• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Maltas ārlietu ministra vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2006., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142872

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 31.augusta sanāksmē

Vēl šajā numurā

05.09.2006., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Maltas ārlietu ministra vizīti Latvijā

 

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Pirmdien, 4.septembrī, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre tikās ar Maltas Republikas ārlietu ministru Maiklu Frendo.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas un Maltas divpusējo attiecību padziļināšanas un sadarbības iespējas, kā arī Eiropas Savienības (ES) aktualitātes.

02.JPG (10622 bytes)
Maltas Republikas ārlietu ministrs Maikls Frendo
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Abas puses atzinīgi novērtēja līdzšinējo sadarbību un bija vienisprātis par tās plašajām attīstības iespējām, aktivizējot starpparlamentāros un ekonomiskos kontaktus, tostarp ES kontekstā. Maltas ārlietu ministrs M.Frendo informēja, ka pēc Maltas prezidenta E.Feneha-Adami vizītes Latvijā vērojama biznesa kontaktu aktivēšanās starp abām valstīm. Ārlietu ministrs arī pastāstīja par ieceri veidot diplomātu pieredzes apmaiņas vizītes.

Tikšanās laikā pārrunāta Eiropas enerģētikas politika un ES Līguma par konstitūciju Eiropai turpmākā virzība. Puses bija vienisprātis, ka ir jārod risinājums, kas aizstāvētu valstu nacionālās intereses.

Saeimas priekšsēdētāja un ministrs arī sprieda par reģionālās sadarbības nozīmi, kā pozitīvu piemēru minot Baltijas asambleju un Vidusjūras valstu parlamentu sadarbību.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Ministru prezidents Aigars Kalvītis pirmdien, 4.septembrī, tikās ar Maltas Republikas ārlietu ministru Maiklu Frendo (Michael Frendo), kurš ieradies Latvijā darba vizītē.

Ministru prezidents un Maltas ārlietu ministrs pārrunāja iespējas ciešāk sadarboties ekonomikā, veicināt tūrismu un savstarpējas investīcijas. Aigars Kalvītis uzsvēra, ka ir jāattīsta aktīvāki uzņēmēju kontakti un tūrisms ir pirmais solis uzņēmējdarbības sekmēšanai.

Ministru prezidents atzinīgi novērtēja ieceri veidot ciešāku sadarbību starp Latvijas un Maltas ārlietu ministrijām un izveidot jauno diplomātu apmaiņas programmu, kas sekmētu diplomātu sadarbības tīklu izveidi.

Tikšanās laikā uzmanība bija veltīta Eiropas Savienības (ES) aktuālajiem jautājumiem – Šengenas līguma un eirozonas paplašināšanai, uzsverot nepieciešamību ievērot stingru fiskālo disciplīnu, lai spētu izpildīt eiro ieviešanas kritērijus.

Puses bija vienisprātis par iespējām paplašināt abu valstu sadarbību ES jautājumos daudzās jomas, kurās Latvijai un Maltai ir līdzīgas intereses. Arī Maltai ir aktuāla ES kaimiņu politika, jo Malta tāpat kā Latvija ir ES ārējās robežas valsts. Ministru prezidents apliecināja vēlmi veidot ciešāku sadarbību ar Vidusjūras valstīm ES jautājumos, līdzīgi kā jau notiek cieša sadarbība starp Baltijas valstīm.

Aigars Kalvītis ierosināja organizēt Latvijas un Maltas premjerministru un uzņēmēju vizīšu apmaiņu, lai aktivizētu sadarbību starp abām valstīm.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Pie ārlietu ministra

Ārlietu ministrs Artis Pabriks 3.septembrī, tiekoties ar Maltas ārlietu ministru Maiklu Frendo (Michael Frendo), vienojās tuvākajā laikā parakstīt saprašanās memorandu par diplomātu vizītēm pieredzes apmaiņai.

Ministri bija vienisprātis, ka turpmāk nepieciešama abu valstu ekonomikas ministru tikšanās, lai attīstītu kontaktus starp uzņēmējiem un veicinātu starpvalstu tūrismu. Šobrīd savstarpējās tirdzniecības apjomiem ir pieaugoša tendence, un vērojamas plašas attīstības iespējas.

Artis Pabriks pauda gandarījumu par Maltas lēmumu atvērt savu goda konsulātu Rīgā, kas stiprinātu abu valstu attiecības. Savukārt Maikls Frendo pateicās par augstā līmenī organizēto Maltas prezidenta pirmo vizīti Latvijā, kas norisinājās no šī gada 18. līdz 20.jūnijam un ir apliecinājums labajām attiecībām un konstruktīvajam dialogam, kas veidojas starp Latviju un Maltu.

Ministri pārrunāja arī situāciju Tuvajos Austrumos, aktualitātes Eiropas Savienībā, kā arī reģionālo sadarbību starp Vidusjūras valstīm.

Šogad aprit 15 gadi, kopš nodibinātas Maltas un Latvijas diplomātiskās attiecības. Malta atzina Latvijas neatkarību 1991.gada 26.augustā. Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm tika nodibinātas 1992.gada 1.janvārī.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!