• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2006. gada 6. septembra lēmums Nr. 93 "Par tirgus dalībnieku apvienošanos Lieta Nr.1984/06/06/14 Par SIA "Hansa Pharma" un SIA "VECĀ APTIEKA" ziņojumu par apvienošanos". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2006., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/143748

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Konkurences padomes lēmums Nr.94

Par lietas neierosināšanu
Par SIA "Jūlija O" 04.08.2006. iesniegumu Nr.307/08-04/276

Vēl šajā numurā

19.09.2006., Nr. 149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 93

Pieņemts: 06.09.2006.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr.93

Publiskojamā versija

Rīgā 2006.gada 6.septembrī (prot. Nr.52, 3.§)

Par tirgus dalībnieku apvienošanos

Lieta Nr.1984/06/06/14

Par SIA “Hansa Pharma” un SIA “VECĀ APTIEKA” ziņojumu par apvienošanos

Konkurences padome 11.08.2006. saņēma ziņojumu par SIA “Hansa Pharma” un SIA “VECĀ APTIEKA” apvienošanos (turpmāk — Ziņojums). Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 16.panta pirmo daļu, 06.09.2006. sēdē (prot. Nr.52, 3.§) nolēma par pilna ziņojuma iesniegšanas datumu uzskatīt 11.08.2006.

SIA “Hansa Pharma” 31.03.1995. ir reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā ar reģ. Nr.40003252167, juridiskā adrese — Kleistu iela 24, Rīga, LV – 1067.

SIA “VECĀ APTIEKA” 04.06.1993. ir reģistrēta LR Uzņēmumu reģistrā ar reģ. Nr.46603002650, juridiskā adrese — Rīgas iela 6, Salacgrīva, LV– 4033.

Izvērtējot Ziņojumā ietverto un Konkurences padomes rīcībā esošo informāciju, Konkurences padome

konstatēja:

1. SIA “Hansa Pharma” darbības veidi saskaņā ar statūtiem ir farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas, tualetes piederumu mazumtirdzniecība, tirdzniecība aptiekās, kurās sagatavo un izsniedz zāles, medicīnisko un ortopēdisko preču mazumtirdzniecība un pārējās darbības cilvēka veselības aizsardzības jomā.

2001.gadā “Tamro Corporation” koncerns Latvijā sāka pakalpojumu sniegšanu mazumtirdzniecībā, iegādājoties SIA “Hansa Pharma” (“Ģimenes aptieka”).

SIA “Hansa Pharma” realizē izšķirošo ietekmi vairākos meitasuzņēmumos: SIA “Evija Liepāja”, SIA “Baltijas aktivitāte”, SIA “Retējs 1”, SIA “Gaisma– Plus”, no 2005.gada SIA “Sirova”, SIA “Jūrmalas aptieka”, SIA “Rozes aptieka”, SIA “Bulduru aptieka 1”, SIA “Aromalatfarm”, SIA “RIELA”, SIA “Brasas aptieka”, no 2006.gada arī SIA “Kuldīgas Lielā aptieka”.

2. SIA “VECĀ APTIEKA” darbība ir saistīta ar farmaceitisko un medicīnisko preču, kosmētikas, tualetes piederumu mazumtirdzniecību, kā arī tirdzniecību aptiekās, kurās sagatavo un izsniedz zāles.

Ne SIA “VECĀ APTIEKA”, ne tās dalībniekiem nav izšķirošas ietekmes pār citiem tirgus dalībniekiem.

3. Saskaņā ar 08.08.2006. noslēgto Daļu pirkuma līgumu starp SIA “Hansa Pharma” un SIA “VECĀ APTIEKA”, (*).

Pēc pirkuma līguma izpildes pabeigšanas SIA “Hansa Pharma” paredz piešķirt SIA “VECĀ APTIEKA” tiesības lietot zīmolu “Ģimenes aptieka”.

4. Saskaņā ar Konkurences likuma 15.panta pirmās daļas 3.punktā noteikto: “Tirgus dalībnieku apvienošanās ir: (..) tāds stāvoklis, kad viena vai vairākas fiziskās personas, kurām jau ir izšķiroša ietekme pār vienu vai vairākiem tirgus dalībniekiem, vai viens vai vairāki tirgus dalībnieki iegūst daļu vai visus cita tirgus dalībnieka vai citu tirgus dalībnieku aktīvus vai tiesības tos izmantot, vai tiešu vai netiešu izšķirošu ietekmi pār citu tirgus dalībnieku vai citiem tirgus dalībniekiem”.

