksāts līdz dzīvojamās telpas piešķiršanai, ja bārenis ir reģistrējies Rīgas domes Komunālā departamenta Dzīvokļu pārvaldes palīdzības reģistrā dzīvokļa jautājumu risināšanai.

15. Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālā dienesta sociālā darba speciālists pirms lēmuma par pabalsta piešķiršanu pieņemšanas apmeklē bāreni viņa dzīvesvietā un aizpilda veidlapu “Apsekošana dzīvesvietā” atbilstoši Rīgas domes 17.02.2004. saistošo noteikumu Nr.56 “Par dzīvokļa pabalstu Rīgas iedzīvotājiem” 2.paraugam.

16. Pabalsta saņemšanai Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālajā dienestā papildus 3.punktā minētajiem dokumentiem jāiesniedz dzīvojamās telpas īres līguma kopija.

17. Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālais dienests sedz dzīvojamās telpas īres līgumā norādīto summu, t.i., dzīvojamās telpas īres maksu, un komunālos maksājumus, bet ne vairāk kā Ls 100 mēnesī.

18. Pabalsts tiek pārskaitīts nama apsaimniekotāja kontā vai bāreņa norādītajā kontā, ja nama apsaimniekotājs neuzrāda savu norēķina konta numuru.

VI. Pašvaldības iestāžu lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

19. Rīgas priekšpilsētas (rajona) Sociālais dienests rakstveidā informē bāreni par lēmumu nepiešķirt pabalstu, pamatojot atteikumu, kā arī norādot lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

20. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt mēneša laikā var apstrīdēt Rīgas domes Labklājības departamentā, bet tā lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

21. Rīgas domes Labklājības departaments ir atbildīgs par saistošo noteikumu izpildes novērošanu.

Noslēguma jautājums

22. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstos “Latvijas Vēstnesis” un “Rīgas Balss” un stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Rīgas domes priekšsēdētājs A.Aksenoks

Rīgā 2006.gada 4.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!