• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārpolitiskajiem izaicinājumiem nākamajiem gadiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.09.2006., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143059

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Ungārijas prezidenta valstsvizīti Latvijā 5. - 6.septembrī

Vēl šajā numurā

07.09.2006., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārpolitiskajiem izaicinājumiem nākamajiem gadiem

 

Ārlietu ministrs Artis Pabriks trešdien, 6.septembrī, tikās ar Ārlietu padomes locekļiem un pārrunāja ārpolitikas izaicinājumus nākamajiem gadiem. Padomes locekļi atzina, ka viens no lielākajiem izaicinājumiem būs enerģijas trūkums pasaulē, kas ietekmēs arī valstu ārpolitiku. Tā kā šis jautājums ir aktuāls gandrīz visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, šī problēma būtu jārisina visām dalībvalstīm kopīgi.

Latvijai tuvākajos gados būs aktuāls jautājums par jaunu vēstniecību atvēršanu valstīs un reģionos, kur notiek aktīva ekonomiskā darbība vai arī kur tas ir politiski būtiski. Padomes locekļi bija vienisprātis, ka jaunu vēstniecību atvēršanas lietderība katrā valstī ir rūpīgi jāizvērtē, jo Latvija ierobežoto resursu dēļ nevarēs atvērt tik daudz pārstāvniecību kā lielās valstis. Padomes locekļi atzinīgi novērtēja uzsākto praksi, nosūtot Latvijas diplomātus darbā kādā no ES valstu vēstniecībām valstīs, kurās Latvija līdz šim nav pārstāvēta. Ministrs informēja, ka šobrīd Latvijai ir daudz mazāk pārstāvniecību nekā, piemēram, mūsu kaimiņvalstij Lietuvai.

Artis Pabriks akcentēja, ka turpmākajos gados jāturpina darbs pie izglītības iestādes izveidošanas diplomātiem, lai uzlabotu akadēmiskās un profesionālās zināšanas. Ministrija jau ir uzsākusi sarunas par sadarbību ar vairākām Latvijas augstskolām. Padomes locekļi izteica ierosinājumu, ka nākotnē to varētu attīstīt par starptautisku projektu, kas palīdzētu piesaistīt gan finansējumu, gan profesionālus pasniedzējus.

Ārpolitikas padomes locekļi atzina, ka Latvijas sabiedrībā jāaktualizē jautājums par demokrātiskām un eiropeiskām vērtībām, kas balstītas uz toleranci un iecietību, jo pēdējā laikā sabiedrībā vērojama rasisma, homofobijas un citu neiecietības pazīmju attīstība, kas rada negatīvu priekšstatu par mūsu valsti.

Sanāksmē piedalījās ārlietu ministrs Artis Pabriks, Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Vaira Paegle, Ārlietu ministrijas Plānošanas grupas vadītājs, speciālo uzdevumu vēstnieks Gints Jegermanis, Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš, Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš, Rīgas Biznesa skolas rektors Jānis Grēviņš un LATO valdes priekšsēdētājs Toms Baumanis.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!