Tātad SIA “VECĀ APTIEKA” (*)% pamatkapitāla daļu pirkums ir uzskatāms par apvienošanos Konkurences likuma 15.panta 1.daļas 3.punkta izpratnē, jo pēc Daļu pirkuma līguma izpildes SIA “Hansa Pharma” piederēs (*)% SIA “VECĀ APTIEKA” pamatkapitāla daļas (*). Līdz ar to SIA “Hansa Pharma” un SIA “VECĀ APTIEKA” ir uzskatāmas par apvienošanās dalībniekiem.

5. Konkurences likuma 15.panta otrajā daļā noteikts, ka: “Tirgus dalībnieki, kuri nolēmuši apvienoties kādā no šā panta pirmajā daļā paredzētajiem veidiem, pirms apvienošanās iesniedz Konkurences padomei par to ziņojumu saskaņā ar šā likuma 16.pantu, ja pastāv viens no šādiem nosacījumiem:

1) apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums iepriekšējā finanšu gadā ir bijis ne mazāks kā 25 miljoni latu;

2) apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū pārsniedz 40 procentus.”

Apvienošanās dalībnieku kopējo apgrozījumu nosaka saskaņā ar 26.10.2004. Ministru kabineta noteikumu Nr.897 “Kārtība, kādā iesniedzams un izskatāms ziņojums par tirgus dalībnieku apvienošanos” IV sadaļu “Apgrozījuma aprēķināšana” (turpmāk — Ministru kabineta noteikumi Nr.897) .

SIA “Hansa Pharma” neto apgrozījums 2005.gadā bija Ls (*). SIA “Hansa Pharma” konsolidētais apgrozījums kopā ar meitas­uzņēmumiem par 2005.gadu bija Ls (*). Savukārt SIA “VECĀ APTIEKA” neto apgrozījums 2005.gadā bija LVL (*). Lai gan tiešo apvienošanās dalībnieku kopējais apgrozījums nesasniedz 25 miljonus latu, Konkurences padome secina, ka saskaņā ar minēto Ministru kabineta noteikumu 9. un 13.punktu ir jāņem vērā apstāklis, ka SIA “Hansa Pharma” un SIA “Tamro”, izšķirošās ietekmes rezultātā, ietilpst vienā uzņēmumu grupā. Konkurences padome ir konstatējusi, ka SIA “Hansa Pharma” ietilpst vienā grupā ar SIA “Tamro”, ņemot vērā tās piederību “Tamro Corporation” koncernam, jo SIA “Hansa Pharma” atrodas “Tamro Corporation” izšķirošā ietekmē. SIA “Tamro” pilnībā pieder AS “Tamro Corporation”. SIA “Hansa Pharma” pieder ārvalstīs reģistrētam uzņēmumam “MediNord Oy”, kas ir AS “Tamro Corporation” piederošs uzņēmums. SIA “Hansa Pharma” saistītais uzņēmums Latvijā, ņemot vērā tā piederību Tamro uzņēmumu grupai, ir arī SIA “Tamro MedLab”.

Līdz ar to, aprēķinot tirgus dalībnieku kopējo apgrozījumu, ir jāņem vērā arī SIA “Tamro” un SIA “Tamro MedLab” apgrozījums. SIA “Tamro” apgrozījums 2005.gadā bija LVL (*), SIA “Tamro MedLab” — LVL (*), savukārt SIA “Tamro” un SIA “VECĀ APTIEKA” 2005.gadā veica savstarpējos darījumus LVL (*) apmērā.

Tādējādi, veicot galīgo kopējā apgrozījuma aprēķināšanu, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.897, tas pārsniedz 25 miljonu latu robežu. Līdz ar to izpildās Konkurences likuma 15.panta otrās daļas 1.punktā paredzētais kritērijs un SIA “Hansa Pharma” pirms apvienošanās bija pienākums iesniegt Ziņojumu par apvienošanos.

6. Saskaņā ar šī lēmuma 1. un 2. punktā veikto konstatējumu Konkurences padome konstatē, ka Konkurences likuma 1.panta 5.punkta izpratnē konkrētās preces tirgus, kurš tiek ietekmēts apvienošanās sakarā, ir zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus.

