• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Ministru prezidenta oficiālo vizīti Moldovā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2006., Nr. 144 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143144

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas 2006.gada 7.septembra sēdē

Vēl šajā numurā

08.09.2006., Nr. 144

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Ministru prezidenta oficiālo vizīti Moldovā

 

Ceturtdien, 7.septembrī, ar svinīgu sagaidīšanas ceremoniju sākās Latvijas Republikas Ministru prezidenta Aigara Kalvīša oficiālā vizīte Moldovas Republikā.

Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Moldovas premjerministru Vasili Tarlevu (Vasile Tarlev). Aigars Kalvītis atzina, ka izveidojies ļoti intensīvs politiskais dialogs starp Latviju un Moldovu. Ministru prezidents atzīmēja abu valstu ļoti sekmīgo un sistemātisko sadarbību. Latvijas eksperti ir piedalījušies un pašreiz līdzdarbojas vairāk nekā 25 sadarbības projektos saistībā ar administratīvo un juridisko jautājumu sakārtošanu, parlamentāro sadarbību, likumdošanas saskaņošanu un Eiropas integrācijas jautājumiem. Latvijas puse piedāvājusi veidot projektus banku sektora izveidei un likumdošanas sakārtošanai, ekonomiskās un investīciju vides uzlabošanai, kā arī pārtikas un veterināro dienestu jautājumos.

Moldovas premjerministrs pateicās par Latvijas sniegto palīdzību un atzinīgi novērtēja uzsāktos un iecerētos projektus. Vasili Tarlevs uzsvēra, ka Latvija ar lielu izpratni darbojas ārpolitikas jomā un ir sniegusi ievērojamu atbalstu valstij projektos, kas tuvina Moldovu ES. Premjerministrs pateicās par atbalstu Moldovas individuālā dialoga intensificēšanā ar NATO un lūdza Latvijas ekspertu iesaisti šī dialoga tālākā virzībā. Aigars Kalvītis uzsvēra, ka pastāv ļoti plašas perspektīvas Latvijas un Moldovas sadarbībai un tā ir viena no Latvijas ārpolitikas prioritātēm.

Latvijas valdības vadītājs pauda gandarījumu par sekmīgo iesaistīšanos Eiropas Savienības (ES) robežkontroles misijā uz Ukrainas un Moldovas robežas, kurā piedalās pieci Latvijas robežsargi un divi muitas darbinieki, sniedzot savu ieguldījumu ekonomisko problēmu risināšanā reģionā. Ministru prezidents akcentēja, ka Latvija augstu novērtē šīs misijas darbu un uzskata, ka misijas mandāts būtu jāpagarina un jāpalielina. Aigars Kalvītis atzina, ka ES jāvienojas par ES robežkontroles misijā iesaistīto robežsargu un muitnieku skaita palielināšanu.

Ministru prezidents informēja par Latvijas veiktajiem pasākumiem vīzu režīma atvieglošanā starp abām valstīm – jau šā gada maijā Ministru kabinets pieņēma lēmumu par bezmaksas vīzu izsniegšanu Moldovas pilsoņiem. Savukārt Moldovas valdība šā gada 27.maijā lēma par bezvīzu režīma ieviešanu Latvijas pilsoņiem. Ministru prezidents pauda uzskatu, ka ir jāvienkāršo kopējais ES vīzu režīms ar Moldovu un Kišiņevā jāizveido ES vīzu izsniegšanas centrs. Tuvākajā laikā Latvijas pārstāvji sadarbībā ar Eiropas Komisiju centīsies panākt šī jautājuma praktisku risināšanu.

Aigars Kalvītis atzina, ka ir nepieciešama lielāka Latvijas uzņēmēju aktivitāte Moldovā. Lai gan pēdējā gada laikā par 40% ir pieaudzis tirdzniecības apjoms ar Moldovu, ekonomiskās sadarbības potenciāls starp abām valstīm ir ļoti liels.

Tikšanās noslēgumā premjerministri parakstīja divpusēju līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Moldovas Republikas valdību par sadarbību izglītībā, kultūrā, jaunatnes un sporta lietās.

Turpinot oficiālo vizīti Moldovas Republikā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis vakar tikās ar Moldovas ekonomikas ministru Valeriu Lazā.

Tikšanās laikā pārrunāti vairāki jautājumi: abu valstu ekonomiskā sadarbība, Latvijas integrācija Eiropas Savienībā (ES) un Moldovas ekonomikas attīstības perspektīvas.

Ministru prezidents iepazīstināja ekonomikas ministru ar Latvijas veiktajām reformām, tuvinoties ES, kas lielā mērā noteica Latvijas turpmāko straujo ekonomisko attīstību.

Aigars Kalvītis norādīja, ka Moldovai jāveido tāda ekonomiskā struktūra, kas nākotnē nodrošinātu visdinamiskāko attīstību.

Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas un Moldovas reģionu attīstību. Moldovas ekonomikas ministrs kā vienu no reģionālās attīstības problēmām atzīmēja to, ka 80% no aktīvās ekonomikas atrodas valsts galvaspilsētā Kišiņevā. Ministrs informēja par Moldovas valdības izstrādāto investīciju stratēģiju, kas koncentrēsies uz investīciju piesaisti eksportam.

Valeriu Lazā atzina, ka Moldova pastiprināti pēta Latvijas pieredzi strukturālo reformu, privatizācijas un sabiedrisko pakalpojumu regulatora izveides jautājumos. Ekonomikas ministrs pauda uzskatu, ka Moldovai iespējams pārņemt Latvijas pieredzi dažādu institūciju veidošanā un ekonomiskās attīstības modeli. Ministrs pauda interesi veidot sadarbību ar Latviju Banku likumdošanas jautājumos.

Sarunas noslēgumā ekonomikas ministrs raksturoja Moldovas un tās kaimiņvalstu tirdzniecību ar ES un atzina, ka Moldovas un ES tirdzniecība ir apgrūtināta. Valeriu Lazā lūdza Latviju pārrunāt šo jautājumu ar citām ES dalībvalstīm, lai uzlabotu tirdzniecības nosacījumus.

Vizītes turpinājumā Ministru prezidents nolika ziedus pie Moldovas karaļa Stefana Lielā pieminekļa.

Aigars Kalvītis tikās ar Latvijas pārstāvjiem ES robežsardzes misijā.

Vakarā Ministru prezidents piedalījās Moldovas premjerministra rīkotajās oficiālajās vakariņās par godu Ministru prezidentam Aigaram Kalvītim.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!