• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Somijas parlamenta priekšsēdētāja vizīti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.08.2006., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Somijas parlamenta priekšsēdētājs, tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

31.08.2006., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Somijas parlamenta priekšsēdētāja vizīti

 

Pie Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja

Trešdien, 30.augustā, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns un komisijas deputāti tikās ar Somijas Republikas parlamenta (Eduskunta) priekšsēdētāju Pāvo Liponenu (Paavo Lipponen) un viņa vadīto delegāciju.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs O.Kastēns sveica Somijas parlamenta priekšsēdētāju P.Liponenu un viņa vadīto delegāciju Saeimā laikā, kad Somija ir prezidējošā Eiropas Savienības (ES) valsts, un īsumā pastāstīja par komisijas darbu. Savukārt Somijas parlamenta priekšsēdētājs pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu un apliecināja savas valsts vēlmi padziļināt attiecības ar Latviju.

Sarunā īpaša uzmanība tika pievērsta ES aktualitātēm – enerģētikas politikai un enerģētikas drošības jautājumiem, Ziemeļu dimensijai, Eiropas nākotnei un kaimiņu politikai. Runājot par aktualitātēm enerģētikā, puses atzina, ka ļoti svarīga ir Baltijas jūras reģiona valstu cieša sadarbība un kopīgu pozīciju izstrāde. Spriežot par Eiropas nākotni, tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka ir svarīgi pilnveidot un sakārtot katras ES dalībvalsts ekonomisko situāciju, darba tirgu, inovācijas, nodokļu politiku un pensiju sistēmu. Jāturpina arī diskusijas ar sabiedrību par Eiropas konstitucionālā līguma nozīmi un nepieciešamību.

Puses pieskārās arī starptautiskajām aktualitātēm, tostarp notikumiem Tuvo Austrumu reģionā.

Tikšanās noslēgumā O.Kastēns novēlēja Somijas parlamenta priekšsēdētājam P.Liponenam un viņa vadītajai delegācijai veiksmīgu vizītes turpinājumu Latvijā.

Saeimas preses dienests

Pie ārlietu ministra

Ārlietu ministrs Artis Pabriks trešdien, 30.augustā, tikās ar Somijas parlamenta priekšsēdētāju Pāvo Liponenu (Paavo Lipponen) un pārrunāja Eiropas Savienības (ES) iesaisti Izraēlas un Libānas konfliktsituācijas atrisināšanā. Amatpersonas bija vienisprātis, ka ES militārās un civilās palīdzības sniegšana ir svarīga Libānas valstij un kopīgās ES ārpolitikas un drošības politikas veidošanā.

Artis Pabriks uzsvēra, ka pilnībā atbalsta Eiropas Savienības iesaisti un ka tas ir liels izaicinājums un milzīga atbildība. Viņš informēja, ka Latvija jau ir iesaistījusies piecās starptautiskajās operācijās un līdz ar to tās rīcībā esošie militārie resursi ir ierobežoti, taču Latvija vēlētos turpmāk vairāk iesaistīties ES vadītajās starptautiskajās operācijās. Ārlietu ministrs un Somijas parlamenta priekšsēdētājs atzina, ka mazām valstīm kā Latvijai un Somijai iesaistīšanās starptautiskās misijās nodrošina ietekmes palielināšanu un starptautiskās sabiedrības atbalstu, ja tāds ir nepieciešams.

Artis Pabriks informēja, ka Latvija apsver iespēju sniegt civilu palīdzību Libānas iedzīvotājiem. Somijas parlamenta priekšsēdētājs to ļoti atzinīgi novērtēja un norādīja, ka ES iesaistei plānotas vairākas fāzes.

Gan Artis Pabriks, gan Pāvo Liponens bija pārliecināti, ka ES ārpolitikai un enerģētikas politikai jābūt daudz koordinētākai, jo no tā ieguvējas būtu visas Eiropas valstis. Turklāt ES dalībvalstīm vajadzētu vairāk atbalstīt vienai otru, veidojot attiecības ar trešajām valstīm.

Ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Somijas prezidentūru ES, norādot, ka Somija savus uzdevumus līdz šim pildījusi ļoti augstā līmenī. Puses pārrunāja arī Latvijas un Krievijas attiecības, Ziemeļu dimensijas attīstību un citas ārpolitikas aktualitātes.

Pāvo Liponens ir Somijas parlamenta priekšsēdētājs kopš 2003.gada, iepriekš bijis Somijas premjerministrs.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!