Saskaņā ar Ziņojumā sniegto informāciju SIA “Hansa Pharma” uzskata, ka konkrētais ģeogrāfiskais tirgus Konkurences likuma 1.panta 3.punkta izpratnē šajā lietā ir Salacgrīvas pilsēta. Līdz ar to Konkurences padome, ņemot vērā Ziņojumā sniegto informāciju un vadoties no iepriekš izvērtētajām apvienošanās lietām, kā arī ņemot vērā, ka šajā Ziņojumā atspoguļotā tirgus dalībnieku apvienošanās pēc būtības ir līdzīga pārējiem Konkurences padomē izskatītajiem SIA “Hansa Pharma” apvienošanās gadījumiem, uzskata, ka ģeogrāfiskais tirgus esošajā gadījumā saskaņā ar Konkurences likuma 1.panta 3.punktu ir nosakāms kā Salacgrīvas pilsēta.

Konkrētais ģeogrāfiskais tirgus tiek noteikts kā Salacgrīvas pilsētas teritorija arī, ņemot vērā to, ka apvienošanās sakarā tiek iegādāta viena aptieka, un šajā teritorijā piedāvājuma un pieprasījuma tendences, administratīvās un citas barjeras ir līdzīgas, kā arī konkurences apstākļi konkrētās preces tirgū ir līdzvērtīgi visiem tirgus dalībniekiem.

Līdz ar to, pamatojoties uz Konkurences likuma 1.panta 4.punktu, apvienošanās rezultātā ietekmētais konkrētais tirgus ir zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgus Salacgrīvas pilsētas teritorijā.

7. Pavisam Salacgrīvas pilsētā saskaņā ar Latvijas Republikas Veselības ministrijas mājas lapā www.vm.gov.lv esošo informāciju — licencēto aptieku saraksts uz 14.06.2006. — bija izsniegtas licences četrām vispārēja jeb atvērta tipa aptiekām, no tām neviena nav SIA “Hansa Pharma” un ar to saistītu tirgus dalībnieku īpašumā esošā vispārēja jeb atvērta tipa aptieka Salacgrīvas pilsētā. Tā kā līdz šim SIA “Hansa Pharma” un ar to saistītajiem tirgus dalībniekiem šajā teritorijā nav piederējusi neviena aptieka, tad Konkurences padome secina, ka minētās apvienošanās sakarā konkurences struktūra konkrētajā tirgū nemainās.

8. Saskaņā ar Zāļu valsts aģentūras 16.08.2006. vēstulē Nr. 4–4/785 sniegto informāciju Salacgrīvas lielākās aptiekas SIA “Estragons”, kas nepieder nevienai no lielākajām aptieku grupām, tirgus daļa pēc zāļu realizācijas apgrozījuma (Ls bez PVN) 2005.gadā bija (*)%, savukārt SIA “VECĀ APTIEKA” tirgus daļa, rēķinot pēc zāļu realizācijas apgrozījuma (Ls bez PVN), bija (*)%. Pārējo divu Salacgrīvas aptieku tirgus daļa kopā veido (*)%.

Līdz ar to konkrētās apvienošanās sakarā neizveidojas vai nenostiprinās dominējošais stāvoklis konkrētajā tirgū, jo tās rezultātā mainīsies tikai vienas aptiekas īpašnieks. Pēc apvienošanās konkrētajā tirgū konkurences struktūra nemainīsies.

Izvērtējot Ziņojumā, Konkurences padomes rīcībā esošo un no Zāļu valsts aģentūras iegūto informāciju, Konkurences padome secina, ka pēc apvienošanās SIA “Hansa Pharma” neradīsies un nenostiprināsies dominējošais stāvoklis konkrētajā tirgū, kā arī netiks būtiski samazināta konkurence zāļu mazumtirdzniecības (aptieku) tirgū Salacgrīvas pilsētas teritorijā.

Ņemot vērā minēto un pamatojoties uz Konkurences likuma 8.panta pirmās daļas 5.punktu, 16.panta ceturto daļu, Konkurences padome

nolēma:

atļaut apvienošanos, kas paredzēta SIA “Hansa Pharma” iegūstot izšķirošu ietekmi SIA “VECĀ APTIEKA”.

Konkurences padomes lēmumu saskaņā ar Konkurences likuma 8. panta otro daļu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā viena mēneša laikā no šī lēmuma spēkā stāšanās dienas.

(*) — ierobežotas pieejamības informācija

Konkurences padomes priekšsēdētāja I.Jaunzeme

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!