• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvija var būt lepna par panākumiem Eiropas ceļā". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.12.1999., Nr. 399 https://www.vestnesis.lv/ta/id/14237

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mūsu attiecības ar Zviedriju ir lieliskas un īpašas"

Vēl šajā numurā

02.12.1999., Nr. 399

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvija var būt lepna par panākumiem Eiropas ceļā"

Vakar Rīgā darba vizītē uzturējās Nīderlandes Eiropas lietu ministrs Diks Benshops

Vakar, 1. decembrī, mūsu valstī darba vizītē bija ieradies Nīderlandes Karalistes Ārlietu ministrijas Eiropas lietu ministrs Diks Benshops, lai ar Latvijas ārlietu ministru Induli Bērziņu apspriestu mūsu valsts progresu ceļā uz Eiropas Savienību un citus ar drīzo ES valstu vadītāju sanāksmi Helsinkos saistītus jautājumus.

Diks Benshops vakar tikās arī ar Latvijas tieslietu ministru Valdi Birkavu, pārrunājot Eiropas Savienības trešā pīlāra jautājumus. Savukārt ar Latvijas Bankas prezidentu Eināru Repši tika apspriests mūsu valsts ekonomiskais progress ceļā uz Eiropas Savienību. Nīderlandes Karalistes Eiropas lietu ministrs tikās arī ar Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisijas pārstāvjiem.

Vakar pēcpusdienā Ārlietu ministrijā notika Latvijas Republikas ārlietu ministra Induļa Bērziņa un Nīderlandes Karalistes Eiropas lietu ministra Dika Benshopa preses konference.

"Nīderlande Latvijai ir ļoti svarīga partnere mūsu valsts virzībā uz Eiropas Savienību un NATO," preses konferencē uzsvēra I.Bērziņš. "Mēs ar Nīderlandes Eiropas lietu ministru pārrunājām arī abu valstu iespējamo sadarbību pēc Helsinku sanāksmes, kad Latvija jau būs uzaicināta uz iestāšanās sarunām, sadarbību, kas mūsu valstij ļautu iestāties ES jau līdz 2005.gadam."

Latvijas ārlietu ministrs informēja, ka pārrunātas arī abu valstu divpusējo attiecību aktualitātes un Latvijas virzība uz NATO, kā arī citi svarīgi jautājumi, piemēram, situācija Čečenijā.

Nīderlandes Ārlietu ministrijas Eiropas lietu ministrs Diks Benshops uzsvēra, ka viņa valdībai ir nozīmīgi veidot ciešas attiecības ar visām ES kandidātvalstīm. "Gatavojoties iestāties ES, jūs gatavojaties ciešiem kontaktiem ne vien ar Briseli, bet ar visām ES dalībvalstīm," teica D.Benshops. "Nīderlandes valdība atbalsta ES paplašināšanu ne vien politiski, bet arī praktiski, piemēram, sniedzot Latvijai finansiālu palīdzību valsts valodas mācīšanai un integrācijas procesa sekmēšanai. Esmu pārliecināts, ka Helsinku sanāksmē tiks nolemts sākt iestāšanās sarunas ar Latviju un tas jūsu valstij dos jaunas, daudz plašākas iespējas."

"Latvijas Vēstnesis":

— Ministru kungi, vai jūs abi esat vienlīdz optimistiski attiecībā uz gaidāmajiem Helsinku sanāksmes rezultātiem Latvijas kontekstā?

D.Benshops:

— Jā, es esmu noskaņots ļoti optimistiski. ES dalībvalstu vidū valda vienprātība, ka sarunas jāuzsāk ar visām kandidātvalstīm. Pēc tam jau katra virzīsies uz priekšu atbilstoši savai gatavības pakāpei. Es domāju, Latvija var būt lepna par saviem panākumiem ceļā uz ES. Jūsu valsts var būt arī pilnīgi pārliecināta par drīzu iestāšanās sarunu sākšanu. Un tas būs ļoti nozīmīgs solis Latvijas ceļā uz ES.

I.Bērziņš:

— Par Helsinkiem es arī esmu noskaņots optimistiski. Mūs uzaicinās sākt iestāšanās sarunas. Jautājums ir — kad sāksies reālā kandidātvalstu diferenciācija. Pagaidām mani Rietumu kolēģi diemžēl nesniedz skaidru atbildi uz šo jautājumu. Kad pēc sarunu sākuma sāksies arī reālā kandidātvalstu diferenciācija — lūk, tad es būšu pilnīgs optimists.

 

Vakar Ārlietu ministrijā diplomātu un žurnālistu klātbūtnē Nīderlandes Ārlietu ministrijas Eiropas lietu ministrs Diks Benshops un ANO Attīstības programmas (UNDP) pārstāvis Latvijā Jans Sands Sorensens parakstīja līgumu par Nīderlandes papildu finansējumu Latvijai valsts valodas mācīšanai. J.S.Sorensens augstu novērtēja Nīderlandes aktīvo finansiālo līdzdalību ANO Attīstības programmā Latvijā, pavēstot, ka šī programma jau sasniegusi astoņus miljonus ASV dolāru. ANO pārstāvis arī pievienojās Latvijas ārlietu ministra nesen paustajam viedoklim, ka sabiedrības migrācija Latvijā cieši saistīta ar mūsu valsts integrāciju Eiropas struktūrās.

Jānis Ūdris, "LV" ārpolitikas redaktors

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!